wel of niet 3-voudig glas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Op dit moment ben ik het schijnwerk aan het bekijken voor onze grondige verbouwing. Hierbij moet ik rekening houden met het glas dat hierin komt.
Ik twijfel erover om in sommige ramen 3-voudig glas te steken. Met sommige ramen bedoel ik enkel de vaste ramen op onze achtergevel (van een rijwoning), welke noord-oost geörienteerd is. Enkel de vaste ramen overweeg ik (grootste deel van het glasopp.) uit esthetische en budgetaire redenen (houten schrijnwerk). Vooral voor 1 raam zou ik het de moeite vinden om dit te doen, nl een vast raam van 3x2m in de living. Naar mijn mening is dit een grote opp. (6m²) waar de winst tussen gewoon 1.1 glas en drievoudig glas toch aanzienlijk zou kunnen zijn.
Is zo'n raam uit 1 stuk mogelijk in 3-voudig glas? Wat zouden de redenen zijn om voor dit raam (niet?) te kiezen voor 3-voudig glas?

Reacties

Sander,

Een vast raam van 2.5x2.5m met drievoudig glas is alleszins mogelijk, daarvan heb ik een offerte liggen.

Superisoleren heeft eigenlijk enkel zin als je ook superluchtdicht bouwt (passiefhuisprincipe). Hangt er dus een beetje van af hoe grondig je verbouwing is.

Filip

Dag Filip,

Het huis dat we verbouwen is een rijwoning-met-vlasschuur(tje), typisch voor de Leie-streek. De verbouwing is zéér grondig, we maken er een 'bel-etage' woning van met de leefruimte over zowel schuur als huis op het eerste verdiep. Dit om veel licht binnen te krijgen. Daarom ook dat we grote ramen steken. Alles wordt vernieuwd, dak, verdiepingsvloeren, schrijnwerk,... In de schuur wordt een neiuw verdiep gestoken. In de 'kuip' die dan overblijft, wordt overal een voorzetwand geplaatst, met een voorziene dikte van 20cm (15 - 18cm isolatie). Het dak van de schuur wordt 30cm geïsoleerd, van het huis 20cm. Verwarming gebeurd door vloerverwarming in de nieuwe verdiepingsvloer (op 10cm XPS), in de slaapkamer en badkamers wandverwarming of overgedimensioneerde convectoren.
Doordat er overal een voorzetwand komt is het mogelijk om goed luchtdicht te gaan bouwen.
Kun je mij eens de prijs van dat raam (liefst enkel het glas) doorgeven en indien je dit weet ook de dikte van het glas?

Sander

Sander,

Ter info: aangeboden prijs was 2280 Euro excl. BTW met glas met Ug-waarde 0.6 W/m2K (totale breedte: 44 mm). De totale Uw-waarde van het (vaste) raam (dus zonder vleugel) kwam op 0.67 W/m2K. De prijs van het glas apart heb ik niet, maar het lijkt me sowieso weinig zinvol om hoogperformante beglazing in een "gewoon" kader in te bouwen. De isolatiewaardes die je doorgeeft zijn goed, maar nog niet op passiefhuis-niveau. Daarom zou ik in jou geval precies eerder opteren voor klassiek 1.1 glas en het uitgespaarde geld in een beter-dan-normaal raamkader investeren. Maar ik ben zeker geen specialist.

Succes nog,
Filip