aansluiting isolatie binnenmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste forumgangers,

probleem: aanbrengen van binnenisolatie (beschermd dorpszicht) in alleenstaande woning d.d. 1850, dikte volle muren: 45 tot 55 cm. centimersdikke oude pleister is reeds verwijderd wegens plaats-overweging, wandopbouwdikte dus beperkt, 10cm (behoud huidige aansluitende waardevolle plafondafwerking).

uit verschillende discussies leerde ik dat de vertrekwand best luchtdicht is, de aansluiting met de isolatie optimaal. hoe maken we deze wand zelf snel en goedkoop weer effen? ooit werden we ergens ontvangen in een rudimentair, eeuwenoud huis, naar eigen zeggen volledig geplakt voor pakweg 25€ (zand, wat pigment en...?). ik neem aan geen of bijzonder weinig cement want die lagen zijn we nu net omwille van die cement aan het verwijderen in opdracht van de aannemer die onze muren binnenkort droog zal zetten (folie). met welke goedkope en vochtregulerende bekleding kunnen we snel opnieuw een vlakke luchtdichte wand bekomen?

optimaule vochthuishouding is een must want omwille van de uitgangssituatie zijn gigantische koudebruggen onvermijdelijk. daarover geen discussie graag.

op oneffen muur is cellulose ideaal als isolerend materiaal maar economisch oninteressant wegens te beperkte oppervlakte (verneveld) of de opbouwdikte te beperkt (ingeblazen).

alvast hartelijk dank voor uw reactie,

pauwel

Reacties

Vandaag is het de eerste maal dat ik op het energieforum terecht kom. Ik heb met belangstelling uw vraag gelezen. Die raakt een probleem waarop vandaag amper een antwoord te vinden is, met name het juist isoleren van oude woningen. Dat het beleid geld pompt in isolatieinspanningen bij nieuwbouw, is uiteraard niet verkeerd, maar wat ondersteuning en onderzoek naar aanpassen van 'oudere' woningen lijkt mij dringender, effectiever en socialer. Ik hoop via uw vraag meer over dit thema te lezen.
Bij hulp bij de verbouwing van een oude woning bracht de stukadoor een vochtwerende strijklaag aan op een ontkalkte muur waarop een nieuwe bezetting met MP75 werd aangebracht. Isolerende ingrepen waren hem 'niet bekend'. Vreemd, ook de architect wist niet beter. Gevolg, schimmelvorming. Ocharme.

succes

Luc