Verwarming en isolatie zwembad

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zouden volgende maand willen starten met de aanleg van een eigen zwembad.
Om het enigzins milievriendelijk te houden (voor zover dat kan) willen we het zwembad eerst en vooral zo goed als mogelijk isoleren.
Hiervoor zullen we primair bij de afwerking een automatische afdekking met solarlamellen voorzien.
We zouden eventueel ook nog rondom kunnen isoleren zoals een kelder (8cm rondom de muren en onder het betonnen dek) zodat het bouwkundig geheel deel uitmaakt van de verwarmde schil (= extra warmtebuffer?).
Maar vaak lees je dat je slechts 20% van de warmte verliest via de bodem en wanden.

VRAAG: Is het dan de moeite om voor 800-1000€ rondom te isoleren?
Het lijkt mij van wel gezien dit deel uitmaakt van de bouwkundige schil dat eigenlijk tientallen jaren kan meegaan.

Voor de verwarming willen we opteren voor een installatie met vacuumcollectoren. Ik kan 16m² voorzien op 40° helling en ZO-ligging.
De installatie komt in de kelder van de garage.
We zouden het liefst zonder extra verwarming willen verwarmen, maar er zal een bypass voorzien worden voor de aansluiting van een extra warmtepomp moest het nodig zijn.
We willen daarop aansluiten:
- zwembad (opp. = 30m² en volume = 45m³) -> hopelijk van april tot oktober
- buitendouche -> heel jaar door
- verwarmingscircuit om de garage in de winter op 10-12°C te houden voor een heleboel planten. Deze garage is 40m² en is beperkt geïsoleerd (3cm blauwe platen in de spouwmuur en 12cm in het dak). Deze zal dus alleen in de koudste (= meestal ook zonnigste dagen) moeten werken zoals jan-feb en een aantal dagen daarbuiten.
- optioneel (maar technisch voorzien): een jacuzzi die het liefst heel het jaar door zou werken.

VRAGEN:
- Kom ik met 16m² in de buurt?
- Is een buffervat/boiler van 1000l voldoende?
- Er is sprake van verschillende circuits. Kan dit technisch wel? Ik veronderstel dat de douche rechtstreeks op de boiler kan worden aangesloten maar dat voor zwembad en jacuzzi een aparte spiraal en warmtewisselaar moet worden gebruikt en nog eens een extra spiraal voor de verwarming van één (overgedimensioneerde) radiator.
- Wat met een alternatieve verwarming zoals een pelletketel? Het voordeel is dat warmte kan opwekken wanneer nodig.

Reacties

Als je je 'zwembad' milieuvriendelijk wil houden, waarom dan niet kiezen voor een zwemvijver?

Ik ben sinds een paar weken begonnen met de bouw van een zwemvijver. Totale onderhoudskost: 10W aan pomp (luchtpomp die meteen ook dient om water te verpompen. Geen dure zwembadpompen, chloor, filters...