fout aangebrachte dakisolatei ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb enkele maanden geleden mijn dak geisoleerd.
Geexpandeerd polystyreen platen tussen de kepers en dwars daarover(tussen aangepabrachte planken)16cm glaswol.
Door het vriesweer van de laatste weken en de sneeuw zie ik aan de buitezijde van het dak dat de sneeuw en rijmplekken de ganse dag op het dak blijven door de isolatie. De warmte blijft dus goed binnen maar ... op de plaats waar de gordingen loopt (horizontaal) over de ganse breedte van de woning, blijft de sneeuw of de rijmplekken niet liggen. Wijst dit dan op slecht aangebrachte isolatie. De ruimte tussen de dakbedekking en de gording is enkel opgevuld met de de geexpandeerde p-platen.Ik dacht dat hout 'de gording een prima isolatie was. Blijkbaar niet? Heb ik iets fout gedaan of hoe valt dit te verklaren ?

Reacties

jan,

1. je vermeldt geen onderdak ?
2. je vermeldt geen dampscherm/damprem ?
3. je plaatste de meest dampdichte isolatie aan de buitenkant ?
4. EPS of XPS TUSSEN de kepers ? ipv eronder (luchtdicht aangebracht) ??
5. massief hout is helemaal geen isolator, je kunt hoogstens zeggen dat het wat minder slecht isoleert als baksteen . houtwolplaten of speciale houtvezelplaten isoleren daarentegen weer wel redelijk .

ik vermoed dat de grootste problemen komen door gebrek aan luchtdichting (damprem), en door het feit dat je aan de buitenkant van je dak geen isolerend onderdak hebt .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

Je gordingen isoleren minder goed dan je isolatieplaten.
Of je moet gordingen hebben van piepschuim.
Dat die balken zichtbaar worden aan de buitenzijde is dan ook niet vreemd.