Ik ben op zoek naar informatie ivm creatie van een energiegemeenschap | Ecobouwers.be

U bent hier

Ik ben op zoek naar informatie ivm creatie van een energiegemeenschap

afbeelding van Nele Verhaest
20/10/2020 - 17:09

Hallo iedereen,

Ik ben deel van een nieuw co-housing project in Kortenberg (regio Leuven). Daar zouden we graag een energiegemeenschap oprichten (energiegemeenschap van burger, zelfverbruiker van hernieuwbare energie). Het zou de bedoeling zijn om zelf electriciteit op te wekken en dit te verdelen onder elkaar. Hiervoor zijn we op zoek naar bedrijven en/of organisaties die ons met het uitwerken van onze plannen zouden kunnen helpen. We dachten o.a. slimme laadpalen, thuisbatterijen, brandstofcellen, zonnepanelen. Alle info is welkom.

7 Reacties

afbeelding van Bram in Brussel
21/10/2020 - 15:11

Hoi. Mogelijk had je het al gevonden, alvast op Ecobouwers staat er een artikel daarover:

https://www.ecobouwers.be/duurzaam-bouwen/artikels/leen-peeters-werkt-aa...

afbeelding van Luc Vandamme
22/10/2020 - 03:21

Op https://pionierkraft.de/produkt/ vind je een systeem dat tot 2 kW kan delen per aangesloten woning. Dit betekent dan dat je dan voor deze capaciteit  het net niet gebruikt. Met dit systeem heb je dan ook in de toekomst geen net distributiekosten voor deze gedeelde elektriciteit. Het systeem is in feite een parallelle netwerk aan het openbare netwerk, zonder dat er interferentie ontstaat op het openbare netwerk. Natuurlijk moet je dan nog juridisch je eneriegemeenschap creëren om ook contractueel zeker te zijn dat de kosten gedeeld  worden en dat de elektriciteitsleveringen/afnames betaald worden aan de opwekker van de elektriciteit. 

De ontwikkeling en de homologatoie van dit systeem is volop bezig. Men wil ook hogere vermogens kunnen delen met naastliggende woningen/percelen. Deze ontwikkeling is ook  volledig in overeenstemming met de nieuwe 3de en 4de Europese elektriciteitsrichtlijnen, waardoor ze ook bij ons kan toegepast worden. Dus als de homologatie rond is, kan je ook dit systeem in overweging nemen. 

afbeelding van Bram in Brussel
26/10/2020 - 16:09

@ Luc Vandamme (edit voor duidelijkheid.)

Kan je dat teveel niet gewoon onder elkaar verdelen ipv het elkaar aan te rekenen? De ene keer levert je buur's windmolen wat meer, de andere keer jouw zonnepanelen. Allé, in de ideale wereld dan toch :-)

afbeelding van Nele Verhaest
26/10/2020 - 15:35

Neen, had ik nog niet gevonden. Bedankt voor de tip. :)

afbeelding van Nele Verhaest
26/10/2020 - 15:37

De bedoeling van de vraag was hoe we die verdeling technisch konden realiseren en dit liever niet via een verlengkabel van de ene buur naar de andere. :)

afbeelding van Nele Verhaest
26/10/2020 - 15:39

Merci voor de tip, ziet er interessant uit. 

afbeelding van m2ts
31/10/2020 - 09:54

Gisteren in De Tijd: "Vlaming mag straks zonne-energie verkopen aan buren"

De Tijd wrote:
De Vlaamse regering maakt de weg vrij voor de rechtstreekse verkoop van zonnestroom tussen particulieren. Buurtbewoners zullen ook gezamenlijk zonnepanelen of wijkbatterijen kunnen plaatsen. (...) Wanneer de nieuwe regels van kracht worden, is nog niet duidelijk. Het gaat om een voorontwerp van decreetwijziging waarover nog verschillende raden, de regulator VREG en de raad van State een advies moeten uitbrengen.