vragen over vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Wij zijn bezig met een nieuwbouw (LEW, K=30 en E=68) en moeten binnenkort een keuze maken over de verwarming.
Na heel wat opzoekwerk (o.a. op deze site) zijn we quasi overtuigd om zowel beneden als boven vvw te leggen. Ik ken echter niemand die dat al een tijdje heeft, en me wat meer kan vertellen over zijn/haar ervaringen hiermee. Dus bij deze, enkele vragen hierover:
- hoe gebruik je vvw concreet, aangezien het traag opwarmt: 2 uur op voorhand opzetten, of in principe constant laten draaien?
- heb je een apart regelbare kring per kamer of worden deze gegroepeerd om de kosten wat te dekken?
- is er een centrale thermostaat die vanop afstand de verschillende kringen kan regelen, of een thermostaat per kring / per kamer?
- er wordt wandverwarming aangeraden in de badkamer en in kinderkamers, waar ze later zullen studeren. Werkt dit echt zoveel sneller als gezegd wordt?
- heeft u wandverwarming toegevoegd in elke kinderkamer?
- wat komt er op langere termijn bij kijken qua onderhoud en kosten?
- dient vvw ook regelmatig ontlucht te worden?

Ik vind op tientallen plaatsen een beschrijving van de werking, maar amper echte ervaringen. En het lijkt me toch wel belangrijk van te weten waar we aan beginnen alvorens alles te plaatsen... alvast bedankt!

Reacties

 

 

Wij hebben overal vloerverwarming en een kamerthermostaat in de living. Die regelt natuurlijk niet de verschillende kringen, maar wel de werking van de ketel. Deze is één condenserende ketel op gas met buitenvoeler. Het huis heeft K33 en E60 (balansventilatie met wtw). Elke kamer heeft een aparte kring.

 

De vloerverwarming in de slaapkamers heeft op de 2,5 jaren dat we er wonen nog niet opgestaan. Maar met kinderen ligt de situatie natuurlijk anders. 's Nachts zakt de thermometer nooit onder 18°, zonder dat de ketel moet branden (nachttemperatuur op 16 of 17°). Het probleem ligt natuurlijk in de badkamer want 's morgens draait de verwarming nog niet.  Onze zoon die op de verdieping woont heeft een aparte kring met grote wandradiator. Wij wonen op het gelijkvloers en hebben niet geïnvesteerd in een aparte kring. Een kleine elektrische luchtverwarmer, die gedurende 10 à 15 minuten moet draaien, doet goed zijn dienst. Voor die prijs kan gans de verwarming niet opstarten. Vooral omdat mijn vrouw 's morgens geen hitte verdraagt en zich perfect voelt bij 18°.

 

Voor de regeling heb ik op dit forum veel bijgeleerd. Ik heb tot voor kort steeds met tijdblokken verwarmd, bijvoorbeeld om 11h30 opstarten, zodat rond 1h30 de 19,5° bereikt zijn voor de siesta. Het effect van de verwarming werkt echter nog door, zodat het gedurende de rest van de dag ongeveer 20° blijft, behalve wanneer het werkelijk vriest. Sinds kort proberen we in stappen op te warmen: eerst regelen op 18,5° en 3 uren later op 19,5° tot 's avonds. Daarmee houden we ganse avond zeker 20° aan. Binnenkort zal ik meer weten of het verbruik daarmee niet de hoogte is ingegaan, maar voorlopig zou men zeggen van niet.