jaarverbruik koelafdelintg

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Afgelopen dagen plaatste ik een energiemeter op de koelkast en op de diepvriezer.
Beide toestellen zijn meer dan 15 jaar oud en ik wou berekenen of vervanging door een recenter, zuiniger versie economisch zinvol is.
De energiemeter geeft een verbruik aan van 0.64 Kwh wat inderdaad veel is.
Vraag blijft hoeveel uur draait zo’n toestel per jaar aan dit verbruik ?
Kortom hoeveel kost het elektriciteitsverbruik me jaarlijks aan 0.64 kwh ?
Kan iemand me daarmee helpen ?

Reacties

Jef, op hoeveel tijd wordt die 0.64kwh verbruikt ?
Best is de energiemeter 1 dag (precies 24h) of 1 week te laten meten en dan is het eenvoudige wiskunde:

weekverbruik (in kwh) x 52 x 0.17 €/kwh

(of een andere tarief...)

kWh is hoeveelheid energie

kW is vermogen

vermogen (kW) X tijd (uur) = hoeveelheid energie (kWh)

Je wordt aangerekend in kWh.

Van horen zeggen: de nieuwste koeltoestellen zijn veel beter. Zou te maken hebben met de materialen van de warmtewisselaars. Delta T tussen freon en koelelement zijn zeer klein geworden.

Het verbruik van een koelkast of diepvriezer heeft erg veel te maken met de omgeving waarin die geplaatst wordt. Is die verwarmd of niet? Kan de zon er op schijnen of niet? Staat die vlak naast een warmtebron of niet? Kan de condensor voldoende zijn warmte kwijt of niet?

Verder moet men rekening houden met hoe de koelkast gebruikt wordt. Worden daar vaak dingen in en uit geplaatst? En hoe wordt met dingen uit de diepvries omgegaan? Zo maakt het bijvoorbeeld op energiegebied een groot verschil uit of men diepgevroren voedsel ontdooit in de microgolfoven of in de koelkast.

Dirk Bauwens

En een echte energiefreak kan natuurlijk ook niet anders dan gefrustreerd zijn door de relatief veel te dunne isolatie van zelfs de meest moderne koelkasten en diepvriezers.

Dirk Bauwens