Hoe kan ik zuiniger stoken met mijn installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik denk dat ik zuinig stook, maar is dat ook zo?

Heeft iemand nog meer tips over energiezuinig stoken?

Dit is mijn situatie:

Nefit HR combiketel 107% rendement

klokthermostaat in de woonkamer ingesteld 20 graden s'avonds en s'weekends overdag en 18 graden snachts en overdag.

begane grond: geheel vloerverwarming + 1 radiator beide met thermostaatknoppen

verdieping: vloerverwarming en 1 radiator op de badkamer, beide met thermostaatknoppen.

(de radiatoren op de slaapkamers laat ik achterwege want die staan vrijwel altijd uit)

momenteel staat de ketel op maximaal 60graden ingesteld, de 2 radiators staan geheel open (stand 5) en de vloerverwarming staat op maximaal 30 graden ingesteld.

Wat kan ik nog doen om het bovengenoemde systeem nog zuiniger te laten werken?

Alvast bedankt voor jouw reactie.

Met vriendelijk groeten:

Frank

Reacties

Beste Frank,

Of u zuinig verwarmd kunnen we natuurlijk zo onmogelijk beoordelen.

Radiatoren hebben heel weinig afgiftevermogen op lagere watertemperatuur. Als u het watertemperatuur voor de ketel daarvoor hoger zet, wordt de installatie minder zuinig.

Kan u evt zonder de radiatoren ? En kan u vervolgens het watertemperatuur van de ketel omlaag brengen dan kan u besparen.

Een tweede aspect is de vloerverwarming zelf. Een vloerverwarming kan het beste kompleet af als er geen warmtevraag is. Of de instelling van 18 graden bij u leidt tot een "ketel uit" situatie kan ik zo niet beoordelen.

Een derde aspect zijn de zonnewinsten. Indien in de verwarmde kamers de zon binnenschijnt op een bepaald moment van de dag, is het beter om op dat moment de vloerverwarming uit te hebben. De zon kan zo de vloer opwarmen.

Dus bijv vloerverwarming op van 0600 hr tot 10.00 hr en van 14.00 hr tot 20.00 hr. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van moment van mogelijke zoninval, de zonnewinsten zelf, de traagheid van de vloer, en het tijdstippen waarop u warmtevraag heeft.