regenwater - nadelen betonput met lava/coke als voorfilter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Er wordt gigantisch veel geschreven over voorfiltering van regenwater - in het bijzonder over zelfreinigende (en dikwijls verstoppende) voorfilters die ook dikwijls een aardige duit kosten.

Gezien mijn overloop naar een infiltratieput gaat lopen, ben ik wat bevreesd voor het type filter dat bij een hevige bui na een lange droogte 90% van het water recht naar de infiltratieput brengt ipv regenwaterput (en die vervolgens overbelast). Daarom zoek ik een oplossing van het type 'alles wat erin komt, moet er ook uit' - op vuil na dan natuurlijk. Mijn voorkeur gaat naar het zelfbouw 'betonput met drie kamers' principe met lavastenen in het midden. Ik lees hierover dat het oerdegelijk is en goedkoop, maar er zouden ook nadelen zijn - vandaag enkele vraagjes, bij voorkeur aan ervaringsdeskundigen van zulke voorfiltering:

1. Moet er desondanks 'alles in, alles uit' ook een overloop op zulke filterput staan?
2. Kwatongen beweren dat het vuil tussen de lavastenen uiteindelijk 'opgelost' wordt door bacteriƫn en op die manier alsnog in de waterput terecht komt - probleem? Met welke frequentie dienen deze stenen gekuist/vervangen te worden
3. Heeft de derde kamer nog een fijnmazige filter nodig, of riskeert die dan gewoon ook te verstoppen

Ter info, ik zet twee putten naast elkaar (communicerende vaten) zodat de eerste put in principe ook een (extra) filterend effect heeft (aanzuig in tweede put).

Reacties

Wat is het risico als je infiltratieput 'overloopt'?  Waar gaat de overloop naar toe?  de tuin in? Is dat erg?

Volgens mij ga je voor alle filters onderhoud hebben.  Gewoon dat onderhoud op je kalender zetten en het niet vergeten. 

Nu  ik vergeet het ook dikwijls dat onderhoud. 

Walter