Eenpijpsysteem veranderen door tichelmann systeem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers,

Voor een project in Hongarije waar een renovatie gepland staat van een 40 jarig universiteitsgebouw, zal naast de complete renovatie van de gevel + dak van het schoolgebouw ook de verwarming verandert worden (dewelke via nu via stadsverwarming gebeurt). Voorstellen om de verwarming van de het gebouw te verbeteren zijn een complete WKK installatie voor de gehele campus of terwijl een warmtepompinstallatie met voldoende vermogen op basis van oppomping van grondwater tussen putten waarbij uit de ene put warm water wordt gepompt en in de andere put het koude water wordt geloosd.

Een volgende stap zou zijn om het leidingsysteem in het schoolgebouw te vervangen van een 1 pijpsysteem naar een tichelmannsysteem zodat de laatste radiator in het circuit evenveel warmte zal produceren als de eerste radiator in het circuit en er energie kan bespaard worden door de constante waterdruk in de tichelmanninstallatie, minder contactgeluiden enz. Nu is de vraag, moet er ook rekening houden met de dimensionering van de verschillende radiatoren bij de verandering van pijpsysteem? Aangezien we de huidige radiatoren willen behouden. Welke factoren zijn nog belangrijk bij de verandering van pijpsysteem? (pompdruk e.a. , ...)

mvg,
Bouwerke

Reacties

 

Tichelmannsysteem, das lang geleden. Het is wel zo dat bij een eenpijsysteem de eerste radiator ongeveer hetzelfde blijft , de volgende groter, de derde nog groter enz…  omdat de tweede in rij 50% van het retourwater krijgt van de eerste radiator. De derde radiator krijgt zelfs de aanvoertemperatuur van de ketel helemaal niet meer, daarom zijn die groter. Ik heb nooit meer dan vier radiators op een kring gezet. Als je met een tichelmannsysteem werkt is dat eigenlijk een tweepijpsysteem en zullen de radiators grotendeels te groot geselecteerd zijn. Maar in uw geval zullen de grotere radiatoren misschien groot genoeg zijn, alleen de radiators die eerst in rij staan te klein. Dit omdat je met een warmtepomp nooit de temperatuur kan krijgen dan die van stadsverwarming. Maar aangezien het een grote renovatie is en dus wss gaat isoleren kan het wel goed komen.

Misschien toch best laten herberekenen, het zou jammer zijn om na zoveel kosten in de koude te zitten. 

alleen de diameter is van belang, daarmee heb je alle factoren in de hand (drukval, debiet).

als het een eenpijpssysteem is, zal zoals al door spinner aangegeven, de radiatoren eigenlijk reeds te groot gedimensioneerd zijn, mocht je op dezelfde temperatuur vertrekken, maar dat zal hier niet het geval zijn, en wordt het dus rekenen.  of een warmtepomp in dit geval de beste oplossing is durf ik betwijfelen, tenzij je zeer ver kan gaan in isolatie zodat je de aanvoert° kan beperken tot 50° putje winter.  ik zou eerder in de richting biomassa denken, daar kan je probleemloos met hogere watert° en kleinere debieten werken en daarmee ook met kleinere diiameters.  en dus besparing op materiaal en pompenergie.