Isolatie onder betonnen vloerplaat

Ik zag op de gesloten huizen dag, dat mensen isoleren onder de betonnen vloerplaat + zijkanten ipv er bovenop.
Ik vraag me dan af hoe de betegeling verloopt in dit geval. Wordt er dan rechtstreeds op de betonnen vloerplaat getegeld?

Reacties

Klopt het was inderdaag het huis van Henny! :-)
In mijn geval gaat het over een bijgebouw in de tuin.

Er komt geen vloerverwarming omdat we er niet continue zitten. Er wordt geen waterleiding voorzien. En de elektrische leidingen komen allemaal in de technische spouw, langs de binnenkant van het dampscherm.

Voordeel van rechtstreeks op het beton te tegelen, zou zijn dat de totale hoogte van de vloer lager zou zijn. En geen chape nodig, dus goedkoper.
Nadeel zou zijn dat het schuifraam dan niet zo gemakkelijk verzonken kan worden....

Een bijgebouw in de tuin, en wordt daar verwarming in voorzien ? Zo niet dan is het beter om de vloer niet te isoleren, niet onder of niet boven de betonplaat. Op die manier kan je tenminste nog profiteren van de aardwarmte.

Het wordt bureau en lounge ruimte. Het wordt verwarmd op de momenten dat iemand er werkt of ontspant.

 

Oké, dan is die isolatie onder de vloerplaat hier misschien minder geschikt. Als je die ruimte niet constant moet verwarmen dan kost het elke keer bij opstart veel tijd om op temperatuur te komen, die betonplaat moet immers ook elke keer terug mee opwarmen.

Rechtsteeks op de betonplaat vloeren kan volgens mij enkel maar wanneer je een vloer in de mortel legt wat niet bij elk vloertype evident is, de meesten worden gelijmd en daar is een betonvloer niet vlak genoeg voor en zou je eerst een chappe moeten laten aanbrengen.

Als ik het goed begrijp is isolatie onder de vloerplaat niet ideaal omdat dan heel de betonnen vloer moet opwarmen. Maar indien de isolatie bovenop de beton ligt, dient enkel de chape op te warmen?

Ik gebruik steeds tegellijm...

Inderdaad, bij constante verwarming kan dat wel een voordeel zijn omdat zo de temperatuur stabieler kan zijn. 

Bij isolatie onder de vloerplaat is het ook niet gemakkelijk om die isolatie zonder onderbreking te laten aansluiten op de muurisolatie, iets wat met isolatie boven de vloerplaat beter kan.

 

Wanden zijn inderdaad in HSB.

Vriendin wilt keramische tegels. Ik ben niet zo heel vertrouwd met glasgranulaat, maar ik dacht dat dit voornamelijk gebruikt werd wanneer je ook met houten dragers werkt?

Warmtepomp vind ik interessant bij een constant verwarmde ruimte (zoals binnen in huis met vloerverwarming/wandverwarming) maar minder interesant voor een bijgebouw in de tuin welke niet constant in gebruik genomen wordt.

Hmm... Eender welk materiaal je voor de fundering gebruikt, met het houtskelet zou ik toch liefst starten een stuk boven het maaiveld !

Een houten ringbalk valt dan al af. Met een betonnen ringbalk kan je dan weliswaar met het houtskelet boven het maaiveld beginnen maar je kan dan wel niet meer de vloerisolatie laten aansluiten aan de  muurisolatie, die betonnen balk zit daar dan tussen.

Wellicht is daar ook wel iets op te vinden maar ik vrees dat het dan allemaal redelijk complex gaat worden.

Treinbiels zijn zodanig met giftige stoffen zoals creosootolie geimpregneerd dat ze hun hele gebruiksleven die stoffen blijven uitwasemen (stinken).

Ik denk niet dat die geschikt zijn als fundament voor een woning. Ecologisch kan je het al zeker niet noemen.

Die biels liggen trouwens ook  op een dikke laag van grove kiezelstenen op een  hoogte boven het maaiveld.