Dakisolatie cellulosevlokken vrijgesteld van btw?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik las op livios dat je op sommige recuperatiematerialen (o.a. herbruik van papier) geen btw hoeft te betalen. Is het dan zo dat dakisolatie gebaseerd op cellulosevlokken vrijgesteld van btw is?

Voorwaarden voor vrijstelling btw op recuperatiematerialen te vinden in de circulaires nr. 88 van 15/12/1970 en nr. 120 van 30/07/1971, te vinden op www.fisconet.fgov.be

Sulie

Reacties

sulie,

klopt niet hoor,,
cellulose-isolatieproducten bestaan ook niet louter uit gerecycleerd papier .
ze bevatten toeslagstoffen tegen insecten, schimmel en ook brandwerende producten ; dus het gaat in feite om een "nieuw" product, weliswaar met cellulose als basisgrondstof.
bijgevolg zijn de normale BTW-tarieven voor plaatsing door geregistreerde aannemers van toepassing : 21 % voor nieuwbouw/grote verbouwingen; 6% voor renovatie en kleine aanbouwen; helemaal géén als de opdrachtgever zelf BTW-plichtig is ("medecontractant" ) .
als doe-het-zelver koop je je materiaal steeds aan 21 % .
bovenstaande is nog ietwat gesimplifieerd, de BTW-regeling is in feite nog wel iets ingewikkelder als dat .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

bis repetita placent...

"Ik denk dat de fabrikant van de cellulosevlokken geen BTW moet betalen op
zijn inkoop van oud papier. Maar als je het bewerkte product aankoopt zal je
uiteraard wel Belasting op de Toegevoegde Waarde moeten betalen (what's in
a name ?)"