1.1 Hergebruik | Renoveren | Ecobouwers.be

U bent hier

1.1 Hergebruik | Renoveren

De makkelijkste manier om bouwmaterialen een tweede leven te geven? Een bestaande woning renoveren. Zelfs bij oude woningen zijn een heel aantal aanwezige bouwelementen vaak nog in goede staat. De draagstructuur bijvoorbeeld. En die zorgt meteen voor het grootste deel van de milieu-impact van een woning. Een grondige renovatie hoeft bovendien energie-efficiëntie en wooncomfort niet in de weg te staan. De bouwsector heeft immers al veel ervaring met renoveren. Een eerder veilige keuze dus, maar met een positieve impact.

Waarom zou je renoveren? 

  • In vergelijking met een nieuwbouw, voer je voor een renovatie veel minder nieuwe materialen aan. Zo verlaag je meteen de ecologische impact van jouw bouwproject.
  • Door niet (of slechts gedeeltelijk) te slopen, vermijd je bouwafval en de financiële en ecologische kost die daaraan is verbonden. 
  • Je schrijft verder aan een bestaand, vaak historisch en waardevol verhaal en kan dat architecturaal uitspelen.

Tips voor je renovatie

  1. Bekijk grondig welke materialen in de woning behouden kunnen worden. Ook materialen die wat afgeleefd zijn, kunnen via een herstelling of opknapbeurt vaak nog in ere hersteld worden. Maak hiervoor bijvoorbeeld een kleine materiaalinventaris.
  2. Denk bij grotere afbraakwerken na over de mogelijkheden van een selectieve sloop. Zo kan je materialen recupereren en later opnieuw gebruiken.
  3. Ga na of je verschillende lagen (buitenwand, isolatie, technieken,..) kan scheiden. Zo voorkom je dat je in de toekomst grondig moet renoveren en kan je simpelweg één laag vervangen. 

Renovatie in de praktijk - Lucas en Alice bewaarden de charme van hun huis

Lucas en Alice besloten hun woning uit 1947 grondig te renoveren. Op twee jaar tijd is het oude deel volledig gerenoveerd tot een charmant geheel, en werd er een bijgebouw geplaatst: een houtskelet, geïsoleerd met Gutex houtwol voor de wanden) en kurk als vloerisolatie. Het oude deel kreeg een nieuw dak in houtskelet met ingeblazen houtwol, en het nieuwe deel werd voorzien van een daktuin. Waar mogelijk kozen Lucas en Alice voor ecologische materialen, zoals leem en hout. 

"We wilden de charme van de woning behouden, en we hebben met het oog op ecologie onze droom tot realiteit gemaakt. Iedere avond hebben we zelf gewerkt aan onze renovatie en de materialen en technieken passen uiteindelijk perfect in ons huis.” 

Bekijk het project hier!

Bekijk ook deze projecten eens:

  • Oude limonadefabriek gerenoveerd tot een circulaire, bio-ecologische vakantiewoning (binnenkort te boeken voor een leuke vakantie in eigen land!) Bekijk het project hier. 
  • Arjen en Gert renoveerden een bel-etage tot een toegankelijke woning met een circulair plan. Bekijk het project hier.

Toekomstgericht bouwen en verbouwen: het is makkelijker dan je denkt met onze gids, opgesteld in samenwerking met Vibe en VUB. Ontdek 15 circulaire oplossingen die je zelf kan toepassen op je bouw- of verbouwproject. De strategieën zijn verdeeld over vijf thema's, concrete tips en ervaringen van professionals en zelfbouwers. 

Om jou op weg te helpen met toekomstgericht bouwen, maakten we samen met VIBE vzw en VUB Architectural Engineering een handige gids met tips voor circulair en toekomstgericht (ver)bouwen. Daarvoor kregen ze de financiële steun van Vlaanderen Circulair.

Communicatie-kit voor partners - Vlaanderen Circulair     VUB Architectural Engineering - Department Manager - Vrije Universiteit  Brussel - Dept. Architectural Engineering | LinkedIn VIBE vzw | Goededoelen.be

 
Bekijk grondig welke materialen in de woning behouden kunnen worden. Ook materialen die wat afgeleefd zijn, kunnen via een herstelling of opknapbeurt vaak nog in ere hersteld worden.
Renovatie van een oud gebouw in Brussel. Bron: Circubuild
Renovatie van een oud gebouw in Brussel. Bron: Tim van de Velde
De gerenoveerde woning van Lucas & Alice in Kuurne
De gerenoveerde woning van Lucas & Alice in Kuurne