Plaatstaal kachel vs Gietijzer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste kenners,
Bij de zoektocht naar een nieuwe kachel hebben we het merk M-design en Olympia ontdekt. Modellen die ons aanspreken vooral de Trento Quatro van M-design.
Maar ik wens geen spijt te hebben van de aankoop daarom aan jullie enkele vragen.
Onze kachel nu, een Austroflamm van 10 jaar uit gietijzer brandt dagelijks (tuurlijk niet in de zomer) en er is werkelijk niets aan te zien, in perfecte staat.
Een verkoper van een winkel vertelde me dat een kachel uit plaatstaal het in dit geval zeker geen 10 jaar zal uithouden.
Gaan we toch beter voor een degelijk gietijzer model of zijn die plaatstaal kachels even degelijk ? Het prijsverschil is in ieder geval aanzienlijk tussen deze 2 types.
De term afgastemperatuur kwam ik tegen, wat is daarvan het belang ?
Hartelijk dank alvast.

Reacties

Hallo,

 

afgastemperatuur zegt iets over 't rendement van je kachel.

Hoe koeler de afgastemp, hoe hoger het redement. (= minder warmte door schouw en meer in huis)

 

Wel opletten, want die dingen zijn in labo-omgeving gemeten en zijn vaak nogal een kustmatig getal.

 

temperaturen rond 300°C geven rendement rond 70%

temperaturen rond 200°C geven rendmente rond 80% en meer.

 

groeten,

 

Nayy

Tot er ons vorige week een verkoper vertelde dat een degelijke plaatstaal kachel even duurzaam is als een gietijzer model.

Heeft er iemand ervaring met een Drooff kachel ? Deze lijken me goed/degelijk gebouwd.

Of tips tot het bezoeken van een toonzaal die de moeite waard is, niet veel winkels hebben een groot assortiment van houtkachels, vaak is het een mix van pellet, gas, haarden ...