Gewone voorgevel verbergt duurzame achterkant | Ecobouwers.be

U bent hier

Gewone voorgevel verbergt duurzame achterkant

Eline en Cedric beslisten in 2014 vol overtuiging om hun woning uit 1972 aan te passen aan het hedendaags comfort. Ze kozen systematisch voor lokale natuurlijke materialen, als investering in een groene en duurzame toekomst. Ze haalden zon- en daglicht binnen in hun woning, en creëerden een sprankelende leefruimte waar ze zich elke dag met hun gezin heerlijk thuis voelen. Eline en Cedric willen laten zien dat een renovatie niet altijd groots en indrukwekkend hoeft te zijn, en dat je van een klassieke woning in een alledaagse wijk ook een duurzame en mooie woning kan maken. 

Kleinschalig, lokaal en duurzaam

“Bij het bedenken van al onze plannen bekeken we regelmatig renovatieprojecten en die zagen er altijd zo groots en speciaal uit. We zaten op onze honger qua ‘gewone’ renovaties en we hopen met ons project toch mensen te inspireren en dat je ook op een bijzondere manier van een klassieke woning iets duurzaams en moois kan maken,” vertelt het koppel.

Eline en Cedric kozen het architectenbureau EA-plus, dat ervaring heeft in duurzaam verbouwen. Bij de keuze van materialen stond duurzaamheid centraal zowel voor de productie als het vermijden van transport. Voor alle isolatiewerken gebruikten ze houtwol, papiervlokken, vlaswol… Extra regenputten leveren water voor heel veel toepassingen. 

We hebben geïnvesteerd in onze toekomst en in die van onze kinderen en we hopen dat die bijzonder groen en duurzaam mag zijn.

Eerst kreeg het dak een dikke laag isolatie. Vervolgens ondersteunden lokale producenten en aannemers het koppel bij het plaatsen van de houtskeletbouw uit Europees hout tegen de bestaande woning. De muren uit de houtskeletbouw, daken en de achtergevel werden geïsoleerd met 21 cm houtwol. De vloer in de aanbouw werd geïsoleerd met kurk en papiervlokken. Om een aangenaam binnenklimaat te garanderen installeerde het koppel ventilatiesysteem D en werd er gepleisterd met natuurgips.

In de woning was er al een recente gascondenstatieketel aanwezig. Het koppel heeft deze behouden maar alle verwarmingsleidingen vernieuwd en op alle bestaande radiatoren thermostatische kranen geplaatst. Alle lichtpunten zijn voorzien van ofwel spaarlampen of LED-lampen." Verder kozen we voor een recirculatiedampkap om de vrijgekomen warmte bij het koken te recupereren." Daar stopt het niet bij: in 2016 investeren ze verder in spouwmuurisolatie, zonnepanelen en vernieuwing van de laatste ramen.

Levenslang comfort

Dankzij de ligging van de tuin in het noorden kan het koppel langs de achterzijde van de woning prachtig licht in de woning trekken.

We hebben achteraan hoge ramen geplaatst om extra veel licht te laten binnenvallen. 

Een extra raam in de zijgevel brengt het ochtendlicht in de woning binnen.

De vele houtelementen in de woning vallen op en geven een bijzonder gezellig gevoel. De vloer is samengesteld parket en de drievoudige beglazing zit in ramen uit Europese den. Eline en Cedric kozen voor een massief houten keuken in kernbeuk: "We wilden heel graag een nieuwe keuken en dit werd er een van het Oostenrijkse bedrijf Team 7 dat gekend staat voor z’n duurzame productie van meubelen en keukens.".

De jonge twintigers dachten na over levenslang wonen: "Het nieuwe raam aan de zijgevel kan makkelijk een nieuwe gelijkvloerse ingang worden. In onze aanbouw is een berging waar alle voorzieningen om er een badkamer te maken aanwezig zijn. Alle deuren zijn voldoende breed voor rolstoelen."

Binnen het budget

Eline en Cedric hadden op voorhand het budget goed doorgenomen met hun architect. "Hij heeft ons hier goed in begeleid. We mochten onze offertes aan hem geven ter controle en hij had ook een gedetailleerd lastenboek waar we ons op konden baseren." getuigt het koppel tevreden.

Op voorhand hadden we goed nagedacht over de ruimtes die we wilden aanpakken.

De verbouwers wilden vooral hun leefruimte en de keuken onder handen nemen. "Uiteindelijk had dit wel zijn weerslag op bepaalde ruimtes boven (bijv. voor het plaatsen van leidingen) waardoor dit soms een extra kost werd. We hielden alles nauwgezet bij maar soms kwam er toch eens een duurdere factuur binnen. We raakten op het einde echter helemaal rond (de berekeningen klopten!) en konden nog net profiteren van de renovatiepremie en premies van Infrax waardoor we toch weer wat zuurstof hadden."

Eline en Cedric hadden graag nog een terras en zonnepanelen gelegd, vier ramen op de verdieping vervangen, een pelletkachel geplaatst en de resterende spouwmuren geisoleerd maar dit wordt allemaal een project voor later. "En ook een nieuwe badkamer kan nog wel even wachten", zo besluiten deze tevreden verbouwers.

Architect: EA+ Stijn Van den Broecke

Meer details kennen over deze verbouwing? Lees de technische fiche.

 

 

energiezuinige renovatie
energiezuinige renovatie
energiezuinige renovatie uitbouw
energiezuinige renovatie uitbouw
De veranda werd vervangen door een duurzame achterbouw.