HR-Top

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Zoals je allemaal kan zien in brochures over dit type ketels spreken ze over rendementen van 108% of hoger. Met wat wazige berekenen kan je misschien aan zo'n waarden geraken. Maar ik zoek een iets meer realistische waarde. Aan wat voor rendement kan ik me bij zo'n ketel verwachten, of hoe kan ik het achterhalen? Mocht er ergens een nuttige informatie over te vinden zijn dan plaat gerust een link hier. Dat eindeloos googlen naar een antwoord is ook niet alles...

Bedankt!

Reacties

Ik heb ooit voor iemand anders eens een een verhaaltje over condenseren en rendement geschreven:

Bij de oude gasketels werd het vermogen uitgedrukt op basis van de onderste verbrandingswaarde van aardgas. Dat is de maximale warmte opbrengst waarbij geen condensatie optreed. Dat was wel handig, want die ketels hadden geen afvoer naar het riool. Voorts waren die ketels van staal, en dat gaat roesten met water. Men trachtte dus ten alle tijden condensatie te vermijden.

Wat is dan bovenwaarde zul je vragen. Wel, dat is de totale hoeveelheid warmte die vrij komt bij het volledig laten condenseren van het chemisch gevormde water uit het verbrandingsproces.

Dus onderwaarde = bovenwaarde – condensatiewarmte
100% rendement op onderwaarde is dus slechts 89% rendement op de bovenste verbrandingswaarde van aardgas.

Door dit gebruik in het verleden zitten we nu dus met de kromme uitdrukking dat een HR ketel een rendement haalt van 107 tot 109%. Maar dat komt dus om dat men is gaan rekenen vanuit de onderste verbrandingswaarde.

Hieruit volgt dat het theoretische maximale rendement op die manier 111% is. Omgekeerd moet het dan ook helder zijn dat een niet- condenserende ketel maar tot maximaal 89% rendement kan komen, gerekend van de bovenste verbrandingswaarde.

 

Groet, Cp

Alvast bedankt. Nu zoek ik nog een manier hoe ik zelfs via gegevens aan die onderste vebrandingswaarde kan geraken afhankelijk van de samenstelling van een gas, gewenste temperaturen en dergelijke...

Was ik er weer ingelopen! Betreft dit ook weer een vraag voor school?

 

Groet, Cp