Goede isolatie - slechte isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We wonen in een HOB van 2005:

5cm Rockfit 434 in de muur + ploegsteert thermoblok
22cm unifit 135U in het hellend dak, 8cm PUR plat dak
6cm gespoten PUR in de vloer
alu ramen 1.1 glas
Daalderop Combifort 24/80 met radiatoren (op lage temperatuur, max 55°C).

De leefruimte met open keuken en de badkamer staat van 8h tot 21h op 20-21°C, bij de vriestemperaturen van de laatse weken zakte dit maximum maar tot 18,2°C s'nachts. Ons gasverbruik (verwarming+warm water) bedraagt al 2 jaar op rij nog geen 1000m³ bij laagcalorisch gas, en dit met 2 personen en een zoontje van bijna een jaar.

Graag zou ik eens willen weten wat de personen met een super goede isolatie dan verbruiken? Meestal zie je huizen met extreem grote glasparijen en dan de overblijvende muren goed geisoleerd. Via het glas ga je toch altijd meer verliezen, dan via een geisoleerde muur.

Reacties

Die met super goede isolatie gebruiken uiteraard minder. Je woning is ogenschijnlijk wél beter geïsoleerd dan gemiddeld en je verbruik navenant.

Hierna een link mbt je vraag:
http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?t=24479&highlight=enquete+gasverbruik

let wel: enquete bij 54 deelnemeers van een bouwforum, dus deze zijn er sowieso al veel meer mee bezig dan gemiddeld.

Er gaat inderdaad meer energie verloren door het glas dan door een goed geisoleerde muur. Maar door glas komt ook energie naar binnen. Vooral als dat glas zuidwaarts georienteerd is.

En in passiefhuizen met driedubbele beglazing komt er, over een stookseizoen uitgeteld ,meer energie door het glas binnen dan dat er verloren gaat.

Beste Geert,

Goede of slechte isolatie zijn waarden die je kan meten. Het verbruik, als gevolg van goede of slechte isolatie is ook mogelijk met een 'labo' vergelijk. In realiteit ga je geen 2 dezelfde huizen vinden, zelfde zonnerichting ... . Verder is er een niet onbelangrijke faktor 'gebruikers-gedrag'. Niet iedereen stelt de temperatuur gelijk, niet iedereen doet het licht altijd uit, ... ook rendement van stookinstallatie is dan belangrijk ed. Al die factoren (zonder isolatie mee te rekenen) kunnen misschien meer dan 50% van invloed zijn op 'het verbruik'.

Er zijn inderdaad PH met grote raampartijen tot op de grond ... maar algemeen is glas een grote verliespost aan warmte tov muren.
Als je deze PH als 'goed geisoleerde woningen' bedoeld, die hun verbruik zal omzeggen 0 kWh zijn (energie als stookolie of gas ed. voor verwarming ... natuurlijk zullen ze energie verbruiken). Vele LEW woningen komen met een paar honderd m3 gas/jaar rond.
Ik heb bvb. weet van een goed geisoleerde 2-woonst (LEW) welke zo'n 1500 kg pellets per jaar verbruiken (gezamelijk) (dus ca. 750m3 gas voor een 2 (!!!) woonst).

is het niet gemakkelijker m het verbruik in KWH per jaar en per m² of m³ uit te drukken
dan kan je er nog als referentie de bewoonbare oppervlakte bij zetten
maar dan hebben we ten minste een waarde die vergelijkbaar is

jan