Ik ben op zoek naar informatie ivm creatie van een energiegemeenschap

Hallo iedereen,

Ik ben deel van een nieuw co-housing project in Kortenberg (regio Leuven). Daar zouden we graag een energiegemeenschap oprichten (energiegemeenschap van burger, zelfverbruiker van hernieuwbare energie). Het zou de bedoeling zijn om zelf electriciteit op te wekken en dit te verdelen onder elkaar. Hiervoor zijn we op zoek naar bedrijven en/of organisaties die ons met het uitwerken van onze plannen zouden kunnen helpen. We dachten o.a. slimme laadpalen, thuisbatterijen, brandstofcellen, zonnepanelen. Alle info is welkom.

Reacties

Hoi. Mogelijk had je het al gevonden, alvast op Ecobouwers staat er een artikel daarover:

https://www.ecobouwers.be/duurzaam-bouwen/artikels/leen-peeters-werkt-a…

 

 

Op https://pionierkraft.de/produkt/ vind je een systeem dat tot 2 kW kan delen per aangesloten woning. Dit betekent dan dat je dan voor deze capaciteit  het net niet gebruikt. Met dit systeem heb je dan ook in de toekomst geen net distributiekosten voor deze gedeelde elektriciteit. Het systeem is in feite een parallelle netwerk aan het openbare netwerk, zonder dat er interferentie ontstaat op het openbare netwerk. Natuurlijk moet je dan nog juridisch je eneriegemeenschap creëren om ook contractueel zeker te zijn dat de kosten gedeeld  worden en dat de elektriciteitsleveringen/afnames betaald worden aan de opwekker van de elektriciteit. 

De ontwikkeling en de homologatoie van dit systeem is volop bezig. Men wil ook hogere vermogens kunnen delen met naastliggende woningen/percelen. Deze ontwikkeling is ook  volledig in overeenstemming met de nieuwe 3de en 4de Europese elektriciteitsrichtlijnen, waardoor ze ook bij ons kan toegepast worden. Dus als de homologatie rond is, kan je ook dit systeem in overweging nemen. 

@ Luc Vandamme (edit voor duidelijkheid.)

Kan je dat teveel niet gewoon onder elkaar verdelen ipv het elkaar aan te rekenen? De ene keer levert je buur's windmolen wat meer, de andere keer jouw zonnepanelen. Allé, in de ideale wereld dan toch :-)

Neen, had ik nog niet gevonden. Bedankt voor de tip. :)

De bedoeling van de vraag was hoe we die verdeling technisch konden realiseren en dit liever niet via een verlengkabel van de ene buur naar de andere. :)

Merci voor de tip, ziet er interessant uit. 

Gisteren in De Tijd: "Vlaming mag straks zonne-energie verkopen aan buren"

De Tijd schreef:
De Vlaamse regering maakt de weg vrij voor de rechtstreekse verkoop van zonnestroom tussen particulieren. Buurtbewoners zullen ook gezamenlijk zonnepanelen of wijkbatterijen kunnen plaatsen. (...) Wanneer de nieuwe regels van kracht worden, is nog niet duidelijk. Het gaat om een voorontwerp van decreetwijziging waarover nog verschillende raden, de regulator VREG en de raad van State een advies moeten uitbrengen.