Isolatie onder betonnen vloerplaat | Ecobouwers.be

U bent hier

Isolatie onder betonnen vloerplaat

afbeelding van Tom1985
27/01/2021 - 22:48

Ik zag op de gesloten huizen dag, dat mensen isoleren onder de betonnen vloerplaat + zijkanten ipv er bovenop.
Ik vraag me dan af hoe de betegeling verloopt in dit geval. Wordt er dan rechtstreeds op de betonnen vloerplaat getegeld?

16 Reacties

afbeelding van Keon
29/01/2021 - 16:40

Dat was waarschijnlijk het passiefhuis van Henny dat je gezien hebt.

Als je geen vloerverwarming hebt, kan je idd. rechtstreeks tegelen. Wil je wel vloerverwarming dan leg je best nog wat extra vloerisolatie onder de warmwaterbuizen en dan een chape of je opteert voor "betonkernactivering", je steekt dan de warmwaterbuizen meteen in de funderingsplaat.

afbeelding van Tom1985
29/01/2021 - 17:00

Klopt het was inderdaag het huis van Henny! :-)
In mijn geval gaat het over een bijgebouw in de tuin.

Er komt geen vloerverwarming omdat we er niet continue zitten. Er wordt geen waterleiding voorzien. En de elektrische leidingen komen allemaal in de technische spouw, langs de binnenkant van het dampscherm.

Voordeel van rechtstreeks op het beton te tegelen, zou zijn dat de totale hoogte van de vloer lager zou zijn. En geen chape nodig, dus goedkoper.
Nadeel zou zijn dat het schuifraam dan niet zo gemakkelijk verzonken kan worden....

afbeelding van charel
29/01/2021 - 18:45

Een bijgebouw in de tuin, en wordt daar verwarming in voorzien ? Zo niet dan is het beter om de vloer niet te isoleren, niet onder of niet boven de betonplaat. Op die manier kan je tenminste nog profiteren van de aardwarmte.

afbeelding van Tom1985
29/01/2021 - 20:49

Het wordt bureau en lounge ruimte. Het wordt verwarmd op de momenten dat iemand er werkt of ontspant.

afbeelding van charel
29/01/2021 - 21:46

Oké, dan is die isolatie onder de vloerplaat hier misschien minder geschikt. Als je die ruimte niet constant moet verwarmen dan kost het elke keer bij opstart veel tijd om op temperatuur te komen, die betonplaat moet immers ook elke keer terug mee opwarmen.

Rechtsteeks op de betonplaat vloeren kan volgens mij enkel maar wanneer je een vloer in de mortel legt wat niet bij elk vloertype evident is, de meesten worden gelijmd en daar is een betonvloer niet vlak genoeg voor en zou je eerst een chappe moeten laten aanbrengen.

afbeelding van Tom1985
29/01/2021 - 22:28

Als ik het goed begrijp is isolatie onder de vloerplaat niet ideaal omdat dan heel de betonnen vloer moet opwarmen. Maar indien de isolatie bovenop de beton ligt, dient enkel de chape op te warmen?

Ik gebruik steeds tegellijm...

afbeelding van charel
29/01/2021 - 23:25

Inderdaad, bij constante verwarming kan dat wel een voordeel zijn omdat zo de temperatuur stabieler kan zijn. 

Bij isolatie onder de vloerplaat is het ook niet gemakkelijk om die isolatie zonder onderbreking te laten aansluiten op de muurisolatie, iets wat met isolatie boven de vloerplaat beter kan.

afbeelding van Keon
30/01/2021 - 14:44

Tom,

Je spreek van een "leidingspouw" en "dampscherm"... uw constructie zelf is dan een HSB?

Algemeen is er wel een ecologischere manier om een gebouw te funderen én meteen de vloer te isoleren nl. glasschuimgranulaat. Je kan dat afwerken met een relatief lichte laag (geen beton nodig) eventueel zelfs puur in hout.

Wat had je in gedachte om uw gebouwtje te verwarmen? Een warmtepomp (wp)? Lucht/Lucht (airco) of Lucht/Water (convectoren)? 

afbeelding van Tom1985
02/02/2021 - 20:28

Wanden zijn inderdaad in HSB.

Vriendin wilt keramische tegels. Ik ben niet zo heel vertrouwd met glasgranulaat, maar ik dacht dat dit voornamelijk gebruikt werd wanneer je ook met houten dragers werkt?

Warmtepomp vind ik interessant bij een constant verwarmde ruimte (zoals binnen in huis met vloerverwarming/wandverwarming) maar minder interesant voor een bijgebouw in de tuin welke niet constant in gebruik genomen wordt.

afbeelding van Keon
02/02/2021 - 17:23

Neen, glasschuimgranulaat is een draagkrachtig materiaal dat kan dienen als fundering voor quasi alle soorten constructies.

In uw geval leg je een pakket glaschuimgranulaat en daarop een betonnen of houten ringbalk voor uw HSB constructie en in de ring vul je alles verder met granulaat en werk je dat af met een chape (kalk of cement). Op die chape komen dan de tegels. 

afbeelding van charel
02/02/2021 - 18:38

Hmm... Eender welk materiaal je voor de fundering gebruikt, met het houtskelet zou ik toch liefst starten een stuk boven het maaiveld !

afbeelding van Keon
02/02/2021 - 18:47

Daarom dat ik ook schreef "betonnen ringbalk"...

Maar mits de juiste voorbehandeling kan je hout ook ondergronds gebruiken. Accoya-geeft u zelfs 20 jaar garantie.

Een goede DHZ-aanpak is het hout aanbranden (buitenlaag verkolen) en het dan behandelen met olie.

Nu, goed rondom ingebed in glasschuimgranulaat zal onbehandeld hout ook niet afzien en lang meegaan.

afbeelding van charel
02/02/2021 - 19:44

Een houten ringbalk valt dan al af. Met een betonnen ringbalk kan je dan weliswaar met het houtskelet boven het maaiveld beginnen maar je kan dan wel niet meer de vloerisolatie laten aansluiten aan de  muurisolatie, die betonnen balk zit daar dan tussen.

Wellicht is daar ook wel iets op te vinden maar ik vrees dat het dan allemaal redelijk complex gaat worden.

afbeelding van Keon
02/02/2021 - 20:35

Wil je het niveau van uw binnenvloer quasi gelijk met het maaiveld zodat je bij manier van spreken met uw grasmaaier naar binnen kan rijden dan moet je de ringbalk wat verzinken en tussen de ringbalk en de HSB-structuur blokken Foamglas (Perinsul T4) of ingepakt cellenbeton voorzien.

Foamglas/cellenbeton sluit dan aan op de vloerisolatie/chape.

Werk je met een houten ringbalk dan heb je dat probleem niet (geen koudebrug).

NB: Treinsporen liggen ook op houten balken...

afbeelding van charel
02/02/2021 - 22:14

Treinbiels zijn zodanig met giftige stoffen zoals creosootolie geimpregneerd dat ze hun hele gebruiksleven die stoffen blijven uitwasemen (stinken).

Ik denk niet dat die geschikt zijn als fundament voor een woning. Ecologisch kan je het al zeker niet noemen.

Die biels liggen trouwens ook  op een dikke laag van grove kiezelstenen op een  hoogte boven het maaiveld.

afbeelding van Keon
03/02/2021 - 00:42

Treinbiels zijn idd. niet ecologisch behandeld geweest... maar ga je zo'n treinbiel ingraven, dan rot die evenzeer.

Daarom dat je uw hout moet "omgeven" door granulaat (dat op zijn beurt is ingepakt in een geotextiel). Of je uw houten balken dan boven het maaiveld laat uitkomen - eventueel gedeeltelijk - heeft meer de maken met de permanente grondwaterstand. Hout mag best nat worden zolang het maar weer kan opdrogen. Het stevige regenbui die uw gazon onder water zet, is dus geen probleem.

De kans dat er permanent water in iemand zijn achtertuin staat is zeer klein... dan ben je in een vijver/moeras aan het bouwen.