Warmteverliezen boiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Weet er iemand hoe je statische warmteverliezen van een boiler kunt berekenen?

Mijn boiler heeft de volgende afmetingen:

  • diameter = 605 mm
  • hoogte = 986 mm
  • warmteweerstandwaarde = 0,08W/m².K

Als de boiler opgewarmd is tot 63°C en de omgevingstemperatuur is constant 20°C hoe bereken je dan wat de temperatuur zal zijn na een bepaalde tijd en hoeveel energie er dan verloren is gegaan?

Reacties

 Die warmteweerstandswaarde is dat een reële waarde die je weer geeft?

 

Want voor een R waarde is dat iets dat niet geïsoleerd is als je weet dat 3cm  PUR al 1,3 is. En een U waarde lijkt het me ook niet want dan zou je het over 30cm PUR hebben.

Die warmteweerstandswaarde kreeg ik van de fabrikant en klopt helemaal niet zoals u opmerkt.

De boiler heeft een EPS isolatiemantel van 50mm. De lambda waarde van EPS ligt tussen 0,033 en 0,042 W/m.K. De R-waarde zou dan tussen 1,19 en 1,52 m².K/W moeten liggen. De U-waarde ligt dan tussen 0,66 en 0,84 W/m².K

Ik vergat ook nog om de inhoud van de boiler te vermelden: dit is 143 liter

Van wat ik me nog herinner van in de vakschool, ik kan het wel niet direct terug vinden dus verbeter me mocht ik iets zeggen dat niet klopt.

 

Warmteverlies = Verliesoppervlak x Delta t x U waarde =

 

Stel uw boiler heeft een wandoppervlakte van 2m² (oppervlakte van de cilinder) en Delta t is 43°C (temperatuursverschil boiler/omgeving). Er zit 5cm EPS isolatie rond met lambda 0,033 dan is de U waarde 0,66 zoals je aangeeft.

 

Dan is het verlies 2m² x 43°C x 0,66 W/m²K = 56,76W of 0,05676 kWh

 

Op 24u komt dat op 1,362kWh, op 365 dagen op 497kWh.

 

Lijkt me een realistisch. De waterinhoud doet er niet toe voor het warmteverlies. Het is de buitenoppervlakte en het temperatuursverschil die dat bepalen samen met de isolatiewaarde. De waterinhoud is relevant voor de benodigde energie van het water opwarmen zelf.

Volgens mij klopt dit als delta t constant blijft.

In mijn vraag is dit niet zo. Er wordt gestart met een delta t van 43°C. Na x tijd zal delta t 42°C zijn, na y tijd zal delta t 41°C zijn, enz.

 

 Wat wil je dan juist weten?

- eenmaal de boiler opgewarmd is en wordt niet meer op temperatuur gehouden wordt hoeveel °C deze zakt?

- hoe lang dit duurt eer deze volledig koud is?

jd

daar zal wel een formule voor zijn, maar de tijd dat ik wiskunde gestudeerd heb ligt heel ver weg.  maar je kan met bert z'n formule met verschillende temperaturen rekenen, en dan kom je ook aan je uitkomst.

hans d

Gegevens:

  • Boiler diameter = 605mm
  • Boiler hoogte = 986 mm
  • Boiler waterinhoud = 143 liter
  • Boiler isolatiemantel = 50 mm EPS
  • Boiler begintemperatuur = 63°C
  • Boiler omgevingstemperatuur = constant 20°C

Wat is de formule voor het berekenen van:

1. de temperatuur van het water in de boiler na een bepaalde tijd, als de boiler niet wordt bijverwarmd .

2. het verlies van energie na een bepaalde tijd, als de boiler niet wordt bijverwarmd

 

 Om 1L water 1°C op te warmen heb je 0,001163kWh nodig. Dus voor een boiler van 143L van pakweg 15°C leidingwater naar 63°C te brengen heb je: 143L x delta t 48° x 0,001163kWh = 7,98 kWh nodig.

 

 

Heb je een verwarmingsweerstand van 8kW duurt dat 1 uur, ene van 4kW duurt dat  2uur, ene van 2kW duurt dat 4 uur….

 

 

In vorige bericht hadden we berekend dat de boiler  56,76W per uur verliest of 0,05676 kWh.

 

 

Dat maakt dat de boiler die op temperatuur staat 7,98kWh/0,05676 = 140 uur zal nodig hebben om volledig af te koelen (op natuurlijke wijze zonder afname)

 

Volgens mij moet je die formule nu kunnen herleiden, ik ben niet zo een wiskunde freak, als ik eens veel tijd heb wil ik het wel uitzoeken. Natuurlijk zit je hier niet met een constante want uw delta t daalt ook systematisch, hoe je dat moet inbouwen in een formule is zeer moeilijk. Mss dan iets maken in Excel en per uur alles uitrekenen. 

De isolatiedikte rond een boiler (rond lichaam), kan je niet op dezelfde manier beschouwen als rond een woning (rechte vlakken). En bestaat een andere, ingewikkelder formule voor, die ook gebruikt wordt om de isolatiewaarde van een leiding te berekenen.

Je zal de gemiddelde hoeveelheid isolatie (i.f.v. binnen- en buitendiameter isolatie) moeten berekenen en die in rekening brengen.

50mm isolatie rond een rond lichaam geeft een betere isolatiewaarde dan rond een recht vlak!

 @lieven,

 

Inderdaad daar zeg je zoiets, ik had zo ver nog niet gedacht...toch nog niet zo simpel hé, een boiler uirekenen. ;-)