Blackout oplossing gezocht ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Blackout oplossing gezocht ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van brother paul
14/08/2014 - 13:16

Nu we zo stillekes aan evolueren dankzij de overheidsinmenging naar afrikaanse toestanden, vroeg ik mij af, of het niet nuttig is om een PV backup te installeren ?

http://www.sma-benelux.com/nl_BE/producten/knowledgebase-articles-be/off...

Heeft iemand nog andere tips ?

51 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
14/08/2014 - 13:38

als bedrijf heb ik wel problemen met een black-out, maar in mijn privé situatie kan ik best leven met een black-out nu en dan, zeker als we op voorhand weten wanneer we afgeschakeld worden.

ik zie me nog niet direct grote kosten maken om die paar uurtjes nu en dan te overbruggen, ik steek wel een kaarsje aan :-)

afbeelding van Lacroix
14/08/2014 - 16:07

Een back-up met PV gaat waarschijnlijk weinig zoden aan de dijk zetten, tenzij je de batterijen kan laden via het net. De problemen zullen zich stellen bij koude, zonloze en windstille dagen. Je eigen PV installatie zal dan ook weinig opbrengst hebben.

 

afbeelding van geert devos
15/08/2014 - 19:53

ik heb de indruk dat er hier een begripsverwarring heerst omtrent "back-up PV"

 

- een gewone PV installatie brengt weinig soelaas , zal immers mee afschakelen als het net uitvalt.

- het systeem sunny back-up van SMA heeft een batterijbank , die constant opgeladen blijft via je PV/of het net , maar bij stroomuitval je interne stroomverzorging overneemt voor korte of langere tijd (afhankelijk van de grootte van je batterijbank en, natuurlijk, van je verbruik op dat moment)

 

lijkt me een zinvolle investering (anders dan, ik onlangs gehoord heb, een stroomgroep aan te kopen), ik voorzie dit in ieder geval in mijn Ph in opbouw.

afbeelding van Lacroix
15/08/2014 - 22:16

Je hebt gelijk. Ik had een systeem voor ogen dat zonnestroom opslaat en terug afgeeft als er verbruik in de woning is. Dit zijn systemen die als doel hebben zo weinig mogelijk stroom op het net zetten (en ook terug nemen).

Een echt back-up systeem heeft in principe niets te maken met het al dan niet aanwezig zijn van een solarinstallatie. De batterijen moeten altijd geladen zijn om in geval van stroomuitval over te kunnen nemen.

Maar ik ben er ondertussen nog niet uit of het systeem dat brother Paul voorstelt geschikt is als stand-alone. Dat kan ik toch niet opmaken uit de documentatie. Bovendien zit je ook met een regelgeving die erg strikt is. In principe mag het niet. Voordat je batterijen overnemen moet het net worden afgeschakeld. Dan pas mag de omvormer inkomen. Ik heb nu onlangs wel een paar installatie's gezien met wkk (aardgas) die als noodgenerator voorzien zijn. Deze leveren op een appart bord waar de meest noodzakelijke verbruikers op zijn aangesloten. Maar dit staat onder (streng) toezicht van de netbeheerder.

afbeelding van geert devos
16/08/2014 - 11:07

het zou mij verbazen dat SMA daar zelf nog niet aan gedacht zou hebben. Volgens mij wordt het systeem in huis  automatisch geisoleerd bij stroomuitval , en zal dan in enkele miliseconden het backupsysteem overschakelen; normaal merk je daar niets van .

 

Wat mij meer zorgen baart is dat ik nu op de site van SMA benelux niets meer terug vind van sunny backup-system (natuurlijk wel op de duiste site), en dat ik , als ik wat verder zoek, een oud artikel van 2011 op de site van SMA terugvindt , waarin ze zeggen dat hun backup-system (nog)niet gehomologeerd is voor de belgische en de nederlandse netten. 

 

Ik hoop dat dat ondertussen wel al in orde is.

afbeelding van brother paul
16/08/2014 - 11:26

inderdaad dat schakelt automatisch het netwerk uit, maar zorgt via de batterij dat uw zonnepanelen kunnen blijven leveren, en gebruikt de backu van de batterij, zal meestal wel genoeg zijn voor een half uurtje te trekken

afbeelding van Lacroix
16/08/2014 - 13:20

http://files.sma.de/dl/7919/SBACKUPSMALL-DEN111821W.pdf

Dit is het systeem. De gewaarborgde verbruikers zijn rechtstreeks op het toestel aangesloten.

Maar in Belgie zal het heel waarschijnlijk niet toegelaten zijn. Ook al omdat als je de hoofdschakelaar uitschakeld, er nog apparaten onder spanning blijven.

afbeelding van brother paul
17/08/2014 - 18:06

hmm... nog nooit die wet gezien. 

Het doel is eerder dat je geen spanning op het net stopt , als men aan het net aan het werken is, wil men geen gegrilleeerde infraxwerknemers opruimen. Dus als die SMA uw net afkoppelt (wat hij doet volgens mij) dan is er niets aan de hand.

 

Een Tesla kopen of de ontwikkelingen aldaar van dichtbij volgen lijkt me zeker zinvol. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=zWSox7mLbyE

afbeelding van yannik
14/08/2014 - 21:56

Heb ik dan gedroomd dat er bericht werd dat er gascentrales stilliggen omdat er overproductie is in het buitenland en groene stroom of ingevoerde stroom goodkoper is?

Sinds er gesproken wordt dat de nucleaire centrales bijdragen zullen moeten leveren voor de latere afbraak vallen ze plots allemaal uit.

Toeval?

afbeelding van jo-5
15/08/2014 - 00:09

Het uitvallen van doel4 lijkt me niet direct een geplande actie te zijn van de nucleaire sector. Ze lopen heel wat inkomsten mis en het zal veel geld kosten om de defecte turbine te herstellen. Dit kunnen ze missen als kiespijn...

afbeelding van yannik
15/08/2014 - 09:20

Zou Suez zijn contracten niet perfect kunnen naleven met elektriciteit die ze uit F laten komen? (of o.a. uit hun "bio"centrales)

 

Ik had toch graag is een goeie reportage gezien over dit onderwerp ipv enkel de belgaberichten die Suez en co versturen.

Misschien moet de VRT toch MNM verkopen, maar dan om aan panorama toe te kunnen laten weer eigen reportages te maken ;-)

 

 

 

afbeelding van Lacroix
15/08/2014 - 09:35

Het probleem is niet dat er in buitenland onvoldoende productiecapaciteit is, maar dat de stroom niet tot hier geraakt. Nederland heeft al een centrale aangeboden, maar de grensoverschrijdende hoogspanningslijnen kunnen niet het nodige vermogen aan. En de stroom op een vrachtwagen of schip laden is ook niet meteen een optie.

afbeelding van jo-5
15/08/2014 - 00:06

Ik vraag me af of men zal bekend maken welke gemeentes er potentieel afgeschakeld kunnen worden en in welke volgorde ?Ik vermoed van niet...

 

afbeelding van Lacroix
15/08/2014 - 09:39

Ik heb een tijdje geleden een kaartje gezien. Ik vermoed dat ze dit wel zullen communiceren want voor heel wat mensen gaat dit tot gevolg hebben dat ze hun huis niet meer in of uit geraken (hoe gaat die deur open met een sleutel??), liften die stilvallen, winkels waar deuren blokkeren, verkeerslichten die niet meer werken... Noem maar op.

afbeelding van brother paul
15/08/2014 - 19:33

En dat kaartje is geheim? 

 

afbeelding van Lacroix
15/08/2014 - 21:44

Neen, het stond in de krant. Maar ik weet niet meer precies wanneer dat was. Het zal ook wel op het net te vinden zijn. Ik weet wel dat mijn regio er niet op stond als af te schakelen.

afbeelding van brother paul
16/08/2014 - 08:15

het afkoppelingsplan staat terug online... inclusief of de gemeenten daarop voorbereid zijn

http://www.hln.be/hln/nl/943/Consument/article/detail/1993587/2014/08/16...

afbeelding van Geert Bellens
17/08/2014 - 14:54

Dat is geen afkoppelingsplan. Dat is een telefonische rondvraag van een journalist bij de gemeenten of ze van iets weten. (en dat op een feestdag...)

Niet echt waardevolle informatie dus.

 

Geert

 

 

afbeelding van jo-5
17/08/2014 - 16:03

Voor de Provincie West-Vlaanderen zijn de gemeentes die afgekoppeld kunnen worden in 2013 al eens bekendgemaakt. (alhoewel dat niet direct de be"doeling was)Beernem, Deerlijk, Gistel, Heule, Hooglede, Ichtegem, Jabbeke, Koekelare, Kuurne, Lichtervelde, Meulebeke, Middelkerke, Nieuwpoort, Oostkamp, Oudenburg, Stene, Tielt, Torhout (gedeeltelijk), Waregem, Zedelgem en Zwevezele

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLEVA_20130209_004

 

 

afbeelding van brother paul
17/08/2014 - 18:16

je wil niet weten hoeveel varkens en industriele productie je daarmee bedreigt... Door die ogenschijnlijk onschuldige zones uit te schakelen. Men heeft toch blijkbaar een bizarre prioriteit in Belgie. Aangezien ambtenaren niet efficient werken, zijn de eerste die je zonder stroom moet zetten de volledige ambtenarij.

Het laatste die ik zou afschakelen is de industrie, en productie. De eerste die ik zou afschakelen zijn al de gameboy's, gsm's, waterkokers, diepvriezen, 

Moesten ze nu gewoon een 'schakelaar' op de markt brengen waar iedereen zijn frigo's, diepvries, boilers, ovens, tv's, gameboys, gsmladers en andere prul van het net kan gooien tijdens die piekvraag, zou je op slag enkele gigawath kunnen schakelen.

 

 

 

afbeelding van stefan-14
15/08/2014 - 10:11

de prijzen van energie zijn toch wel heel raar, ik wil nog niet spreken over manipulatie, maar vorige week nog in de pers, energie in D op laagste peil door vele zon en wind-aanbod

en bij ons nu duur, zoals nog nooit eerder

in Fr altijd al laag (o.a. door vele kern-energie) ...

 

PS : waarom zouden ze Doel, vlug weer opstarten, hoge kosten voor een relatief korte periode (kern-uitstap gepland)

en hoe hoger de eenheidsprijs hoe meer voordeel ze halen uit alle andere centrales (ook de reden waarom gascentrales niet worden opgestart ?)

 

en trouwens ik geloof niet dat er stroom te kort zal zijn, een aantal mensen willen ons gewoon schrik aanjagen, en een reden zoeken op prijzen op te drijven?

het zal mij worst wezen, thuis kunnen we een paar uurtjes overbruggen met kaars, ...

en onze rekening is nu al 0 €/jaar

 

afbeelding van Ingir
16/08/2014 - 09:43

De stroomprijs stijgt in Duitsland door de opslag duurzame energie, daar betalen ze als gevolg van de dure energiewende 28 eurocent in plaats van de 18 eurcent die ik nu betaal. In 2015 gaan we in NL ook 30 eurocent betalen voor ongewenste windmolens dus dan wordt het hier ook interssanter om te kijken naar alternatieven.

afbeelding van stefan-14
16/08/2014 - 10:35

Ingir,

 

het gaat NIET over de kostprijs die eindverbruikers, particulieren betalen, deze is totaal niet te vergelijken omdat naast de stroomprijs er meer dan 50% andere elementen in zitten, o.a. veel taksen, ...

 

maar wel over de echte energieprijs zoals producenten deze betaald krijgen door de leveranciers!

 

groeten

stefan

 

afbeelding van brother paul
16/08/2014 - 11:27

kernenergie kost een fractie van de 0.05euro/kwh

De kostprijs zit vooral in overhead, de infrastructuur, de afschrijving etc

 

afbeelding van Ingir
16/08/2014 - 13:17

Dat is mij bekend, de marktprijs voor stroom is momenteel ongeveer 4,5 eurocent en deze prijs gaat nog verder dalen door de gigantische overcapaciteit die inmiddels in Duitsland en Denemarken is opgesteld, en dat wordt nog versterkt door de 3.000 windmolens aan overcapaciteit die in NL geplaatst gaat worden.

 

Daar staat tegenover dat de vraag naar NETstroom begint in te zakken... juist vanwege alle belastingen is de consumentenprijs veel te hoog waardoor huishoudens aan de onderkant van de maatschappij gaan bezuinigen door minder netstroom af te nemen. Huishoudens die meer te makken hebben schaffen zonnepanelen aan en ontwijken zo de dure netstroom. Neem daarbij de dalende prijs van zonnepanelen om te begrijpen dat de vraag naar netstroom wegzakt.

 

Stijgend aanbod en dalende vraag zetten de marktprijs onder druk en dat maakt netstroom vaak nog duurder voor consumenten. In veel landen is de subsidie op duurzame opwekking gebaseerd op het verschil tussen kostprijs van duurzame opwekking en marktprijs van stroom. Bij dalende markprijs moet daarom meer subsidie betaald worden door consumenten. Bij de investering in duurzame opwekking wordt immers graag gerekend op stijgende marktprijzen en afnemende subsidie. Nu het tegenovergestelde gebeurt loopt de subsidie uit de hand en wordt de energierekening voor veel mensen onbetaalbaar.

 

Ik denk dat er wel interesse gaat komen voor eigen opwekking met zon/wind en dan met een kleine opslagcapciteit om het stroomverbruik 's avonds en 's nachts af te dekken. In de winter zal dan wel netstroom afgenomen worden maar hooguit 10-20% van de werkelijke stroombehoefte. Daarnaast ben je het grootste deel van het jaar verzekerd van back-up bij black-out... eigenlijk is netstroom de back-up voor de eigen voorziening.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
16/08/2014 - 14:46

 

 

Er moet wel een duidelijk ondrscheid worden gemaakt tussen gemiddelde marktprijs en prijs wanneer er veel zon en/of wind staat. In Duitsland wordt er verder geïnvesteerd in windmolens op zee, maar nu is het geïnstalleerd vermogen reeds zo groot dat de duurzame energieopwekking op zulke momenten bijna het ganse verbruik verzekert. Ik vermoed dat de kolen- en bruinkoolcentrales die terug in dienst zijn genomen soepel genoeg kunnen werken om dan op minimumvermogen te kunnen terugschakelen. Maar dit stroomoverschot wordt goedkoop op de markt gebracht. Het zijn inderdaad de subsidies die de Duitse stroom zo duur maken. Maar deze worden vooral door de kleine verbruikers betaald, en de industrie wordt daar voor een deel van vrijgesteld. Men zou zoiets in België maar durven voorstellen!

 

In het artikel van Aviel Verbruggen van verleden donderdag zegt hij dat het Duits onderzoeksinstituut Fraunhofer IWES reeds gedemonstreerd heeft dat een basisvoorziening op basis van wind en zon, met biogas als aanvulling, voor een groot gebied technisch en economisch haalbaar is. Ik moet nog proberen dit rapport volledig vast te krijgen, want op eerste zicht ging dit over een bepaald gebied in Duitsland, maar ik denk toch niet dat daar de spoorwegen of belangrijke industrieën in betrokken waren. Duitsland wordt dikwijls nog als gidsland aanzien, maar tenslotte is alles niet zo simpel als dikwjls eenzijdig voorgesteld.

afbeelding van Lacroix
16/08/2014 - 15:18

We mogen niet vergeten dat de electriciteitsprijs op dit ogenblik geblokkeerd is in Belgie. Met als resultaat dat er tegen het einde van het jaar een put van één miljard euro bij de netbeheerders. En die put is eveneens afkomstig van de groene stroom. Die 28 cent van Duitsland is dus niet meer zo heel ver af.

afbeelding van brother paul
20/08/2014 - 23:55

Uiteindelijk als het doel is dat in BE 10% van ons energie op die manier gemaakt worden kan het nooit meer dan 0.005euro

die groene stroom kost zoveel niet hoor, uiteindelijk gaat het tegen 2020 over het verbruik van pakweg 500.000gezinnen  of geen 20% van de gezinnen. De rest wordt door de industrie verbruikt.  Gans die hetze is een beetje overroepen. Als 10% zijn stroom zelf maakt, en bvb 100euro subsidies krijgt per megawatth, wil dit zeggen dat 90% die 0.1euro moet betalen of op de totale prijs van 0.2euro is dat een verhoging van 0.005... hoe ze aan die hoge getallen komen begrijp ik niet hoor.

Ik heb zo de indruk dat de CREG gewoon twee keer aan de kassa wil staan, en dat ze vooral het verlies van die piekproductie ergens willen compenseren.

 

afbeelding van Ingir
16/08/2014 - 16:18

In Duitsland wordt er verder geïnvesteerd in windmolens op zee, maar nu is het geïnstalleerd vermogen reeds zo groot dat de duurzame energieopwekking op zulke momenten bijna het ganse verbruik verzekert. Ik vermoed dat de kolen- en bruinkoolcentrales die terug in dienst zijn genomen soepel genoeg kunnen werken om dan op minimumvermogen te kunnen terugschakelen. Maar dit stroomoverschot wordt goedkoop op de markt gebracht.

 

Die kolencentrales kunnen dus niet soepel schakelen (gascentrales kunnen dat wel maar gas is duurder dan kolen). Dat betekent dat we niet alleen overtollige groene stroom krijgen aangeboden (Duitse inpassingsverliezen) maar ook overtollige grijze stroom omdat de kolencentrales zeer traag op- en afgeschakeld kunnen worden. Zomer 2013 is de hoeveelheid Duitse probleem stroom zo groot geweest dat die stroom werd aangeboden met 3 eurocent/kWh toe, een negatieve prijs dus. Dat is mogelijk door de steeds hogere subsidiebedragen die de Duitse consumenten moeten ophoesten en die dan wegvloeit naar omringende landen. 

 

Als Duitsland als gidsland wordt beschouwd dan is de boodschap vrij duidelijk: vermijd overcapaciteit en maak gebruik van gratis stroom van landen die die fout wel gemaakt hebben.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.