Balansventilatie en relatieve vochtigheid

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik dacht ondertussen alle voor- en nadelen van passiefhuisbouw te kennen en had na jaren onderzoek alle technieken voor ogen, maar de realiteit haalt een mens altijd in.

Door omstandigheden woon ik sinds een half jaar in een passiefhuis van de grootste passiefhuis-sleutel-op-de-deur bouwer (huurwoning). Het passiefhuiscopncept en leefcomfort bevalt me zeer, zoals verwacht. Maar er is 1 belangrijk nadeel dat ik niet zo groot had ingeschat: de lage luchtvochtigheid. Zelf heb ik er weinig last van, maar mijn vriendin kan bij mij thuis geen nacht doorslapen wegens geïrriteerde luchtwegen.

De oorzaak ligt met zekerheid bij de balansventilatie, en niets anders. Stof, huisstofmijt en andere allergieverwekkende oorzaken zijn uit te sluiten.

Zijn er nog mensen die hier last van hebben en wat zijn de mogelijke oplossingen? Ik dacht al een luchtbevochtigers, maar hebben die wel zin met de permanente ventilatie. Kunnen planten soelaas brengen,... ? Veel open vragen, voorlopig zonder antwoord.

 

Bij uitbreiding, kan hier structureel iets aan gedaan worden, met het oog op een eventuele toekomstige nieuwbouw waar alles nog mogelijk is?

 

Mvg, Marc

Reacties

Het ironische is dat je eigenlijk de keuze hebt tussen slapen in niet geventileerde slaapkamer ofwel te droge lucht.

Of dit nu systeem abcd is of open raam, maakt niet uit. Koude (drogere bij vriesweer) lucht die binnenkomt warmt op en krijgt lage relatieve vochtigheid.

An sich is er dus niets mis met systeem D - behalve dan dat dit eigenlijk het bewijs is dat het zeer efficient ventileert !

Wat kan je wel doen: systeem D unit kopen, ofwel met warmtewiel (tot 50 -60% vochtuitwisseling, dus met afgevoerde lucht bevochtigd die eigenlijk de binnenkomende) ofwel met enthalpiewisselaar. Reken op een supplement rond de 1000 euro.

Maar bijv met warmtewiel heb je andere voordelen, zoals geen condensafvoer, geen aanvriezen tot gemakkelijk -10 graden.

Wij zakken ook wel eens tot 45% luchtvochtigheid, maar gaan daar nooit onder, dus geen verhalen van 20% zoals soms in de winter het geval kan zijn in goed geventileerde woningen.

Geirriteerde luchtwegen kan trouwens ook andere faktoren hebben, zoals gebrekkige ventilatie, slechte filtering, vuile aanvoerbuizen, ontgassing van nietzoecologische bouwmaterialen (nieuwbouw zei je), alllergie.

Heb je al de RV gemeten ?

Ik heb me dit ook al afgevraagd...
Kleine correctie misschien: het is natuurlijk niet de balansventilatie die het veroorzaakt maar de verhouding ventilatie op zich.

Een alternatief is ook de temperatuur in de kamer te verlagen. ...

Walter

In een passiefhuis kan je de temperatuur in de slaapkamer niet meer of minder verlagen, die zal altijd in verhouding blijven met de temperatuur in de leefruimtes, die zal er zelfs weinig tot niets onder zitten.

Misschien eerst eens meten hoe laag de RV is en ook nagaan of je niet te veel ventileert, in de meeste gevallen is de laagste stand meer dan voldoende.

Charel, hier wil ik je toch eens uitdagen: als je vannacht je raam wagenwijd open laat, blijft het echt even warm?

Als ik de co2 meter erbij haal ben ik toch altijd verwonderd dat je voor een 2 persoonsslaapkamer toch een redelijk debiet moet voorzien. Zomaar kiezen voor de laagste ventilatie zou ik daarom niet aanraden. Wel voor de juiste....

Kan je benoemen hoe laag de RV gaat?

Merk op dat een RV meter niet altijd even nauwkeurig is. Misschien best de meter ook ijken en of een meting met een 2de meter doen.

Je hebt nu alle tijd om wat met de RV te spelen.

Laat je was drogen in de slaapkamer, zet waterbakken onder je bed, planten....

Is er een verschil in RV in verschillende delen van het huis?

Ivm de vriendin, test eens met ramen wagenwijd open (idd een energieverlies maar voor een test misschien wel zinvol).

Walter

Walter,

Je hebt uiteraard gelijk dat je de temperatuur in de slaapkamer kunt verlagen door het raam open te laten staan.

Ik ging uit van het normale gebruik van een passiefhuis met ventilatiesysteem D.

Ventileren aan het juiste debiet, oké. Maar wat is het juiste debiet, alleszins al niet zoveel als wordt voorgeschreven als het verplicht haalbare. Voor werkruimtes in kantoorggebouwen is dat iets van 22m³/u per persoon. In een gemiddelde woning geeft de laagste stand iets van 120 m³/u.

Ter informatie nog: hier wordt constant geventileerd aan 120 m³/u en de RV is op dit moment 44°.

 

Kan hier structureel iets aan gedaan worden?

 

Zoals enkele onderwerpen eerder;

 

Enthalpiewisselaar. Platenwarmtewisselaar die vocht recupereert in de balansventilatie.

 

Warmtewiel met oppervlaktebehandeling van het warmtewiel dat vocht recupereert.

 

Luchtbevochtiger na de balansventilatie. Die is meestal direct ook een naverwarming van de lucht. Kan elektrisch of met warm water register. Er worden caloriën toegevoegd door de verhoging van de temperatuur en door de verhoging van de relatieve luchtvochtigheid.  Ik ken bv de Pilcher LBE. Ik vernoem het merk want veel vindt ge niet over luchtbevochtiging. In het oorspronkelijk PH-concept kan die instaan voor de verwarming van het huis. Controversieel in België (let maar op), minder in Duitsland of Amerika.

 

 

Bij andere systemen is het moeilijker om in te grijpen. Weer een voordeel van balansventilatie.

Alvast bedankt voor alle reacties zonder dat het een flamewar wordt :)

 

Alvast enkele antwoorden:

Raam open zetten is geen optie vanwege de straatkant en veel verkeer. Raam openzetten een uur voor slapen, dat doen we al en brengt soelaas voor het eerste uur, daarna herneemt het normale 'regime' zich stilaan. Verwarming staat al af in de slaapkamer, is er (inclusief tijdelijk open raam) nooit meer dan een graad kouder dan de rest van het huis.

 

Ook al geprobeerd: natte handdoeken in slaapkamer hangen en inderdaad ook bakken water (naast) bed. Brengt weinig soelaas want verdampt nauwelijks water.

 

Hygrometer kopen staat op het todo lijstje, nog geen meetgegevens dus.

 

Het debiet, daar heb ik geen benul van. Ventilatie staat permenent op laagste stand en de ventielen zijn niet regelbaar. Ik begrijp ook niet hoe dat kan, maar het zijn de feiten.

 

Mvg, Marc

Het is ook de bedoeling dat de ventielen niet (meer) regelbaar zijn. Voor de inregeling zijn ze dat wel, tijdens de inregeling worden ze  gefixeerd zodat de verhoudingen tussen de ventielen onderling niet meer zouden ontregeld kunnen worden. Daarom ook mogen de ventielen (na reiniging bijvoorbeeld) nooit met elkaar verwisseld worden.

Charel, ik weet best hoe dat hoort te werken. Maar deze ventielen zijn in het geheel niet regelbaar. Dat zijn lamellen die de uitstroom richting bepalen. Stroomopwaarts is er een verdeelbak van waaruit alle PE(?) ribbelslangen vertrekken.  Die heb ik al eens geopend en ook daar is niets regelbaar.

 

Enkel de extractieventielen zijn 'regelbaar', maar die staan best zo ver mogelijk open, want anders fluiten ze voortdurend.

Planten, waterbakken, natte handoeken... zullen weinig soelaas brengen.

Daarvoor is de hoeveelheid vocht dat toegevoerd moet worden te groot.

Op deze site kan je eenvoudig simuaties maken:

http://www.lenntech.nl/calculatoren/vochtigheid/relatieve-vochtigheid.h…

Thuis is het  nu buiten 5° met een  RV van 70%.

Bij het ventilatiedebiet van 200 m3/h zou ik nu 1,35 liter water/h moeten verdampen om op 60% te komen...

Dit los je niet even op meteen natte handoek.

Bevochtiging van de lucht in de toevoerkanalen moet erg zorgvuldig met stoom gebeuren. Vocht in luchtkanalen kan leiden tot schimmles en dergelijke die op hun beurt het 'Sick Building syndroom' kunnen veroorzaken.

 

 

In ons vorig huis zonder specizle voorzieningen voor ventilatie hadden we ook problemen met te droge lucht. Daar hebben we lange tijd een luchtbevochtiger in de living gehad. Deze werkte niet door elektrische opwarming, maar wel door verdamping in een luchtstroom doorheen een natte filter.

 

Met een systeem D in ons nieuw huis hebben we geen problemen meer.

 

Enkele vragen: Ge zegt dat het debiet niet regelbaar is. Dit is zeer merkwaardig en tegen alle wettelijke bepalingen in. Kunt ge ergens de ventilatie uitzetten? Dit is ook aan te raden om bij rookalarm de ventilatie uit te kunnen zetten. Probeer dit eens tijdens bijvoorbeeld een halve nacht. Geen ventilatie kan voor hoofdpijn zorgen.

 

Zijn de lamellen niet zo gericht dat de lucht te zeer naar het bed gestuwd wordt? Een sensatie van tocht kan slecht overkomen en misschien ook de slijmvliezen uitdrogen. Ge kunt altijd een lichte doek voor de lamellen hangen.

Beste Gommer,

in het begin ook wat last gehad al kan dit ook te maken hebben gehad met een gevoelige keel (amandelen laten trekken).

In onze woning werd geruime tijd de luchtvochtigheid gemeten tijdens de winter en zomer, maar er werd geen probleem vastgesteld.

We zetten sinds deze metingen de ventilatie wel niet meer op de hoogste stand tijdens het douchen, aangezien duidelijk werd dat de vochtigheid in de badkamer zeer snel daalde op deze hoogste stand.

Dampkap is van het type recirculatie.

Roel

 

Hallo Gommer,

Ook wij wonen in een passiefhuis van Bostoen. We controleren geregeld de relatieve vochtigheid in huis, en tot nu toe is die niet gezakt onder de 40% zonder speciale ingrepen. Als ik me niet vergis mag de RV schommelen tussen 30 en 70% om nog aangenaam aan te voelen. Ik raad je aan om inderdaad eens een hygrometer aan te schaffen en na te gaan: meten is weten J

Bij oplevering wordt het ventilatiesysteem wel gekeurd en ingeregeld door een externe firma. Dus normaal gezien zou hier het probleem niet kunnen liggen. Ik veronderstel dat we hetzelfde ventillatiesysteem hebben en bij ons worden de ventilatiedebieden ingeregeld op zolder thv de collectors van de toegevoerde en afgevoerde lucht. Daar werden ringen geplaatst die de diameter van de buis regelen. Ben je al eens op zolder gaan kijken?

Het probleem kan misschien liggen aan te sterk vervuilde filters? Wijzelf wonen ook aan een relatief drukke baan, en ik moet zeggen dat die filters wel heel snel zwart zien nadat ik nieuwe plaats. Vervang je deze op geregelde tijdstippen? Wij stofzuigen die elke maand, en vervangen ze om de 6 maand ongeveer.

 

Groetjes,

Interessante aanvullingen, dank daarvoor allemaal.

 

Hygrometer is al besteld, meetgegevens beschikbaar in het weekend.

 

Die inregeling in een Bostoen PH met ringen is ook interessante info, ik ga eens op zoek. Ik was uiteraard al op zolder maar kwam die ringen nog nergens tegen. Waarschijnlijk zitten die aan de inlaat van de buizen, ter hoogte van de verdeelboxen. Ik heb zo weinig info over het systeem en de inregeling omdat het een huurhuis is. Ik was niet aanwezig bij oplevering en de huisbaas heeft zelf geen enkel benul.

 

Wordt vervolgd...

Ben benieuwd wat de meetgegevens zullen vertellen, hou ons zeker op de hoogte :-)

Mocht je nog vragen hebben (over je technieken) mag je mij altijd PB sturen als je wil

PS Ik heb de infobrochure die wij hebben online terug gevonden, misschien geeft dit u al wat meer inzicht: http://www.codume.eu/pdf/nl/hb+.pdf 

Als je zou beslissen om een luchtbevochtiger in de ruimtes te plaatsen, let dan zeker op het verbruik, want daar zitten serieuze verschillen op.

Heb er zelf ook naar zitten zoeken, en de zuinigste kwam rond de 3 Watt.

Zeker geen luchtbevochtiging in de ventilatie zelf inwerken, want dat is vragen om problemen (schimmels...)

met temperaturen rond de 10 graden denk ik niet dat een normale woning met normaal gebruik (dus geregeld koken waardoor kookvocht vrij komt, meerdere personen,... dus allerlei vochtbronnen) nu al een opvallende vermindering zou geven in RLV. 40% is nog vrij normaal, maar in mijn ogen toch al onrustwekkend voor wanneer de winter er komt. dan verdubbelt het temperatuursverschil met buiten, dus hoeveel RLV haal je dan nog? 30? misschien zelfs minder...

 

Dit is interessant: ergonomiesite.be/kantoor/luchtvochtigheid.htm

En ook dit: http://www.gva.be/cnt/oid169304/archief-de-ideale-vochtigheidsgraad

 

Mijn is altijd verteld geweest dat luchtovhtigheid het best tussen 40-60 zit vanuit gezondheidsperspectief uit. Maar natuurlijk, als jullie geen last hebben van neveneffecten van droge lucht, maakt dat niet uit. Voor mensen die er wel last van hebben, kunnen daar wel rekening met houden.

 

 

Die ringen in de buizen moeten in feite dienen om de eerste inregeling te maken. Gezien de uitlaatkleppen niet regelbaar zijn moet de regeling gebeuren door smoring in de buizen zelf.

 

Maar dit heeft niets te maken met de standen van de ventilatie. Deze werken in op de snelheid van beide ventilatoren. Gewoonlijk wordt deze standenregeling op afstand bediend vanaf een centraal punt. Het is hier dat men kan kiezen om op minimaal debiet te draaien.

Hallo Pierre,

 

Dat begrijp ik. Ik zou eventueel het debiet in de slaapkamer verminderen. De standenbediening heb ik natuurlijk ook, maar die staat al permanent op minimum.

 

Mvg, Marc

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

Marc,

Als je echt naar dit minimum wil werken haal je er beter toch een co2 meter ook bijna
Het is echt confronterend om te zien hoe snel je de zuurstof opgebruikt in een kamer met 2.

En dat probleem is volgens mij erger dan een lage vochtigheidsgraad.

Walter

 

Marc,

 

Er zouden ook nog andere ongekende redenen kunnen zijn om last met de slijmvliezen te hebben. Zeven jaar geleden, tijdens de eerste winter in ons nieuw huis met systeem D, had ik soms last van te droge ogen. Ik dacht ook een ogenblik dat dit eventueel een gevolg zou zijn van de ventilatie (dit was het ogenblik dat Vathorst in Nederland zoveel ophef heeft gemaakt). Tenslotte is dit verdwenen, en denk ik eerder dat de oorzaak lag bij het feit dat ik ook bij streng winterweer mijn gazet  met de fiets in het dorp ging halen.

 

Een ander voorbeeld: de nachtelijke hoofdpijn van mijn echtgenote is verdwenen met de ventilatie 's nachts op stand 2 te zetten. Maar de laatste jaren had ze veel last met hoesten vanaf 4-5 uur 's ochtends. Uiteindelijk heeft onze dokteres gevonden dat het niet via een allergie kwam, maar wel van zure oprispingen. Een medicament hiertegen heeft overtuigend een einde gemaakt aan deze (felle) hoestbuien.

Hallo Pierre,

 

Ik hoor je, maar moet ook het volgende meegeven. Mijn vriendin heeft ook een eigen woning en ze slaapt afwisselend bij mij en bij haar thuis. De problemen die ze ondervind stellen zich alleen bij mij thuis.

De problemen stellen zich vooral 's nachts, al liggend dus. Als ze een heel weekend bij mij thuis is, dan komen ze ook overdag in lichtere mate voor (onder andere droge, gespannen huid). Alles wijst in de richting van luchtvochtigheid, omdat er niet alleen sprake is van geïrriteerde luchtwegen. Maar ik ga even stoppen met speculeren en metingen afwachten.

 

Mvg, Marc

Verslag na een weekend meten en proberen, de verwarring wordt alleen maar groter en de resultaten zijn alles behalve wat ik verwacht had.

 

Eerst de feiten: RV gemeten met 2 verschillende hygrometers. Een nieuwe en een oud, geleend beestje. Na stabilisatie weken ze nooit meer dan 2% van elkaar af. De RV binnen, zonder vochtproducerende activiteiten was permanent 48-50%, perfect dus.

 

Gemeten in slaapkamer, badkamer ernaast: als een douche genomen wordt dan stijgt de RV met 5% en dat stabiliseert terug na een 2-tal uur. Klinkt allemaal volgens verwachting.

 

Nan een nacht de ventilatie af te zetten (zonder hoofdpijn de volgende ochtend), stijgt de RV in heel het huist met ongeveer 7%.

 

Ik heb ook de regeling op het balanventilatietoestel gevonden en kon de laagste stand helemaal op minimum draaien. Na een dag op deze stand te draaien, stijgt de RV met ongeveer 2%. Minder ventileren geeft dus hogere RV binnen, maar slechts minimaal, ook weer volgende verwachting.

 

Nu het gekke, maar ik denk dat ik eerder medisch moet beginnen consulteren dan bouwtechnisch: de klachten van mijn vriendin zijn er altijd, behalve als de ventilatie stilgelegd wordt. Het kan niet aan de RV liggen, dat staat vast. Uitstroomopeningen staan naar de muur gericht, ventilatie op minimum. Ik weet niet meer wat ik nog kan proberen, maar de klachten zijn reëel.

 

Mvg, Marc

Probleem met filters of buizen?

Stof of ander probleem in de buizen?

Vuile filters?

Probleem met aanzuigplek buiten van de ventilatie?

Probleem van huisstofmijt? En waarbij die stof wordt rondgeblazen op moment dat ventilatie aan staat?

 

Heb je ook al een CO2 meting gedaan? Hoe verlopen die waardes?

Even belangrijk als vochtmeting.

Moest ik er nog aan toevoegen:

De filters zijn niet ouder dan 6 maanden, als ik in het huis introk zag ik zelf dat de eigenaar nieuwe filters gestoken heeft. De uistroomventielen zijn niet vuil, in de buizen kan ik natuurlijk niet lijken. Ik zie in de verdeelbak tussen balansventilatietoestel en ribbelbuizen een heel klein beetje stof van gaten boren liggen op de bodem, verder zijn deze zuiver.

 

Aanzuig gebeurt net onder de nok op dak, niets vervuilend in de buurt. Huisstofmijt is weinig waarschijnlijk want matras, zelfs bed en meubels zijn nieuw sinds enkele maanden, laminaat op de vloer en er wordt wekelijks gepoetst.

 

CO2 meting komt nog. Die toestellen zijn veel duurder en ik zoek nog.

Marc,
Iemand die slecht slaapt, is complexer dan een bepaalde manier van ventileren.

Bv wat zijn de klachten? Eerst praatte je over geïrriteerde luchtwegen (wat dat ook mogen zijn juist). Nu verwijs je naar hoofdpijn (wat al iets heel anders is).
Bij mij heb ik "geïrriteerde" luchtwegen als mijn neus toevallig verstopt. Maar ik zou het ook een droge mond kunnen noemen .

Voor hetzelfde geld slaapt je vriendin gewoon slecht op je matras/bed. Is jullie slaappatroon net iets anders waardoor velen sowieso al iets slechter slapen. Is het iets donkerder in de slaapkamer, iets minder rustig of net rustiger,....
Ventilatie is eigenlijk het laatste waar ik zou aan denken dat het een probleem veroorzaakt.

Walter

Walter, je bent iets te snel.

 

Ik praat over *geen* hoofdpijn, omdat daar voor gewaarschuwd werd bij uitschakelen ventilatie. En inderdaad, kan vele oorzaken hebben, daarom ook dat als test de ventilatie uitgeschakeld werd en de klachten verdwenen daarmee.

 

Mvg, Marc

Ok, het hoofdpijn verhaal is daarmee duidelijk. Blijft dus over het onaangename gevoel aan de luchtwegen.
Merk op dat voordat co2 of te weinig ventilatie hoofdpijn geeft, je toch ver over de limiet moet gaan .

Ik denk ook niet dat je na een keer de ventilatie uitschakelen je kan zeggen dat ooraak daarom benoemd. Het kan best een Lucky shot geweest zijn.

Walter

Ok, het hoofdpijn verhaal is daarmee duidelijk. Blijft dus over het onaangename gevoel aan de luchtwegen.
Merk op dat voordat co2 of te weinig ventilatie hoofdpijn geeft, je toch ver over de limiet moet gaan .

Ik denk ook niet dat je na een keer de ventilatie uitschakelen je kan zeggen dat ooraak daarom benoemd. Het kan best een Lucky shot geweest zijn.

Walter

Hier een late update. Het probleem, (of beter: de oorzaak) is eerder toevallig gevonden door van kant te wisselen in bed.

Aan de kant waar mijn vriendin sliep merkte ik 's nachts zelf een lichte tocht. Ik heb daar zelf geen last van, maar ze blijkt daar overgevoelig voor te zijn. Sinds we van kant gewisseld zijn, zijn voor haar de problemen ook opgelost.

De kant waar tocht heerst is inderdaad het dichtst bij de uitblaas opening. Richten in verschillende richtingen blijft tocht geven omdat ofwel rechtstreeks uit de uitblaas, ofwel onrechtstreeks via de wanden lucht circuleert die een tochtgevoel geeft.

Weer een ervaring rijker.

 

Gelukkig hebt ge nu de oplossing gevonden. Dit probleem ligt moeilijk voor iemand die daar juist gevoelig aan is. Het toont wel aan dat men de oplossing nooit in één enkele richting moet zoeken. In tussenkomst nr 13 werd dit reeds aangehaald als mogelijke oorzaak.

Goed dat de oplossing er is....
Best gek hoe dat volgens mij toch een kleine luchtstroming dit veroorzaakt.
Toevallig maakte ik enkele dagen geleden dezelfde bedenking. Wij zitten aan de keukentafel altijd op dezelfde plaats en die tafel staat naast het afzuigpunt van de keuken. Mijn echtgenote klaagt dikwijls dat het op haar plaats 'koud' is. Terwijl die plaats even koud of warm zou moeten zijn als de rest van de keuken. Maar misschien zijn de luchtstromen van de afvoer op die plek net zo dat ze wat een koude gevoel geven. Dat ga ik eens testen....(of daar idd meer luchtverplaatsing is. ).

Walter

 

 

Volgens mij is dit een van de voornaamste voordelen van de ventilatie D op een C+++ Bij systeem C laat men altijd koude lucht binnenkomen, en die moet ergens haar baan zoeken. Bij systeem D is dat tenminste voorverwarmde lucht, waardoor het effect op de huid kleiner wordt.



Pierre,

Het is daarom ook dat ik vermoed dat er nog iets anders speelt ten huize Gommer. Bij C kan je inderdaad de tocht voelen, bij systeem D voel ik het totaal niet, pas op 10 cm afstand kan ik met de hand een weinig voelen.

Tocht was inderdaad eerder vermeld door Pierre als mogelijke oorzaak.

Echter, het gaat over een tocht die je niet gemakkellijk ervaart. Hand voor ventiel houden is duidelijk. Met de hand op 30cm afstand voelen en je ervaart al niets meer. Het is pas als je rustig in bed ligt dat je een tocht over je gelaat ervaart. De ventielen richten helpt iets, maar volledig verdwijnt het tochtgevoel nooit, om het even welke richting je ze draait.

 

Je hebt eerst de inblaas in de slaapkamer via het ventiel, dan de doortocht door de kamer en dan de aftocht onder de deur.

Hoe je het ventiel ook richt, de hoofstroom zal dus altijd gaan van ventiel naar onderkant deur. Het volledig openen van die deur terwijl je slaapt (doen wij altijd) kan misschien een meer verspreide en dus minder voelbare doorstoming geven.

Beste Charel,

 

ik ken ook iemand die altijd nekpijn krijgt bij het minste zuchte tocht, zelfs als het geen koude of vochtige lucht is. En het probleem is niet denkbeeldig, hij merkt tochtstromen ook al lijken die er niet te zijn tot je op zoek gaat en die inderdaad vindt.

 

Groeten,

Jurgen

 

Ik wil het best geloven hoor Jurgen, ik ben zelf op heel wat vlakken hooggevoelig, maar wat moet je dan?

Je moet sowieso ventileren om de lucht gezond te houden en dan is het ventileren via systeem D toch het minst voelbare zou ik denken.

Of zoals het ten huize Gommer blijkbaar is opgelost: voor jezelf de meest geschikte of de minst hinderlijke locatie uitzoeken, in dit geval de andere kant van het bed.

Een goed ventilatie systeem maken kost geld en moeite, in stel dikwijls vast dat ik voor een woning evenveel materiaal aankoop dan waar concurrenten een gans ventilatie systeem voor plaatsen. Al de systemen wat ik plaatste de laatste vijf jaar waren zeker 30 à 40 % duurder als die van de concurrent. Ik voorzie altijd meer ventielen dan mijn concurrenten, dit betekend mindere debiet per ventiel en dus lagere lucht snelheden en minder tochtgevoel.

Op het pulsiekanaal zet ik na de balansunit altijd een naverwarmingsbatterij op water wat ik aansluit op de collector van de vloerverwarming. Hierdoor blijft de temperatuur van de pulsie lucht steeds boven de 20 °C wat tochgevoel weer verminderd.

Slaapkamers van de ouders voorzie ik steeds van minstens 2 ventielen, dikwijls voorzie ik in de dressing als die eraan vast hangt extractie. Ik wil geen klachten over mijn ventilatie systeem dus moet je zeker heel goed opletten wat je maakt in de master bedroom !

Ventilatie systemen wat steeds op de laagste stand staan, daar gruw ik van, die huizen stinken gewoon en dit is ook zo in huizen die perfect gekuisd zijn en clean. De laagste stand is bij mijn systemen steeds 50 % van het max. debiet. Ik laat mijn systemen op klok werken, de klanten kan ze op stand afwezig zetten als hij wenst wanneer hij weg gaat. Als tijdens de dag maar 1 persoon thuis is mag een installatie zeker op 50% draaien, tussen 18 en 21h ( meestal koken en douchen ) laat ik de systemen eens op 100 % gaan, dan is het huis terug goed doorspoelt en fris. Tussen 21 en 22h30 op 75 %, tussen 22h30 en 1h op 50% ( totaal geruisloos tijdens het inslapen), tussen 1 en 9h op 75 % anders heb je te weinig verse lucht in de slaapkamers tijdens de nacht.

Vele van mijn klanten kennen na verloop van tijd de bediening van hun systeem zo goed als ik en ze gaan aan het calculeren. Die ventilatie gebruikt toch wat stroom en dus gaan ze het debiet verlagen met het gevolg dat hun huis stinkt de volgende keer als ik langskomt. Ik zeg dan vlakaf dat hun huis stinkt, dat choqueert en helpt. Een huis met een ventilatiesysteem van 9000 € of meer mag niet stinken, dat moet ruiken zoals buitenlucht , tenminste als er wekelijks gepoets wordt. 

Dankzij een systeem met warmtewiel blijft het vochtniveau in de woning steeds op peil. Een goed systeem kost wat geld maar, het buizen netwerk moet liefst 50 jaar meegaan en daar wordt bij het ontwerp te weinig aan gedacht omdat het altijd om de prijs gaat...

Beste Tequiero,

Ik voel dat jij je vak zeer ter harte neemt. Toch meen ik dat je in sommige zaken wat overdrijft.

Wij ventileren al 5 jaar lang zowat constant , 24 op 24  dag en nacht  aan 30 % van het verplicht te halen debiet. Ons huis stinkt nooit, de lucht is beter dan buiten, dat merk je best als je na afwezigheid terug binnen stapt. Zelden is er de behoefte om in een hogere stand te ventileren.

Verder vind ik uw regeling veel te complex met al die verschillende debieten op al die verschillende tijdstippen. Waarom niet constant ventileren aan een voldoende debiet, niet te veel, niet te weinig ?

Ik vrees ook dat al dat geregel en geswitch de levensduur van het systeem niet ten goede komt.