Condensatieketels: welke temperatuur is ideaal?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen

Mijn vrouw en ik hebben een jaartje geleden een oud rijhuisje gekocht (voor veel te veel geld bij nader inzien, maar soit, gedane zaken nemen geen keer :-) ).
We zijn vast besloten ons huisje energiezuiniger te maken en hebben daarom reeds geïnvesteerd in een volledig nieuwe Centrale Verwarming met een condensatieketel op aardgas (van Junkers).
Nu vroegen we ons af: wat is de ideale temperatuur voor zo'n ketel om te condenseren zodat hij het minste aardgas verbruikt en dus de minste emissie veroorzaakt?
Momenteel is de temperatuur wie we aflezen op het display bij het 'op temperatuur (= 21,5°C) brengen' van de woning (dus 's morgens of als we thuiskomen) ongeveer 50 - 60°C; om de temperatuur 'op peil te houden gaat ons keteltje zijn gang en bedraagt de temperatuur ongeveer 35 - 50°C. Condenseert de ketel op deze temperatuur? Of is er een meer 'ideale' condensatietemperatuur?

En is het belangrijk om de temperatuur bij 'afwezigheid' (bv. 's nachts) niet te laag in te stellen? Onze thermostaat staat 's nachts op 15°C ... is het misschien beter deze instelling te verhogen of verlagen?

Alvast heel veel dank voor jullie antwoorden!

Met vriendelijke groeten

David
Mechelen

Reacties

De ketel werkt het meest efficient bij een lagere temperatuur. Condensatie treedt op bij elke temperatuur beneden 100 C, maar hoe lager de temperatuur, hoe meer stoom condenseert. Het verschil in rendement is echter niet zo heel groot. Als je de thermostaat 's nachts iets lager zet, voorkom je warmteverlies. Ik zou de thermostaat niet al te laag zetten, 16 C is laag genoeg. Lager is niet comfortabel en heeft weinig effect, omdat je ketel 's morgens toch weer voluit moet branden. Het heeft veel meer zin om de ketel overdag een (halve) graad lager te zetten en een trui aan te trekken.

Voor zover ik weet is het dauwpunt van de waterdamp in de uitlaatgassen van een aardgasketel ergens rond de 57 graden. Boven deze temperatuur zal er dan ook geen condensatie optreden. Maar aangezien de door David vermeldde temperaturen waarschijnlijk aanvoertemperaturen zijn, zal de retourtemperatuur van het cv water in de meeste gevallen wel onder deze 57 graden liggen.

De mate van condensatie kan je meten. Je vangt gedurende een bepaalde periode het gevormde condenswater op, en je meet gedurende deze periode ook je gasverbruik. Per kubieke meter gas, kan je ongeveer maximaal 1,5 liter water laten condenseren. Hoe dichter je bij deze 1,5 liter komt, hoe beter.

Ivm nachtverlaging: de mogelijke besparingen hangen af van de karakteristieken van je woning, meerbepaald hoe goed ze geïsoleerd is en hoeveel warmte ze kan opslaan. Indien deze twee gegevens bekend zijn, kan je een ruwe schatting maken van welk scenario het meest optimaal is (wel/geen nachtverlaging, temperatuur van nachtverlaging, tijdstip van uit/inschakelen nachtverlaging). Het is immers, zoals Gerben ook al vermeldde, een afweging tussen het warmteverlies dat je hebt als je geen nachtverlaging toepast (of nachtverlaging op bvb 18 graden) en de warmte die je nodig hebt om smorgens je huis helemaal terug op temperatuur te krijgen. Hier mag je ook niet uit het oog verliezen dat het maximale vermogen van je ketel of radiatoren zal bepalen hoe lang het duurt om je woning weer op te warmen.

Om hier een idee van te krijgen, kan je hier uiteraard ook gewoon mee experimenteren. Gewoon de ketel snachts uitzetten en kijken hoe koud het smorgens in huis is. De ketel laten opstaan en kijken hoeveel hij snachts verbruikt heeft... Hierbij is het wel belangrijk dat je ook de buitentemperatuur van de beschouwde nacht in rekening brengt. Als het buiten kouder is, zal je huis immers meer afkoelen dan wanneer het warmer is tijdens de nacht.

Als je hiervan enkele resultaten kan posten, kunnen we hier misschien meer concreet over vertellen.

Ook de laatste opmerking van Gerben is goud waard: per graad dat je de thermostaat lager zet, kan je ongeveer 6% energie besparen. Dikwijls is hier zelfs geen dikke trui voor nodig...

mvg,

Toon Demuynck