materialen - technieken bij LEW renovatie OB 1948

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Ik volg het forum al enige tijd en voornamelijk het laatste half jaar zeer intensief.
We hebben namelijk een oud huis gekocht (1948 OB) dat we nagenoeg volledig gaan renoveren.
Eerste voorontwerp verwachten we halverwege januari en zal ik dan ook posten.

Ik zit echter al met een hele hoop vragen waar ik geen eenduidig antwoord op vond in het forum en op google. Vandaar dat ik beroep doe op jullie wijsheid. Het zijn uiteenlopende vragen over energiezuinige renovatie, aangezien ik nergens een betere plaats vond om dit te posten doe ik dit hier.

Het zal een vrij lange post worden met veel vragen, maar ik ben ervan overtuigd dat vele mede-renoveerders met gelijkaardige vragen zitten.

Het deel van de woning dat we willen laten staan is 8.6m op 5.6m (buitenafmetingen). We zouden hieraan een grote achter/zij - bouw willen aanzetten + vernieuwen en ophogen dak + kleine uitbreiding van het 1e verdiep.

De bedoeling is om de woning goed te isoleren (rond het economisch optimum en hopelijk een beetje beter. ) Ik verwacht dus een K-peil van rond de K27 of zo, maar dit moet nog besproken worden met de architect en energiedeskundige. Verdere details zal ik in de toekomst ook zeker posten.
Ik ga proberen zo veel mogelijk zelf te doen.

Ik zal starten met algemene vragen en deze nadien verder toespitsen op onze verbouwing
(Ik heb reeds verschillende afspraken gepland om hier ook verdere informatie over in te winnen)

Na-isoleren buitenmuren:
Ik weet dat hier al veel over geschreven is, maar toch heb ik nergens eenduidige antwoorden kunnen vinden. We zouden graag isoleren langs de buitenkant om zo een schil te bekomen van ongeveer 0.20 W/K.m2. (misschien wat meer of minder )

Indien we enkel aan de buitenkant naisoleren (met nieuwe gevelsteen of bepleistering) geeft de reeds aanwezige luchtspouw dan een probleem ?? (hier vind ik enkel tegenstrijdige info over schoorsteeneffect en dergelijke)

Economisch leek het met ook beter om een dunnere buitenschil te nemen (8 cm PUR) en dit te combineren met het opvullen van de spouw (volledig 6-9 cm). Dit heeft ook een mindere impact op de dikte van de buitenmuur.
- kan je dan de premies van de Vl. overheid van opvulen spouw en isoleren buitenmuur cumuleren?
- Uit eerste onderzoek lijkt onze spouw zeer grillig te zijn (6-9), ik zal dit in een later stadia nog wel verifieren, maar is het mogelijk om een grillige spouw goed te laten opvullen? (het minder ecologische PUR zou dit beter opvullen als andere materialen ?)
- Hoe wordt dan de waterdichtheid langs buiten verzekerd ? Bij nieuwe gevelsteen veronderstel ik dat er gewoon nieuwe waterkeringen gestoken worden en de nieuwe spouw niet volledig opvullen met isolatie. Hoe doen ze dit bij bepleistering?
- PUR word in Belgie ontzettend veel gebruikt (bv recticel) , is vrij duur, milieubelastend maar heeft een goede lambda waarde. Maar wel hoor ik weer tegenstrijdige berichten over de thermische uitzetting van deze platen, wat is jullie ervaring. (analoog voor resol-platen)
- Kan ik rotswol (bv rockfit adapt) plaatsen langs buitengevel en dit laten bepleisteren ? Moeten deze dan in een houten rooster geplaatst worden en afgedekt met houtvezelplaten (Celit) of is er een ander systeem ? Dit heeft ook dampopenheid als voordeel

Mijn voorkeur gaat naar de combinatie PUR in originele spouw + 2*8cm rotswol geschrankt. Als ik dit zou kunnen bepleisteren zou ik ook geen nieuwe funderingen moeten gieten.

Isolatie funderingen
De funderingen zitten op 60 cm diep en zou ik met perimeterisolatie willen inppakken. Onderkappen van de muren lijkt me te duur/moeilijk
- Moet ik dit enkel langs de buitenkant isoleren, of ook langs de binnenkant?
- Ik heb in een thesis (http://hbo-kennisbank.uvt.nl/cgi/av/show.cgi?fid=5248) gelezen dat ze soms ook het gewoon horizontaal isolatie plaatsen op het maaiveld ipv de funderingen te isoleren.
Ik denk dat dit wel kan helpen, maar niet dat dit zo goed zou werken als aangegeven in de thesis, volgens mij geeft het rekenprogramma niet alle variabelen realistisch weer, heeft iemand hier een betere kijk op ?

isoleren vloer
de vloer ligt momenteel gewoon op zand, hier zou ik harde isolatieplaten willen leggen, en daarop dan de vloeropbouw (met vloerverwarming)
(drukvast en vochtbestendig, wat is dan een alternatief voor PUR ? )

Dak
Het probleem is dat het plafond op het eerste verdiep te laag is, dit is maar 2 m hoog en dat de zolder momenteel te klein is en niet toegankelijk. We zouden in de zolder graag 2 kamers onderbrengen. Daarmee dat we het dak en de zoldervloer volledig zouden willen vervangen.
Eerste verdiep een beetje opmetsen om dan nieuwe zoldervloer te leggen en nieuw dak.
We zouden dan een zadeldak kiezen.(hellingsgraad 35-45 graden) Nu weet ik niet goed welke dakopbouw het beste zou uitkomen.
- Is het mogelijk om vanaf de zoldervloer nog een halve meter op te metsen en het dak daar te laten vertrekken, om zo nog meer nuttige ruimte te creeeren ? Moet je dan een ringbalk gieten of hoe moet ik dit zien ?
(de voorschriften van de gemeente zijn kroonlijst op 6.5 meter, is dit tov het midden van de weg of tov vloerpas van de woning ? - de woning ligt 1 m hoger als het midden van de weg)
- gordingen lijkt me eenvoudig om zelf uit te voeren, en daarmee verlies je nagenoeg geen ruimte op de zolder, maar de overspanning van 5.6 m , is juist te breed voor gordingen ?
- isolatie langs binnen of buitenkant van het dak ?
- tegenwoordig hebben bepaalde fabrikanten ook al sandwichpanelen die voldoen aan passiefnormen, wat zijn daar de ervaringen mee? in het verleden konden deze erg krimpen en kraken, en was de geluidisolatie ook verschrikkelijk slecht.

Indien mogelijk zou mijn voorkeur gaan naar het opmetselen van de zoldervloer, gordingen, celit 4d + rotswol. Met de ingewikkelde opbouw van de muur (binnenspouwblad - PUR isolatie - buitenspouwblad - rotswol - bepleistering) is het misschien eenvoudiger om te isoleren langs de buitenkant van het dak ? Om dit dan goed te laten aansluiten op de spouwisolatie en buitenmuurisolatie ? Kan je ook met zacht isolatiematerialen langs buiten isoleren ? bv celit 4d en daarboven op 30 cm rotswol ? hoe worden da pannen dan bevestigd ?

Glazen achterbouw

In de glazen achterbouw zou ik graag een groot verzonken schuifraam laten plaatsen (zonder drempel). Ik heb echter vernomen dat er geen ramen zijn die dan nog voor een goede luchtdichting zorgen, heeft iemand hier ervaringen mee ?

Verder heb ik nog een hele hoop andere vragen, maar ik zal deze voorlopig maar achterwege laten aagenzien mijn post al veel te lang aan het worden is ...

Alvast bedankt voor de reacties en inbreng!

Groeten
Wim

Reacties

Wat betreft de spouwmuur, zeker opvullen met isolatie.

Het schoorsteeneffect bestaat echt.

Je zou dit kunnen vermijden door je luchtspouw 100% te gaan afsluiten, maar dat is zeer moeilijk haalbaar.

 

Waarom wil je pur in  de spouw?

Waarom geen thermoparels? de moderne thermoparel met grafietlaag is even goed als pur toch na enkele jaren, want pur verliest een klein gedeelte van zijn isolatiewaarde, doordat gassen langzaam ontsnappen)