Diameter rookafvoerkanaal bij 'zware' houtkachel.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste kenners,

Onze Austroflamm G3 (6KW) gaan we na 10 jaar stoken vervangen door een Dovre Vintage 50, die nu 11 KW zal leveren en beter onze leefruimte van 170m³ zal kunnen verwarmen.
Nu was het zo dat deze kachel te weinig warmte leverde en we toch nog vaak de cv op gas moeten laten draaien.
De bestaande rookafvoer is een inox buissysteem die vertrekt van de kachel, door het eerste verdiep, de zolder en dan buitenkomt, langs de gevel maar binnenshuis.
Dit systeem werd destijds geplaatst door onze aannemer van het sanitair en heeft er eigenlijk een 'zootje' van gemaakt.
Enfin, we zouden ook deze afvoer laten vernieuwen en nu volgens de regels van de kunst.
De eerste aannemer die langskwam raadde aan om een grotere diameter van buis te nemen als de kachel zwaarder wordt dan 10kw en te gaan voor 180mm.
Raden jullie ook een grotere diameter aan ?
De offerte bedroeg 3.300 euro, is dit aan de hoge kant of eerder normaal ?

Alvast dank,

Reacties

Welke diameter zit er nu?

 

Meestal schrijft de fabrikant van de kachel de diameter voor die geschikt is voor de kachel. Dus ik zou me eens bevragen bij de fabrikant of kijken in de technische fiche van de kachel.

 

De diameter van de schouw is niet alléén afhankelijk van het aantal kW, maar ook van de stookopening van de kachel en de lengte van de schouw. Er is daar een formule voor (google maar eens diameter rookkanaal berekenen) en dan weet je zeker of dat je goed zit.

 

Wat betreft die prijs: als dat een dubbelwandige inox buis is + manuren lijkt mij dat nog normaal. Inox dubbelwandige buizen kosten wel wat geld. Als de installateur ook nog eens de dakdoorvoer gaat moeten aanpassen (wat waarschijnlijk wel nodig is als je die buis veranderd) kan dat wel oplopen.

Nu zit er een diameter 150mm, zou veranderen naar 175 of 180mm.

Buis zal inderdaad minder warm krijgen bij 180mm dan bij 150mm of is dit eigenlijk geen issue ?