valse putten of paalfundering of kelder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste Ecobouwers,

Uit de sondering blijkt dat onze 'goede'/draagkrachtige grond pas op 6 m diep zit.
Bijgevolg staan we voor de keuze: een diepe kelder met algemene vloerplaat of valse putten/paalfundering.

Wat zijn jullie ervaringen met kelders in een passiefhuis? Leidt dit tot specifieke problemen inzake isolatie of luchtdichtheid? We zouden op die manier er natuurlijk heel wat ruimte bij krijgen.... maar we stellen ons ook de vraag of het zo verstandig is alle technieken in een ondergrondse ruimte onder te brengen. Mocht de kelder ooit onder water lopen, zou ons dat wel eens zuur kunnen opbreken.

De tweede optie zijn valse putten/paalfunderingen. Heeft iemand een idee van het prijsveschil tussen beide, of gaat dat gelijk op? Of sturen we het sondeerverslag gewoon op naar een gespecialiseerde aannemer en laten we hem kiezen?

Een misschien niet onbelangrijk detail: het bodemwater zit op 1,5 m.

Alvast bedankt voor jullie bedenkingen!

Reacties

Zonder de concrete cijfers van het sonderingsverslag te zien....  Het hangt er een beetje van af 'hoe hoog' jullie zullen bouwen.  Bij gelijkvloers + kamers onder dak, zul je waarschijnlijk wel wegggeraken met een kelder.  Bij 2 volwaardige verdiepen + dakverdiep, zul je waarschijnlijk 6 m diep moeten gaan en dan krijg je én een hele grote kelder én een hele grote bouwput.  Ik denk dat dan valse putten of palen zijn aangewezen.  Tenzij je natuurlijk absoluut een kelder wil....

De tijd dat valse putten manueel werden gegraven is m.i. voorbij.  Er komt eveneens een grote machine ter plaatste.  De installatiekost zal dus gelijklopen met die bij een paalfundering. Je kunt best even prijs vragen...