Condenspomp maakt veel lawaai

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben net een condenserende wandketel laten installeren. In de kelder op de plaats waar de vorige stond. Om de condens af te voeren heeft de installateur een condenspompje Sauermann SI-82 geplaatst. http://www.sauermannpumps.fr/
De belangrijkste specs:
Geschikt voor zuur condenswater van gasketel, 70 Watt, 5 meter max opvoerhoogte, IP20, <45dB geluid op 1 meter afstand, 260 liter per uur, opvangbakje 2 liter, afvoer via een 12mm slangetje.

De pomp doet alles wat ze moet doen maar maakt veel lawaai bij het pompen. De (Viessmann 200-W) ketel is superstil, maar nu hoor je dus het condenspompje.
Bij dit weer is de ketel permanent aan het condenseren, in het begin was het prettig telkens het pompje te horen starten, ondertussen is het al hinderlijk aan het worden.
Ik heb niet de indruk dat er een defect is, dit lijkt de gewone werking van de pomp.
Bij elke start van het pompje wordt er 0,37 liter weggepompt in een kleine 10 seconden. (In een andere post op dit forum vind ik dat je per m³ gas iets meer dan 1 liter condens kan hebben)
Met een dB-meter app op een smartphone meet ik ongeveer 65 dB geluid. Uiteraard een niet-geijkte meting, maar het geeft toch aan dat er een probleem is. De installateur geeft me aan dat wat we horen het normale geluidsniveau is van deze pompjes. Ik kan moeilijk van de installateur verwachten dat die op basis van mijn niet-geijkte meting zijn tijd gaat besteden aan het oplossen van dit probleem met de fabrikant.

Heeft er nog iemand ervaring met deze pompjes, met het dempen van het geluid ervan of met een ander merk?

Reacties

http://www.bluediamondpump.co.uk/clients/56/ace/images/miniblue%20new%20uk%20&%20europe.pdf

Er zijn zeker pompen op de markt die dit zonder geluidsoverlast kunnen wegpompen.

Dit wordt vb verkocht door Domestibel in het Gentse.

Hallo,  bedankt voor de reply.

Het Blue diamond pompje in de link lijkt me meer iets voor airco units, alle informatie op de folder van de fabrikant betreft airco, er wordt geen spec van toegelaten zuurtegraad van het water gegeven. Bovendien lijkt de aansturing van het pompje meer iets voor airco units : permanent draaien of draaien indien er koude lucht detectie is.

Soms nog andere ideen ?

Zou toch eens informeren bij Domestibel of dit een prpobleem is ivm zuurtegraad, Aansturen van het pompje kan op verschillende manieren dus dat mag ook geen probleem zijn.

Update: Probleem is nu onder controle. Hiervoor heb ik waardevolle hulp bekomen van de leverancier en vertegenwoordiger België - deze mensen doen echt nog moeite om een low-cost produkt van ondersteuning te voorzien. Tof

voor wie er iets aan heeft: dit zijn de elementen en mogelijkheden:

Input leverancier:

  • Om condens van CV weg te pompen heb je een condenspompje nodig, andere pompjes zoals voor Airco geven problemen zodra er harde deeltjes in het pompwater zitten. Een condenspomp kan overweg met de pH (mijn meting gaf pH=5) en met deeltjes.
  • Het geluidsniveau is vooral afhankelijk van de opvoerhoogte - de 45dB is waarschijnlijk de waarde bij nul meter opvoerhoogte, waar je niet zo veel aan hebt. Hoe meer opvoerhoogte, hoe meer lawaai.

Het geluidsniveau heb ik verminderd door:

  • Pomp was eerst met schroeven aan de muur bevestigd en is nu opgehangen aan touwtjes. Deze eenvoudige ingreep maakt het meeste verschil  !
  • Verlagen van de opvoerhoogte : pompje kon heel wat hoger gehangen worden dan waar de installateur het geplaatst had, de afvoer aan het andere eind kon nog iets lager. In de Viessmann 200-W ketel komt de condensdarm er langs onder uit, maar de echte condens wordt heel wat hoger opgevangen.
  • Het opvangbakje werd verstevigd door er langs buiten overschotten PVC op te kleven - minder gerammel
  • De afvoerdarm (12mm) werd geisoleerd met thermische isolatie voor koper waterleidingbuis - de waterkolom in het darmpje is mee verantwoordelijk voor overbrengen geluid.
  • Het oranje gedeelte van het pompje (onder water in opvangbakje werd geschilderd met rubber (dakherstelling) - zal de garantie wel uitschakelen maar helpt weeral een paar dB te dempen aan de bron.

Het comfort kan ook nog verbeterd worden:

  • Door per pompbeurt meer water weg te pompen dan de 0,37 liter zal de pomp minder vaak (maar langer) draaien. Het aantal vervelende momenten per dag daalt. Kan bereikt worden door enig doe-het-zelf werk. De "beker van Phytagoras" is een goeie mogelijkheid: een hevel die start bij het bereiken van een hoog niveau, maar blijft lopen tot de beker leeg is.
  • Installateurs plaatsen het pompje meestal vlak onder de ketel, maar eigenlijk kan het ook in een andere ruimte hangen, verder weg van het woongedeelte. Pompje wordt vervangen door trechter + darmpje naar de nieuwe plaats waar de condenspomp hangt.