Welke dikte & welk isolatiemateriaal?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onlangs hebben mijn vriend & ik een oud huis gekocht die we gaan renoveren & waar we ook nog een stuk gaan bijbouwen. De woning is op dit moment niet geïsoleerd.
Nu is mijn vraag welke diktes & welk isolatiemateriaal we best nemen om de woning goed te isoleren.

De bestaande woning bedraagt 90m2 en heeft een hellend dak met balken met een dikte van 15cm. Het stuk die we bijbouwen zal 60m2 bedragen en zal een plat dak (methode warm dak) hebben.
De spouw van het bestaande gedeelte bedraagt 6cm en die zouden we graag laten opvullen, we hadden gedacht aan EPS (isomo-)korrels.
Als we een goede verhouding willen tussen het isoleren van de vloer, muur & dak, welke diktes moeten we dan in het dak, in de vloer ( & in de nieuwe muren) steken? Ik had ergens iets gelezen van een verhouding van 3-3-4 bij vloerverwarming. Klopt dit?
We zouden gespoten pur in de vloer, isolatieplaten in het plat dak en wol in het bestaande hellend dak steken. We zitten natuurlijk vast met die 6cm spouw..
Graag jullie mening. Alvast bedankt!

Reacties

uiteindelijk moet de bouwer zelf zijn keuzes maken. Maar wellicht is het beter zich wat meer te gaan informeren met een project van die omvang... bijvoorbeeld door 2j Bouwteam-cursusdagen in uw streek (zie www.dialoog.be). Of op internet: download-sectie van www.vibe.be bevat veel nuttige informatie bij de orientering van uw project.

toch enkele bedenkingen bij wat je reeds meedeelt:

  • de spouw van 6cm hoeft niet een beperking te zijn, maar kan ook het eerste deel muurisolatie zijn. Je kan nog bijkomend isoleren aan de buitenkant.
  • ga zo dik mogelijk isoleren, want qua werkuren is dit hetzelfde. De terugverdientijd hiervan zal korter uitvallen dan men berekeent, want de energieprijzen worden er met de jaren alleen duurder op. En tegen de tijd dat alles afgewerkt is, zal het economisch optimum wellicht heel dicht liggen bij passiefhuisniveau... En eens geisoleerd, ga je binnen 5 jaar toch niet opnieuw bij isoleren...
  • de meesten gaan iets dikker in hun dakisolatie gaan dan in muur- en vloer. Of er vloerverwarming gepland wordt doet hier niets ter zake. Reden is dat dak meeste warmteverliezen heeft en ook qua ontwerp technisch eenvoudiger is dit dikker te isoleren. 
  • Gespoten PUR als vloerisolatie is een keuze en geen noodzaak. Ook plaatisolatiemateriaal is hier mogelijk want voldoende drukvast.
  • nieuwe richtlijn van de overheid verplicht bij nieuwbouw en verbouwingen -uw situatie dus- zelf groene energie te produceren. Juist hier in dit eco-forum gaat iedereen reeds naar een energiezuinige woning streven en is warmwaterbereiding vaak duurder dan woningverwarming en wordt een zonneboiler heel interessant.