Balansventilatie en relatieve vochtigheid | Ecobouwers.be

U bent hier

Balansventilatie en relatieve vochtigheid

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van gommer
09/12/2015 - 13:33

Ik dacht ondertussen alle voor- en nadelen van passiefhuisbouw te kennen en had na jaren onderzoek alle technieken voor ogen, maar de realiteit haalt een mens altijd in.

Door omstandigheden woon ik sinds een half jaar in een passiefhuis van de grootste passiefhuis-sleutel-op-de-deur bouwer (huurwoning). Het passiefhuiscopncept en leefcomfort bevalt me zeer, zoals verwacht. Maar er is 1 belangrijk nadeel dat ik niet zo groot had ingeschat: de lage luchtvochtigheid. Zelf heb ik er weinig last van, maar mijn vriendin kan bij mij thuis geen nacht doorslapen wegens geïrriteerde luchtwegen.

De oorzaak ligt met zekerheid bij de balansventilatie, en niets anders. Stof, huisstofmijt en andere allergieverwekkende oorzaken zijn uit te sluiten.

Zijn er nog mensen die hier last van hebben en wat zijn de mogelijke oplossingen? Ik dacht al een luchtbevochtigers, maar hebben die wel zin met de permanente ventilatie. Kunnen planten soelaas brengen,... ? Veel open vragen, voorlopig zonder antwoord.

 

Bij uitbreiding, kan hier structureel iets aan gedaan worden, met het oog op een eventuele toekomstige nieuwbouw waar alles nog mogelijk is?

 

Mvg, Marc

53 Reacties

Reacties

afbeelding van Yannick Willox
09/12/2015 - 13:53

Het ironische is dat je eigenlijk de keuze hebt tussen slapen in niet geventileerde slaapkamer ofwel te droge lucht.

Of dit nu systeem abcd is of open raam, maakt niet uit. Koude (drogere bij vriesweer) lucht die binnenkomt warmt op en krijgt lage relatieve vochtigheid.

An sich is er dus niets mis met systeem D - behalve dan dat dit eigenlijk het bewijs is dat het zeer efficient ventileert !

Wat kan je wel doen: systeem D unit kopen, ofwel met warmtewiel (tot 50 -60% vochtuitwisseling, dus met afgevoerde lucht bevochtigd die eigenlijk de binnenkomende) ofwel met enthalpiewisselaar. Reken op een supplement rond de 1000 euro.

Maar bijv met warmtewiel heb je andere voordelen, zoals geen condensafvoer, geen aanvriezen tot gemakkelijk -10 graden.

Wij zakken ook wel eens tot 45% luchtvochtigheid, maar gaan daar nooit onder, dus geen verhalen van 20% zoals soms in de winter het geval kan zijn in goed geventileerde woningen.

Geirriteerde luchtwegen kan trouwens ook andere faktoren hebben, zoals gebrekkige ventilatie, slechte filtering, vuile aanvoerbuizen, ontgassing van nietzoecologische bouwmaterialen (nieuwbouw zei je), alllergie.

Heb je al de RV gemeten ?

afbeelding van walter-8
09/12/2015 - 16:48

Ik heb me dit ook al afgevraagd...
Kleine correctie misschien: het is natuurlijk niet de balansventilatie die het veroorzaakt maar de verhouding ventilatie op zich.

Een alternatief is ook de temperatuur in de kamer te verlagen. ...

Walter

afbeelding van charel
09/12/2015 - 17:47

In een passiefhuis kan je de temperatuur in de slaapkamer niet meer of minder verlagen, die zal altijd in verhouding blijven met de temperatuur in de leefruimtes, die zal er zelfs weinig tot niets onder zitten.

Misschien eerst eens meten hoe laag de RV is en ook nagaan of je niet te veel ventileert, in de meeste gevallen is de laagste stand meer dan voldoende.

afbeelding van walter-8
09/12/2015 - 18:01

Charel, hier wil ik je toch eens uitdagen: als je vannacht je raam wagenwijd open laat, blijft het echt even warm?

afbeelding van charel
09/12/2015 - 18:37

Walter,

Je hebt uiteraard gelijk dat je de temperatuur in de slaapkamer kunt verlagen door het raam open te laten staan.

Ik ging uit van het normale gebruik van een passiefhuis met ventilatiesysteem D.

Ventileren aan het juiste debiet, oké. Maar wat is het juiste debiet, alleszins al niet zoveel als wordt voorgeschreven als het verplicht haalbare. Voor werkruimtes in kantoorggebouwen is dat iets van 22m³/u per persoon. In een gemiddelde woning geeft de laagste stand iets van 120 m³/u.

Ter informatie nog: hier wordt constant geventileerd aan 120 m³/u en de RV is op dit moment 44°.

 

afbeelding van walter-8
09/12/2015 - 18:03

Als ik de co2 meter erbij haal ben ik toch altijd verwonderd dat je voor een 2 persoonsslaapkamer toch een redelijk debiet moet voorzien. Zomaar kiezen voor de laagste ventilatie zou ik daarom niet aanraden. Wel voor de juiste....

afbeelding van walter-8
09/12/2015 - 18:15

Kan je benoemen hoe laag de RV gaat?

Merk op dat een RV meter niet altijd even nauwkeurig is. Misschien best de meter ook ijken en of een meting met een 2de meter doen.

Je hebt nu alle tijd om wat met de RV te spelen.

Laat je was drogen in de slaapkamer, zet waterbakken onder je bed, planten....

Is er een verschil in RV in verschillende delen van het huis?

Ivm de vriendin, test eens met ramen wagenwijd open (idd een energieverlies maar voor een test misschien wel zinvol).

Walter

afbeelding van yannik
09/12/2015 - 20:31

Kan hier structureel iets aan gedaan worden?

 

Zoals enkele onderwerpen eerder;

 

Enthalpiewisselaar. Platenwarmtewisselaar die vocht recupereert in de balansventilatie.

 

Warmtewiel met oppervlaktebehandeling van het warmtewiel dat vocht recupereert.

 

Luchtbevochtiger na de balansventilatie. Die is meestal direct ook een naverwarming van de lucht. Kan elektrisch of met warm water register. Er worden caloriën toegevoegd door de verhoging van de temperatuur en door de verhoging van de relatieve luchtvochtigheid.  Ik ken bv de Pilcher LBE. Ik vernoem het merk want veel vindt ge niet over luchtbevochtiging. In het oorspronkelijk PH-concept kan die instaan voor de verwarming van het huis. Controversieel in België (let maar op), minder in Duitsland of Amerika.

 

 

Bij andere systemen is het moeilijker om in te grijpen. Weer een voordeel van balansventilatie.

afbeelding van gommer
09/12/2015 - 21:18

Alvast bedankt voor alle reacties zonder dat het een flamewar wordt :)

 

Alvast enkele antwoorden:

Raam open zetten is geen optie vanwege de straatkant en veel verkeer. Raam openzetten een uur voor slapen, dat doen we al en brengt soelaas voor het eerste uur, daarna herneemt het normale 'regime' zich stilaan. Verwarming staat al af in de slaapkamer, is er (inclusief tijdelijk open raam) nooit meer dan een graad kouder dan de rest van het huis.

 

Ook al geprobeerd: natte handdoeken in slaapkamer hangen en inderdaad ook bakken water (naast) bed. Brengt weinig soelaas want verdampt nauwelijks water.

 

Hygrometer kopen staat op het todo lijstje, nog geen meetgegevens dus.

 

Het debiet, daar heb ik geen benul van. Ventilatie staat permenent op laagste stand en de ventielen zijn niet regelbaar. Ik begrijp ook niet hoe dat kan, maar het zijn de feiten.

 

Mvg, Marc

afbeelding van charel
09/12/2015 - 21:48

Het is ook de bedoeling dat de ventielen niet (meer) regelbaar zijn. Voor de inregeling zijn ze dat wel, tijdens de inregeling worden ze  gefixeerd zodat de verhoudingen tussen de ventielen onderling niet meer zouden ontregeld kunnen worden. Daarom ook mogen de ventielen (na reiniging bijvoorbeeld) nooit met elkaar verwisseld worden.

afbeelding van gommer
09/12/2015 - 22:08

Charel, ik weet best hoe dat hoort te werken. Maar deze ventielen zijn in het geheel niet regelbaar. Dat zijn lamellen die de uitstroom richting bepalen. Stroomopwaarts is er een verdeelbak van waaruit alle PE(?) ribbelslangen vertrekken.  Die heb ik al eens geopend en ook daar is niets regelbaar.

 

Enkel de extractieventielen zijn 'regelbaar', maar die staan best zo ver mogelijk open, want anders fluiten ze voortdurend.

afbeelding van Lacroix
09/12/2015 - 22:41

Planten, waterbakken, natte handoeken... zullen weinig soelaas brengen.

Daarvoor is de hoeveelheid vocht dat toegevoerd moet worden te groot.

Op deze site kan je eenvoudig simuaties maken:

http://www.lenntech.nl/calculatoren/vochtigheid/relatieve-vochtigheid.htm

Thuis is het  nu buiten 5° met een  RV van 70%.

Bij het ventilatiedebiet van 200 m3/h zou ik nu 1,35 liter water/h moeten verdampen om op 60% te komen...

Dit los je niet even op meteen natte handoek.

Bevochtiging van de lucht in de toevoerkanalen moet erg zorgvuldig met stoom gebeuren. Vocht in luchtkanalen kan leiden tot schimmles en dergelijke die op hun beurt het 'Sick Building syndroom' kunnen veroorzaken.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
10/12/2015 - 09:46

 

 

In ons vorig huis zonder specizle voorzieningen voor ventilatie hadden we ook problemen met te droge lucht. Daar hebben we lange tijd een luchtbevochtiger in de living gehad. Deze werkte niet door elektrische opwarming, maar wel door verdamping in een luchtstroom doorheen een natte filter.

 

Met een systeem D in ons nieuw huis hebben we geen problemen meer.

 

Enkele vragen: Ge zegt dat het debiet niet regelbaar is. Dit is zeer merkwaardig en tegen alle wettelijke bepalingen in. Kunt ge ergens de ventilatie uitzetten? Dit is ook aan te raden om bij rookalarm de ventilatie uit te kunnen zetten. Probeer dit eens tijdens bijvoorbeeld een halve nacht. Geen ventilatie kan voor hoofdpijn zorgen.

 

Zijn de lamellen niet zo gericht dat de lucht te zeer naar het bed gestuwd wordt? Een sensatie van tocht kan slecht overkomen en misschien ook de slijmvliezen uitdrogen. Ge kunt altijd een lichte doek voor de lamellen hangen.

afbeelding van Roel P.
10/12/2015 - 11:18

Beste Gommer,

in het begin ook wat last gehad al kan dit ook te maken hebben gehad met een gevoelige keel (amandelen laten trekken).

In onze woning werd geruime tijd de luchtvochtigheid gemeten tijdens de winter en zomer, maar er werd geen probleem vastgesteld.

We zetten sinds deze metingen de ventilatie wel niet meer op de hoogste stand tijdens het douchen, aangezien duidelijk werd dat de vochtigheid in de badkamer zeer snel daalde op deze hoogste stand.

Dampkap is van het type recirculatie.

Roel

 

afbeelding van CMD
10/12/2015 - 11:56
CMD

Hallo Gommer,

Ook wij wonen in een passiefhuis van Bostoen. We controleren geregeld de relatieve vochtigheid in huis, en tot nu toe is die niet gezakt onder de 40% zonder speciale ingrepen. Als ik me niet vergis mag de RV schommelen tussen 30 en 70% om nog aangenaam aan te voelen. Ik raad je aan om inderdaad eens een hygrometer aan te schaffen en na te gaan: meten is weten J

Bij oplevering wordt het ventilatiesysteem wel gekeurd en ingeregeld door een externe firma. Dus normaal gezien zou hier het probleem niet kunnen liggen. Ik veronderstel dat we hetzelfde ventillatiesysteem hebben en bij ons worden de ventilatiedebieden ingeregeld op zolder thv de collectors van de toegevoerde en afgevoerde lucht. Daar werden ringen geplaatst die de diameter van de buis regelen. Ben je al eens op zolder gaan kijken?

Het probleem kan misschien liggen aan te sterk vervuilde filters? Wijzelf wonen ook aan een relatief drukke baan, en ik moet zeggen dat die filters wel heel snel zwart zien nadat ik nieuwe plaats. Vervang je deze op geregelde tijdstippen? Wij stofzuigen die elke maand, en vervangen ze om de 6 maand ongeveer.

 

Groetjes,

afbeelding van Brecht Schatteman
10/12/2015 - 15:09

met temperaturen rond de 10 graden denk ik niet dat een normale woning met normaal gebruik (dus geregeld koken waardoor kookvocht vrij komt, meerdere personen,... dus allerlei vochtbronnen) nu al een opvallende vermindering zou geven in RLV. 40% is nog vrij normaal, maar in mijn ogen toch al onrustwekkend voor wanneer de winter er komt. dan verdubbelt het temperatuursverschil met buiten, dus hoeveel RLV haal je dan nog? 30? misschien zelfs minder...

 

Dit is interessant: ergonomiesite.be/kantoor/luchtvochtigheid.htm

En ook dit: http://www.gva.be/cnt/oid169304/archief-de-ideale-vochtigheidsgraad

 

Mijn is altijd verteld geweest dat luchtovhtigheid het best tussen 40-60 zit vanuit gezondheidsperspectief uit. Maar natuurlijk, als jullie geen last hebben van neveneffecten van droge lucht, maakt dat niet uit. Voor mensen die er wel last van hebben, kunnen daar wel rekening met houden.

afbeelding van gommer
10/12/2015 - 13:06

Interessante aanvullingen, dank daarvoor allemaal.

 

Hygrometer is al besteld, meetgegevens beschikbaar in het weekend.

 

Die inregeling in een Bostoen PH met ringen is ook interessante info, ik ga eens op zoek. Ik was uiteraard al op zolder maar kwam die ringen nog nergens tegen. Waarschijnlijk zitten die aan de inlaat van de buizen, ter hoogte van de verdeelboxen. Ik heb zo weinig info over het systeem en de inregeling omdat het een huurhuis is. Ik was niet aanwezig bij oplevering en de huisbaas heeft zelf geen enkel benul.

 

Wordt vervolgd...

afbeelding van CMD
10/12/2015 - 13:54
CMD

Ben benieuwd wat de meetgegevens zullen vertellen, hou ons zeker op de hoogte :-)

Mocht je nog vragen hebben (over je technieken) mag je mij altijd PB sturen als je wil

PS Ik heb de infobrochure die wij hebben online terug gevonden, misschien geeft dit u al wat meer inzicht: http://www.codume.eu/pdf/nl/hb+.pdf 

afbeelding van limer
10/12/2015 - 14:47

Als je zou beslissen om een luchtbevochtiger in de ruimtes te plaatsen, let dan zeker op het verbruik, want daar zitten serieuze verschillen op.

Heb er zelf ook naar zitten zoeken, en de zuinigste kwam rond de 3 Watt.

Zeker geen luchtbevochtiging in de ventilatie zelf inwerken, want dat is vragen om problemen (schimmels...)

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
10/12/2015 - 16:35

 

 

Die ringen in de buizen moeten in feite dienen om de eerste inregeling te maken. Gezien de uitlaatkleppen niet regelbaar zijn moet de regeling gebeuren door smoring in de buizen zelf.

 

Maar dit heeft niets te maken met de standen van de ventilatie. Deze werken in op de snelheid van beide ventilatoren. Gewoonlijk wordt deze standenregeling op afstand bediend vanaf een centraal punt. Het is hier dat men kan kiezen om op minimaal debiet te draaien.

afbeelding van gommer
11/12/2015 - 09:25

Hallo Pierre,

 

Dat begrijp ik. Ik zou eventueel het debiet in de slaapkamer verminderen. De standenbediening heb ik natuurlijk ook, maar die staat al permanent op minimum.

 

Mvg, Marc

afbeelding van walter-8
11/12/2015 - 10:01

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

afbeelding van walter-8
11/12/2015 - 10:01

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

afbeelding van walter-8
11/12/2015 - 10:01

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

afbeelding van walter-8
11/12/2015 - 10:01

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

afbeelding van walter-8
11/12/2015 - 10:01

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

afbeelding van walter-8
11/12/2015 - 10:02

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

afbeelding van walter-8
11/12/2015 - 10:02

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

afbeelding van walter-8
11/12/2015 - 10:02

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

afbeelding van walter-8
11/12/2015 - 10:02

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.