Stookoleketel vervangen naar condensatieketel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Ik ben momenteel aan het overwegen om mijn oude mazoutketel te vervangen door een condensatieketel met mogelijkheid tot aansluiting van thermische zonnepanelen.
Ik vraag mij af of dit rendabel is t.o.v. mijn huidige situatie

even mijn huidige situatie schetsen: woning gelijkvloers 131 m2, bovenverdieping 67 m2, heb ongeveer 55m2 dubbel isolerend glas in de leefruimte, huidige stookketel Fer 32/46 Kw, jaarlijks verbruik 2000L = +/- 5,5l/dag gemiddeld

kan iemand mij raad geven?

Reacties

Frankben,

Uit de gegevens die je geeft, blijkt dat je huidige ketel vele malen te zwaar is gedimensioneerd (2 a 3 keer). Je komt immers maar aan een werkelijke werkingstijd van je ketel van ergens tussen de 430 en 625 uren, terwijl dit op ongeveer 1500 moet liggen.

Je nieuwe ketel zal dus zeker en vast een lager vermogen moeten hebben. Dit is enkel op basis van deze gegevens uiteraard, en is een zeer ruwe benadering. Om het correcte vermogen van je ketel te weten, moet je een warmteverliesberekening (laten) maken. Als je daarbij dan nog gaat bekijken welk vermogen aan radiatoren werkelijk geplaatst is, kan je de beste ketel voor jouw situatie selecteren.

Terugverdientijd is pas te bepalen als alle gegevens bekend zijn, maar reken op 5-10 jaar ongeveer... Kan uiteraard korter door subsidies.

combinatie met zonneboiler is zeker mogelijk, waarschijnlijk enkel voor warm water.

frank

 

als ik je vraag goed interpreteer, heb je gewoon dubbel glas in de leefruimte, en is al de rest in enkel glas?

dan heeft het weinig zin deze investering nu te doen. beter eerst overal HR+ glas, zal goedkoper zijn en je warmtevraag snel doen dalen. is daarbij je dak of zonder niet geïsoleerd, dan komt dat er ook nog voor. en beide komen in aanmerking voor sunsidie's en belastingsaftrek.

en dan zal allicht je verbruikt nog een pak dalen. en dan is het de moment om je ketel te vervangen en kan je ineens nog een kleiner vermogen plaatsen waardoor je nog meer kan besparen. voortgaande op je huidige verbruik en nog watt besparing kom je allicht met een 10 kw toe, maar zoals toon zegt, een warmteverliesberekening blijft aan te raden.

 

hans d

Ik kan Hans alleen maar bijtreden: indien er nog "passieve" besparingsmaatregelen overblijven, eerst deze (laten) uitvoeren, en dan een geschikte ketel zoeken.

mvg,

 

Toon