passiefhuiscertificaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen,

Waarom worden er zo weinig passiefhuiscertificaten uitgereikt?
Op het ph-platform vind ik wel veel huizen "gebouwd volgens passiefhuisstandaard"
Is het behalen van het certificaat dan zo omslachtig of is het te duur?

Mvg.
Bart M

Reacties

bart,
omslachtig is het zeker : je architect moet een behoorlijk uitgebreid dossier samenstellen (werkuren kosten geld) , en sinds enige tijd is de certificatie ook betalend (lees niet goedkoop) .

PHP argumenteert dat er zoveel onvolledige en foute dossiers worden ingediend, dat ze er enorm veel tijd in moeten steken , die ze eigenlijk aan andere dingen moeten besteden .

ik begrijp dat PHP aan financiële werkingsmiddelen moet geraken, maar of dit nu een goede manier is... , daar heb ik ook mijn twijfels over .

Volgens mij zijn er veel die volgens de standaard werken, maar daarom is het nog geen passief huis! Ik ken iemand die alles volgens passief standaard heeft gedaan & uiteindelijk geen PH heeft omdat hij een kelder heeft en daar geen extra kosten wilde doen.

Anderen halen de blowerdoor niet, ...

Zijn er hier mensen die met volle moed aan een passiefhuis zijn begonnen maar het uiteindelijk niet hebben kunnen waarmaken?
Zoja, wat waren de grootste struikelblokken?
Ik wil vast en zeker voor het certificaat gaan want anders wordt passief bouuwen een financiele aderlating.bouwen is voor jonge mensen als wij al duur genoeg.

Ik denk dat iedereen die een PH heeft het certificaat wil, daar hierdoor op 10j tijd ongeveer 8000€ belastingen uitgespaard zal worden en er ook 50% korting op KI is voor de eerste 5 of 10j

Als het PH certificaat niet gehaald wordt, wie is er dan aansprakelijk?

Dit kan boeiend worden!

Karl,

Degene die het behalen daarvan als resultaatsverbintenis heeft aangegaan.
Maar wie zal dat doen, behalve een SOD firma (en dan nog) ?

Rik

Rik,

Als een architect de opdracht aanneemt een PH te begeleiden, en als hij daarvoor een extra percentage aanrekent, denk ik dat je als bouwheer vrij sterk staat.

Dat wordt lachen. Of wenen.

Karl,
denk het niet. Enkel als er een resultaatsverbintenis is opgenomen in het contract van architect of aannemer en geen inspanningsverbintenis.

Bart,
Wij hebben het certificaat gehaald eind 2007 maar staan nog altijd niet op de website van het PH.
Het halen van het certificaat was bij ons inderdaad omslachtig. Hebben verschillende keren bijkomende informatie en/of bewijzen moeten bezorgen en de berekening moeten aanpassen.
Wij hebben wel doorgebeten omwille van het fiscaal voordeel, en subsidie van de gemeente (5000 euro). Ondertussen geeft ook infrax subsidie en is de korting op de onroerende voorheffing er door.
Duur? Hangt ervan hoe je het bekijkt. Hebben 800 euro betaald aan de opsteller van ons dossier en 700 euro aan het PHP. Dus 1500 euro betaald voor een papiertje te krijgen.

We krijgen er wel voor terug circa 8000 euro belastingsvoordeel, 5000 euro subsidie van gemeente (is wel lang niet overal) en 1500 euro subsidie infrax. En bij een eventuele verkoop van ons huis is dit certificaat een extra troef.

Grootste struikelblok bij ons was de vloerisolatie. Wij hebben deze PU-laten spuiten maar deze firma kon geen ATG-keuring voorleggen en dat was achteraf een probleem bij de aanvraag van het certificaat.

Peter

Bedankt Peter B. voor je concrete uitleg, dit geeft me weer moed om door te duwen richting PH.
Is het zo dat alle werken uitgevoerd moeten worden door een geregistreerd aannemer of mag ik mijn isolatie zelf plaatsen, als ik maar die ATG-keuring heb?
Wat zijn de addertjes onder het gras?

@ Bart M

Een ATG gaat niet over de plaatsing, wel over het product of systeem.

@ Karl

Het is zoals Peter B zegt:
Een architectenopdracht is een middelenverbintenis, geen resultaatverbintenis.

Rik

OK rik RVR,

Maar als bouwheer ga je toch wel bepaalde eisen stellen als je extra geld mag ophoesten. Gezien het specifieke karakter van een PH is medewerking van de architect meer dan cruciaal. Als je achteraf het PH certificaat niet haalt en dus naast de subsidie grijpt, vind ik dat je dat moet kunnen verhalen op wie verantwoordelijk is. Ik vind zelfs elke contractuele bepaling die daar tegenin gaat onbillijk.

Als een huis onstabiel wordt omwille van een slechte constructie (plan), keert men zich ook tot architect (en aannemer.) Voor PH moet dit even goed opgaan.

Niet zoals bij onze LEW, waar de architect zijn kat stuurde... en de kat gaf geen verklaring.

Karl,

De reden dat een architect erop wordt aangesproken als een huis onstabiel wordt (ook ondanks eventuele tussenkomst van een stabiliteitsingenieur), ligt enerzijds in een artikel van het burgerlijk wetboek omtrent aansprakelijkedenn, en anderzijds in een wet uit 1939 die van openbare orde is en de bouwer verplicht om beroep te doen op een architect voor het maken van het ontwerp en voor de controle op de uitvoering.

Dit heeft niets te maken met wat jij zegt i.v.m. PH, en de
opdracht van de architect blijft ook in dat geval een middelenverbintenis tenzij de architect in het contract als bijkomende opdracht (PHP berekening e.a.) een resultaatverbintenis aanging omtrent het behalen van een PHP certificaat.
Geen enkele architect die bij zijn verstand is gaat dat doen. Waarom niet ?
Omdat -denk aan de luchtdichtheid- het resultaat ook en zelfs goeddeels afhangt van de uitvoering.
De architect is niet verantwoordelijk voor wat een aannemer of zelfplaatser uitvoert, en moet de uitvoering enkel controleren, rekening houdend met hetgeen voor die uitvoering beschreven werd.
In het geval van die luchtdichtheid zal wel bepaald zijn dat een blowerdoortest te verrichten is.
Als die negatief uitpakt en de architect dat in een PV stelt met aanwijzing (afgaand op die test, als die compleet genoeg is om dat uit te wijzen) waar en wat en door welke uitvoerder er verbeteringen moeten worden gedaan, dan is dat OK en kan men die architect niets maken.

Parallel met dit luchtdichtheisvoorbeeld vind je wel zelf wat er dan nodig is ivm isolatie, installaties ....

Duidelijk genoeg ?

Rik

Wat rik zegt is juist.

Het gaat niet over de plaatsing maar over het product.
Als je een materiaal plaatst moet dat over een ATG-keuring beschikken en moet je een factuur van aankoop (en wel degelijk de juiste hoeveelheid!) kunnnen voorleggen.

Moeilijke punten zijn:
- de kwaliteit van de ramen en nog meer van de deuren. De isolatiewaarden moeten gekend en bewezen kunnen worden.
- het halen van de luchtdichtheidstest
- het bijeen krijgen van alle documenten facturen, certificaten, detailplannen, asbuiltplannen, foto's van de uitvoering, ....

Bij ons had de architect vooraf een indicatieve berekening laten uitvoeren en enkele simulaties om te achterhalen wat we konden verbeteren om het certificaat te halen. Dit kan niet op voorhand gedaan worden omdat bijvoorbeeld het resultaat van de blowerdoor niet gekend is, de afmetingen van de ramen kan veranderen, de dikte van de isolatie kan wijzigen, de keuze van de isolatiematerialen kan wijzigen.

Er zijn te veel variabele parameters om bij het ontwerp met 100% zekerheid te weten dat het PH-certificaat gehaald zal worden.

Mogelijk kan je als je sleutel op de deur bouwt dit wel eisen. Het aannemersbedrijf maakt dan immers de keuze's van materialen en is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Peter

De oplossing voor deze problematiek lijkt nochtans eenvoudig. 

 

Niet de architect, maar de aannemers (ruwbouw, dak en buitenschrijnwerk) moeten de resultaatverbintenis aangaan om een luchtdicht gebouw op te leveren. Luchtdichtheid behoort eenvoudigweg tot het lastenboek. Elke zichzelf respecterende aannemer zal daar geen graten in zien. Een aannemer die het hier moeilijk mee heeft, zou ik in ieder geval niet laten beginnen ! Bij onvoldoende luchtdichtheid is het een koud kunstje om met een thermografische camera te bewijzen welke aannemer in de fout is gegaan.

 

Wanneer het gebouw luchtdicht wordt opgeleverd, zie ik voor een architect geen enkele reden om geen resultaatverbintenis aan te gaan omtrent de bouw van een PH (onder voorbehoud van luchtdichte oplevering door de aannemers). Alle andere elementen zijn immers vooraf gekend en berekend. De architect dient er enkel op toe te zien dat de vooropgestelde materialen ook daadwerkelijk gebruikt worden. Dat behoort tot de normale aktiviteiten van een architect. De dossiersamenstelling (facturen, certificaten, detailplannen, as-builtplannen, foto's evenals de isolatiewaarden van ramen en deuren) behoren eveneens tot de normale aktiviteiten van een architect.

 

Een klein voorbeeld van hoe het toch ingewikkeld kan worden:

Slechte luchtdichting en/of fameuze koudebrug bij inbouw van een raam tussen kader in wand.

 

In eerste instantie zou je denken: plaatser van het PH-raam is aansprakelijk. Maar hij kan beweren dat de uitvoering van de wand niet toelaat om luchtdicht af te werken. De HSB bouwer op zijn beurt kaan aangeven dat de architect de bouwdetails slecht heeft uitgewerkt...

bij het laatste bezoek aan onze architecte gaf ze aan ons de raad van best een HSB aannemer te nemen met a) ervaring in passief huizen en b) die ook de ramen plaatst.

Op die manier zouden we ook het zekerst zijn voor correcte afwerking overal (van isolatie/koudebruggen/luchtdichting).

En ook maar 1 aanspreekpunt (zeker in geval van problemen) is een echt pluspunt.

O.m. aan Rik:

Allemaal goed en wel, die "middelenverbintenis" van de architect, maar bij ons loopt het de spuigaten uit. Onze architect heeft aan een bepaalde aannemer zelfs verkeerde instructies gegeven ivm de manier waarop de luchtdichtheid moest worden verzorgd tussen vloer en draagmuur... (Geloof het of niet: de architect is lid van het PHP en staat zelfs jaarlijks ook te pronken op de Passiefhuisbeurs....!/ het plan van onze woning hing daar in de stand, vooraleer de eerste steen was gelegd). Op zeker ogenblik in de ontwerpfaze werden er muren getekend van meer dan 75 cm dik !

De talrijke problemen die we met dit architectenbureau ondervonden, beperkten zich bovendien niet tot de specifieke problematiek van de passiefhuisbouw: op zeker ogenblik heeft de architect aan een aannemer toelating gegeven om de bewapening van een cruciale betonbalk door te slijpen - de boel stond op instorten en moest onmiddellijk worden geschoord.

In dat geval is het duidelijk dat de architect aansprakelijk is indien het niet-halen van het passiefhuiscertificaat aan één van die fouten te wijten is .

Inmiddels is duidelijk geworden dat het de architect allemaal niet interesseert en dat we niet op hem kunnen rekenen om het dossier samen te stellen voor de certificatieaanvraag. Heeft iemand vergelijkbare ervaringen en hoe los je dat op ? Zijn er experten die een certificatiedossier kunnen opstellen voor een woning die ze zelf niet hebben ontworpen ? En zo ja: wat is daar de kostprijs van.

en zo zijn er die dan een PH certicicaat hebben van een ongezond verklaarde woning en dus in een caravan wonen ....

Waarom dat certificaat geld moet kosten begrijp ik trouwens ook niet goed. men kan moeilijk zeggen dat ze vrij zijn van reclame.

Hoeveel namen vindt je bvb niet op http://www.passiefhuisplatform.be/content/seetool_media/pdf/PassiefhuisPrimeurs%20DE%20_%20Wagner.pdf

Gratis ?????? dan eindig je natuurlijk wel bij onbekwame aannemers , architecten die gepromoot worden via het gesubsidieerde PHP ......

 

Onze architecte doet ook zelf geen berekening van de PHPP maar laat het over aan een gespecialiseerde firma.

Die berekenen een eerste "voorlopige" PHPP adhv. muuropbouw, raamoppervlakken en orientatie van het gebouw etc. Vooropgesteld dat er van luchtdichtheid maximaal een 0,6 word gehaald.

In praktijk haal je meestal een betere luchtdichtheid dan 0,6 en dus daalt ook het resultaat in PHPP-berekening.

Die firma zal ook na de bouw zich bezighouden met het samenstellen van het dossier om het in te dienen.

Dit gaat ons zo iets van 2500 euro kosten...

en zo is passiefhuisbouw nog eens 2500 euro verder weg van economisch zinvol en van main stream....

pffffffffffffffffft

 

ps zou je dit eigenlijk niet zelf kunnen doen?