Berekening ketelvermogen voor sanitair water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze nieuwbouw moeten we binnenkort de CV ketel bestellen en dus het vermogen bepalen. We zullen stoken op stookolie met een condenserende ketel. De zonnecollectoren (2 m2 vacuümbuiscollectoren) zijn al geplaatst en de boiler van 300 l al besteld. Het is een vrijstaande woning (K30) met vloerverwarming en 1 radiator op lage temperatuur.

Een ruwe berekening van de warmtebehoefte van onze woning door onze installateur komt op zo'n 14 kW uit. Om onze boiler in bepaalde situaties nog snel genoeg opgewarmd te krijgen stelt hij een ketelvermogen voor van 24 à 27 kW. Uiteindelijk laat hij het ketelvermogen dus volledig afhangen van het vermogen nodig om het sanitair water op te warmen.

Ik stel mij hierbij enkele vragen:
1) Als we voor 24 kW kiezen, zal onze ketel dan niet teveel aan efficiëntie verliezen door het start/stop effect? Volgens onze installateur niet omdat er sowieso een periode van een aantal minuten "geforceerd" wordt tussen elke start en stop.
2) Als je de redenering van onze installateur volgt, dan zou de warmtebehoefte van de woning nooit een rol spelen bij een LEW woning. Dan zou je in een passiefhuis ook een ketel van 24 kW moeten zetten. Hm...

Ik wil dus voor een lager ketelvermogen kiezen, maar ben bang dat ik dan te weinig vermogen zal hebben voor het opwarmen van de boiler.

Kan iemand mij advies geven? Zat of zit iemand met dezelfde vraag?

Reacties

't Zal wat laat zijn wellicht, maar de installateur z'n advies mag je opzij schuiven.

 

Een correct vermogenberekening van een cv ketel houdt rekening met te overbruggen temperatuur van 31°

Nog zwaarder nemen voor de opwarming van de boiler is dus onzin.

 

Je zal dus efficiëntie verliezen, de ketel zal niet meer moduleren, je betaalt teveel in aankoop.

En da's meteen een antwoord op je tweede vraag: niet moduleren betekent een verlies aan efficiëntie.