warmtepomp boiler en ballansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zoals velen wil ik zo snel mogelijk mijn elektrische boiler vervangen door een milieuvriendelijker alternatief. Een zonneboiler lijkt mij interessant maar deze levert slechts een kleine 60% van de benodigde energie.
Daarnaast wil ik nog graag een ballansventilatie voorzien, maar mijn aardwarmtewisselaar uit PVC lijkt mij hoe langer hoe minder een goed alternatief.
In mijn gedachten speel ik nu met een idee om een warmtepompboiler te koppelen aan een ballansventilatie. De warmtepompboiler zou een cop van minstens 1 op 3 hebben en de koppeling aan de ballansventilatie moet dan zorgen voor verwarmde luchtaanvoer in de winter en afgekoelde luchtaanvoer in de zomer.

Ik ben absoluut niet technisch onderlegd maar gooi even in de groep in de hoop dat iemand mij wat wegwijs kan maken of me helemaal voor gek verklaart.

Reacties

Warmtepompboiler zal in de praktijk toch moeilijk ver boven een COP van 2 komen ( die 3 is theoretisch bij verwarming van 10°C tot ongeveer 55°C; veelal zal je WP-boiler echter water verwarming van 40° tot 55 en dan is de COP veel lager).
Maar als je geen gas of mazout hebt is een WP nog wel beter dan puur electrisch verwarmen.
Daarnaast hebben de meeste WP-boiler een debiet van een 400m3/h; meestal boven het maximum debiet van een BV installatie.
Van Ochsner bestaan er wel systemen die BV aan een warmtepompboiler koppelen (en vermoedelijk ook het debiet verschil opvangen).
Vraag eens aan wat installateurs informatie om zeker te zijn dat je iemand vind die het kan.

Walter

Met een warmtepompboiler produceer je steeds afgekoelde lucht. "verwarmde luchtaanvoer in de winter" zie ik dus niet zitten met dat systeem. Ik heb wel ooit ergens gelezen van iemand die een warmtepompboiler combineerde met zonnepanelen. De zonnepanelen zorgden in de zomer voor warm water en in de winter maakte de warmtepompboiler warm water uit de afgevoerde ventilatielucht. Het 300 liter vat van de warmtepompboiler diende dus ook als solarspeicher.

vr gr
pluto