Houten ramen?

Zijn er Ecobouwers die kozen voor houten ramen vanuit ecologische overwegingen?

Zo ja, welke houtsoort?

Wat met de behandeling/onderhoud?

 

Alvast bedankt om jullie bevindingen te delen :)

 

Groeten,
Lotte en Lowie

Reacties

Wij hebben meer dan 20 jaar geleden gelamineerd kastanje hout gebruikt voor onze ramen en hebben deze behandeld met een ecologische beits. We willen graag een zo licht mogelijke kleur, waardoor we de ramen elke drie jaar een nieuwe laag beits moeten geven.

Als ik nog ramen zou plaatsen, dan zouden het opnieuw houten ramen zijn, maar deze keer aan de buitenzijde met aluminium bekleedt omwille van het onderhoud.

Dirk

 

misschien even zeggen hoe je het niet moet doen...

20 jaar geleden verbouwd; toen stond Afrormosia op de lijst van bedreigde houtsoorten (nu nog altijd vermoed ik).  Ik maakte dan de redenering dat wat er toch was op de Belgische markt wel van gecontroleerde oorsprong kwam.  Achteraf gezien een van de dommere beslissingen in mijn bouwproject.  Uiteindelijk is het gewoon beter zo een hout niet te kopen of toch minstens met een goed label.  Al weet ik niet of zoiets wel kan bij een dergelijke houtsoort.  

Moest ik opnieuw bouwen, zou ik vermoedelijk nog wel met hout werken en zoals Dirk aangeeft iets Europees.  En ofwel regelmatig opfrissen langs de buitenkant erbij nemen, danwel idd met die ALU afwerking werken.  Ik ga beweren dat er voldoende fabrikanten zijn die met Europees hout werken (en dan denk ik vooral een veel Duitse fabrikanten; ik kan niet direct een Belgische referentie bedenken).  En ik zou ook voor een raamprofiel met een goede isolatiewaarde gaan (daardoor vermoedelijk niet 100% hout).  Ik merk dat de raamprofielen het koudste opp zijn in huis.  Die kunnen eigenlijk wel beter ;-).

Walter

In het voorjaar was ik op een opendeurdag van een Belgische fabrikant van prachtige hout-alu ramen.

Ze gebruiken hoofdzakelijk Europees hout (of gelabeld hardhout).

https://www.fabribois.be/chassis-bois-aluminium/ 

Ze zitten niet voor niks vlakbij de Duitse grens :-) 

walter-8 schreef: Ik ga beweren dat er voldoende fabrikanten zijn die met Europees hout werken (en dan denk ik vooral een veel Duitse fabrikanten; ik kan niet direct een Belgische referentie bedenken).

 

Een heel late reactie. Wij hebben hout alu (holzfensterfabrik) maar ik zou in de toekomst misschien toch opteren voor hout (van dezelfde leverancier). gewoon dennenhout.

  • hout alu is duurder
  • je kan niet over de profielen isoleren (je kan dit wel doen maar het heeft geen effect op de thermische prestaties)
  • het passief profiel vraagt extra handelingen (montage extra isolatielaag) en er is dus meer kans op fouten
  • de waterafvoer is zeer belangrijk en veel ingewikkelder bij hout alu
  • veelal wordt er afgekleefd op het alu maar er kan dan luchtcirculatie (en condensatie) ontstaan achter het alu. Dit condenswater moet weg kunnen. in pricipe zou er afgekleefd moeten worden op het hout en niet op het aluminium. Maar dan moeten je aluminium schalen al smaller zijn dan het houten profiel. Niet elke fabrikant doet dit
  • De alu vensterbanken moeten breder zijn dan de aluminium schalen (condenswater)
  • waar de naden samenkomen, is er waterinfiltratie. Dit water moet weg kunnen
  • Op structuurlak plakt geen montagelijm / silicone zone primer. De primer kan vergeten worden
  • bij de profielen die bijkomend geïsoleerd worden is het afdragen van het glas een complex gegeven met bijkomende drukverdelingsblokken. Veel kans op fouten.

Ik zeg niet dat het niet goed kan lopen maar mijn ervaringen is alvast dat het te ingewikkeld is en dat er veel fouten worden gemaakt. Als je dagelijks woningen bouwt kan je echt op zoek naar geschikte producten door de productiehallen van de leveranciers te gaan bezoeken en werven (in opbouw) van aannemers te gaan bezoeken. Als particulier is dit onbegonnen werk. Als er een geschikte weerbestendige verf zou bestaan voor houten ramen dan zou ik in de toekomst direct voor hout kiezen. Het is gewoon veel eenvoudiger. Ik heb geen ervaring in het laatste punt.

Hier is alles uiteindelijk goed gekomen maar het heeft bloed zweet en tranen gekost. Bij houten ramen zouden we maar 1/10 van de problemen hebben gehad. Indien we zouden gekozen hebben voor standaard hout-alu ramen en niet het passief profiel dan zouden we nog ongeveer 1/2 van de problemen hebben ervaren.

holzfenster fabriek is erg goed. Ik heb houten deuren van dit bedrijf. Ik ben erg tevreden.

Jeg anbefaler også vakre blomster til hjemmeinnredning https://bloemenexpress.be/.

Hout... als je er niet mee zit om geregeld om de zoveel jaar er onderhoud aan te doen. Hier is het alleszins pvc (en de schrijnwerker die ze heeft geplaatst - nochtans een echte houtadept - gaat voor zijn eigen verbouwing ook voor pvc). Ik ben ondertussen van leeftijd dat ik geen zin heb om telkens 7m hoog op een ladder te gaan staan voor het onderhoud.

Houten ramen kunnen een ecologisch verantwoorde keuze zijn als het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Het is belangrijk om te zoeken naar hout met een FSC- of PEFC-certificering, wat betekent dat het afkomstig is van bossen die op verantwoorde wijze worden beheerd. Houtsoorten zoals accoya, thermisch gemodificeerd hout, of lariks zijn populaire keuzes vanwege hun duurzaamheid en stabiliteit.