hoe vochtproblemen verhelpen?

Hoi allemaal,

ik heb een huis uit 1926 met houten vloeren. We wonen op kleigrond en het huis bestaat uit steensmuren. De vloer ligt ongeveer 40 cm boven de kleigrond. In de winter staan er regelmatig plasjes water op de grond onder de vloer van enkele centimeters. De gemetselde muren onder de vloer bevatten gele zoutafzetting, maar ook de vloerbalken die in deze muurtjes liggen hebben deze aanslag.

Ik zag onlangs dat er een vochtplek op een vloerplank zit. Deze vloerplank zit tegen de stenen binnenmuur aan en ligt op een vloerbalk die weer in de muur ligt. Ik heb het vochtigheidspercentage gemeten van de plank en balk en die ligt op ruwweg 33%, veel te hoog dus.

We hebben in de buitenmuren ventilatieroosters en ik voel wel een luchtstroming. We hebben al extra gaten laten boren in de ondervloerse muren voor extra ventilatie maar het lijkt niet beter te worden.

In de trapkast is de luchtvochtigheid 88% en ik zie inmiddels dat de trap in de trapkast schimmelaanslag heeft en condensatie vocht.

Ik zou er graag snel wat aan laten doen, maar weet niet goed wat. We proberen alles zo duurzaam mogelijk te doen zonder materialen als beton, kunststof etc.

Hebben jullie een advies wat we hier aan kunnen doen? De hoge grondwaterstanden zijn denk ik lastig zelf te veranderen. De boel wegpompen / drainage aanleggen is ook ingrijpend en dan moet je wel weten wat je doet omdat als je het verkeerd doet ook dingen mis kunnen gaan. Kortom: kennen jullie misschien bedrijven die hier in gespeciliseerd zijn, bij voorkeur ook gericht op milieu / duurzaamheid? Ik ben bijv. geen voorstander van injecteren etc.

Wat mij zelf mogelijk interessant lijkt, maar ik heb geen flauw idee of dat echt gaat helpen, zijn schelpen storen in de ruimte tussen vloer en grond. Deze ruimte is dus ongeveer 40 cm hoog en het water staat nooit hoger dan ruwweg 5 cm. Dus als je een laag schelpen van bijv. 20 a 25 cm zou storten, dan zouden die als ik het goed begrijp vocht opnemen / bufferen en het vocht afsluiten. Mijn veronderdelling is dat het grondwater verdampt en tegen de koelere muren condenseert. Vaak wordt ook over optrekkend vocht gesproken, maar ik lees ook dat dit vaak een verkeerde diagnose is en dat het in veel gevallen condensatie is. Hoe dan ook, er moet iets aan gebeuren anders gaat het hout verotten. (momenteel lijkt het hout nog goed)

Hopelijk hebben jullie tips / ideeen, of bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn....

Reacties

ik gok even dat die over een woning in Nederland gaat?  Deze opbouw van de vloer is in vlaanderen redelijk uitzonderlijk.

Hoi, dat klopt, het gaat om een woning in Nederland, vlak bij de kust.

Ik moet passen hoe je dit soort opbouw correct na-isoleert.  Bij deze komt je vraag nog eens bovenaan te staan ;-).  

In België wordt zo weinig gewerkt.   Veelal is de vloer van de kruipkelder in beton.

Hoi, na-isoleren hebben wij denk ik redelijk goed over nagedacht - wij hebben alles  dampopen geisoleerd met houtvezelisolatie, afgestuct met leem icm wandverwarming. Ik ben mij bewust van het risico op condensatie van leefvocht tussen isolatie en steensmuur. Vanwege de houten vloer en twijfel bij dampdicht bouwen hebben wij uiteindelijk hier voor gekozen. Neemt niet weg dat we ook in temperierung geinteresseerd blijven - wellicht voor 1 ruimte - hoewel hier de muur me 22 cm dikte aan de dunne kant is denk ik.

Het probleem met het vocht onder de vloer (vochtige vloerbalken) is dat ik er weinig grip op krijg en geen goede theoretisch verhaal hier voor heb. Gevoelsmatig dacht ik altijd: ventileren, vooral in de winter, want dan is de lucht kouder en condenseert niet op de onder-vloerse muren waar de vloerbalken op liggen. En het grondwater verdampt denk ik ook minder snel bij koudere luchtstroming.

Nou heb ik onlangs een artikel van een ecoloog gelezen die juist het omgekeerde beweert: alle ventilatieluiken juist sluiten in de winter! Dit omdat koude lucht onder een warmere vloer juist voor condensatie zou zorgen. Voor het artikel zie:

http://www.buitenbedrijfbbz.nl/ZwamgevaarEnEnergievernietiging.pdf

Nou is de ruimte met vochtproblemen onverwarmd, dus slechts iets warmer dan buitentemperatuur.

Het is mij nu onduidelijk welke theorie / welk idee juist is: wel of geen natuurlijke ventilatie in de winter? Er zijn ook nog mensen die computergestuurde ventilatoren aanbevelen, die meten de absolute luchtvochtigheid binnen en buiten en beslissen op deze basis of er van binnen naar buiten of omgekeerd wordt geventileerd. Zelf wil ik dit liever niet omdat het een complex systeem is met hoog energieverbruik.

Omdat ik het zelf niet meer weet heb ik besloten een rekenblad bij te houden waarbij ik dagelijks op enkele vaste meetpunten de vochtpercentages in de houten vloer noteer, i.c.m. de luchtvochtigheid en temperatuur onder de vloer en in de kelder. Ik ben mij bewust van de vele factoren: vocht uit leefvocht, vocht uit grondwater, vocht uit buitenlucht door natuurlijke ventilatie, de muur met al dan niet condenserend vocht, optrekkend vocht (als dat bestaat), verschillende weersomstandigheden. Ik heb nu 2 dagen de ventilatieroosters gesloten en zie dat de RV in de kelder is toegenomen van 84% naar 92%. De vochtigheid in het hout is 2% gestegen op enkele punten, maar dit is te kort / te weinig om nu al een conclusie op te baseren. Ik blijf dit nog ten minste enkele dagen registreren met gesloten ventilatie. Daarna open ik de ventilatie om weer een tijdje te registreren. Misschien dat ik daarna een voorlopige conclusie kan trekken...

Dit blijft toch lastige materie en ik kan er niet zo veel over vinden behalve tegenstrijdige verhalen en ideeen. En dan heb ik het nog niet over bodemafdichting, bijv. door schelpen.

 

 

 

 

jeroen80 schreef: De vochtigheid in het hout is 2% gestegen op enkele punten,

2% ; was dat absolute of relatief?  RV is zeer temperatuursadhankelijk; dus wat warmer of kouder geeft ook de 2%... er moet dus daarom niet extra vocht bijkomen.  

Als je meet is ook altijd interessant het dauwpunt te kennen.

Beste,

Als ik het goed begrijp heb je boven de kruipruimte een vloeropbouw met houten balken met daarop een plankenvloer.

Deze vloer is niet geisoleerd ?

Betreft het een oudere woning ?

Massieve muren met naisolatie langs binnen ?

Houten balkenconstructie rust in de massieve muren.

Geen waterkering in de buitenmuren onder het niveau van de houten vloer ?

Niveau van het maaiveld tov de balkenlaag ?

Allemaal zaken die moeten gekend zijn om mee te kunnen denken aan een oplossing ter voorkoming van schade.

Verder ben ik zeer wantrouwig over de uitleg die de firma Buitenbedrijfbbz in hun reclameboodschap brengt. Vooral bij hun argumentatie over het niet ventileren van de kruipkelder in de winter maken ze volgens mij een denkfout.

Beste Charel,

vriendelijk dank voor je reactie. Hierbij de antwoorden op je vragen:

Deze vloer is niet geisoleerd ? => ja, met 7 mm (isolena) schapenwol (vilt). Deze zit tussen de originele grenen plankenvloer en de nieuwe vuren plankenvloer. Dit is de woonkamervloer, de vloer waar ik wat vocht op 1 vloerplank zag zit in een ongeisoleerde, onafgewerkte kamer die niet wordt verwarmd en bewoond. (moet nog verbouwd worden en is nu kaal / leeg).

Betreft het een oudere woning ? => ja, bouwjaar 1926

Massieve muren met naisolatie langs binnen ? => ja, opbouw: bakstenen / steensmuur, ge-egaliseerd met leem, daarna 10 cm houtvezelisolatie, daarna leem met wandverwarming. We verwarmen via een thermostaat die op een lage basistemperatuur staat, zodat we altijd een minimum temperatuur in de woonkamer hebben. Verder staat regelmatig de houtkachel aan in de woonkamer. (klein model met hoog rendement)

Houten balkenconstructie rust in de massieve muren. => klopt

Geen waterkering in de buitenmuren onder het niveau van de houten vloer ? => klopt, geen waterkering in muren

Niveau van het maaiveld tov de balkenlaag ? => balken liggen boven maaiveld. We zitten op een wierde, dus grond loopt op / af, gemiddeld ligt de vloer denk ik 15-20 cm boven maaiveld (schatting)

 

 

Zeven mm vilt kan je geen isolatie noemen, eerder bedoeld als ondervloer denk ik.

Er gaat dus nogal wat warme verloren naar de kruipkelder toe. Niet enkel warmte maar ook warme vochtige lucht die in de koude kruipkelder tegen de koudste delen zal condenseren. 

Ook zal er vanuit de verwarmde in geisoleerde woonkamer warme lucht verdwijnen naar de onverwarmde en ongeisoleerde kamers om ook daar te condenseren tegen de ongeisoleerde muren.

Mits voldoende ventilatie (liefst constant) hoeft dat, buiten het energieverlies, niet het grootste probleem te zijn. Mij lijkt het grootste gevaar te komen van vochtige muren door opstijgend vocht vanuit de ondergrond. Die houten balken liggen constant in een vochtige omgeving wat houtrot snel in de hand kan werken.

Je moet dus wel dat opstijgend vocht net onder de balkenlaag stoppen en dat doe je door daar een waterkering aan te brengen. Je kan dat het gemakkelijkste doen door een injectering. Heb je daar bezwaren tegen (waarom ?) dan zou je de muren kunnen onderkappen zodat je stuk voor stuk telkens een folie als waterkering dwars door de muur kan voorzien.

Ik weet niet hoe je de woning ventileert maar dat is ook van het allergrootste belang om vochtproblemen te voorkomen.