Offerte ventilatie systeem D - graag uw reacties!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij ontvingen onlangs een offerte voor onze ventilatie.
We bouwen een LEW in houtskelet, 190 m³ totale bewoonbare oppervlakte, volgens berekeningen offerte is er 301 m³ pulsie en extratie per uur...

er worden twee 'warmte-terugwin-toestellen' aangeboden:
- Ventilatietoestel 1 : ComfoD 350 + 3 standenschak. sa1-3v
Het toestel is voorzien van een tegenstroomwisselaar met bypass voor "free cooling", gelijkstroommotoren en een intelligente regeling met unieke invriesbeveiliging. Met de draaischakelaar kan het debiet vanop afstand geregeld worden in 3 standen. Volgende onderdelen worden meegeleverd: 5-pinnige stekker (3P+N+A), contactdoos, opbouwkader, en droogsifon. Kostprijs 1 868 euro excl. btw

- Ventilatietoestel: PAUL Novus 300
Het toestel is voorzien van een tegenstroomwisselaar(passiefhuis certificaat) met automatische bypass voor "free cooling", gelijkstroommotoren met constant-volume regeling,
automatische debietbalancering, geïntegreerde ruimtetemperatuurvoeler en verminderde stroomafname in standby.
De digitale afstandsbediening met TFT-aanraakscherm laat u toe om de ventilatiestand, het debiet, de zomer-winter-bypass, en het weektijdprogramma in te stellen en de filterlooptijd te controleren. Deze afstandsbediening laat een aansluiting van een impulsventilatieschakelaar toe en kan een externe antivriesverwarming, een verwarmingskring
(luchtverwarming) en een regelklep op een aardwarmtewisselaar sturen.Het toestel wordt geleverd met een droogsifon. Kostprijs 3 070 euro excl. btw

En verder:
- 2 geluidsdemper 150mm rond 900mm lang 50mm isolatie (2 dempers lijkt me wat weinig voor de hele installatie?)
- 72 meter ronde galva spiraalbuizen 150 mm rond.
-1 toezichtluik (we hebben nog geen plannetje dus weet niet waar deze komt)

enkele 'opties' die vermeld worden:
- filterset 1xF7(pollen) + 1xG4 voor comfoD 350 en 500
- filterset 2xG4 voor de comfo D 350 en 500
- geluids-overspraak-demper SGD voor in buis 125 mm
geen idee wat dit laatste is.

is zo'n buisdiameter voldoende voor zo'n setup?

We hebben een afspraak gevraagd bij de plaatser om alles eens te bespreken. Ik ben zelf nog niet voldoende op de hoogte van deze toestellen of wat ze moeten kunnen. Heeft iemand hier een mening over deze dingen? Alle info en raad is welkom!

Alvast bedankt!

Reacties

 

 

Paul krijgt hier op dit forum altijd goede kritiek, ondanks zijn prijs. Hier enkele opmerkingen:

 

- Het is aangeraden met filters F7 op de inlaatlucht te werken. Paul plaatst hiervoor een voorbouwbox. Comfo schijnt deze zelfs niet aan te raden. Bij sommige constructeurs kan men deze rechtstreeks in het apparaat zetten.

  Een doormeter van 150 mm voor het gezamenlijk debiet is werkelijk te klein. Aan halve snelheid zou men niet hoger dan 1,5 m/s in de verschillende leidingen mogen gaan.

 

-  Maakt de constructeur zelf de berekeningen? Denk eraan dat de normdebieten een maximum zijn, en dat ge veelal aan halve snelheid zult draaien. Een moeilijkheid: als men het normdebiet in een slaapkamer voor twee personen halveert bekomt men daar praktisch altijd te weinig verse lucht. De norm IDA 3 en eigen ervaring leren ons dat men 25 m³/h en per persoon verse lucht nodig heeft. Dit vergt meestal een verschillende instelling, één voor de EPB met de officiële normdebieten, en een andere om op halve snelheid aan 50 m³/h  n een tweepersoonsslaapkamer te komen. Dit is toegestaan op voorwaarde dat het mogelijk is met gewoon herdraaien van de eventielen op de norminstelling terug te komen.

 

Er bestaat nog onenigheid over enkele onderwerpen, zoals de manier van ontdooien (met elektrische weetstand of door onbalans), en onlangs over de aanvaarding van het apparaat omtrent het gelijkhouden van in- en uitlaatdebiet.

  Een doormeter van 150 mm voor het gezamenlijk debiet is werkelijk te klein. Aan halve snelheid zou men niet hoger dan 1,5 m/s in de verschillende leidingen mogen gaan.

Ik ben geen specialist, maar ik zou toch even nuanceren. Met 160mm leidingen ipv 150mm zit je net onder 2m/s aan half debiet. Wat mij betreft is dat meestal OK, indien de eerste splitsing niet te ver van de unit ligt. Meestal, als de unit centraal is opgesteld, worden de kamers niet in serie bediend en heeft het geen zin om de hele weg 200mm diameter te gebruiken. Tegen dat je aan de laatste kamer komt staat de lucht gewoon quasi stil in zo een diameter...

 

 

Achter elke splitsing moet me natuurlijk met kleinere doormeters werken. Het is vooral de leiding die op de slaapkamers uitgeeft die groot genoeg moet zijn, want de luchtsnelheid in het laatste stuk heeft veel invloed op het geluidsniveau. Wil men in de slaapkamer werkelijk het geluidsniveau naar beneden halen, dan kan men beter twee inlaatroosters voorzien. Wij hebben dat niet gedaan. De enige uitlaat moet 50 m³/h doorlaten. We horen het wel maar het verstoort helemaal niet onze slaap.

 

Wij hebben twee installaties voor twee appartementen. Op het verdiep is het normdebiet 247 m³/h. Met een buis van 180 bekomen we een luchtsnelheid van 3,2 m/s. Op het gelijkvloers komen we, voor een normdebiet van 210 m³/h aan een snelheid van 2,7 m/s. Voor onze slaapkamer geeft de maximale stand 85 m³/h. De middenste stand geeft 59,5% van het maximum, hetgeen overeenkomt mat 50 m³/h en een luchtsnelheid van 1,44 m/s voor een buis van 125 mm. Dit is meer dan oorspronkelijki gepland, maar men hoort het verschil toch wel.