(gedeeltelijke) renovatie burgerwoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forummers,

We hebben reeds een aantal verbouwingen achter de rug. Zo hebben we een 6-tal jaren geleden onze verwarmingsketel gedwongen moeten veranderen, alsook onze ramen met enkel glas (als het stormde hadden we schrik dat ze er zouden uitvliegen...). Jammer genoeg (and shame on us)zijn onze keuzes niet altijd ecologisch de beste geweest (beslissingen zijn onder tijdsdruk genomen, maar dat mag natuurlijk geen excuus zijn). Verwarmingsketel is wel hoogrendementsketel, maar geen condensatie (kon volgens installateur niet want plaatsing in kelder met geen directe uitgang naar buiten) en de ramen zijn profielen in hout met 'gewoon' dubbel glas.

Iets meer dan 2 jaar geleden hebben we dan ons dak vernieuwd. Voor het dak zelf waren we al iets meer geïnformeerd (via bevriend architecte) en daardoor -denk ik-hebben we betere beslissingen genomen, maar toch nog niet optimaal. Onderdak was beter in celit geweest, maar we hebben toch 22 cm geïsoleerd (beter: laten isoleren) met papiervlokken. Dat is tot nu toe de beste beslissing die we genomen hebben. Het meer-comfort het hele jaar compenseert zeker de meer-prijs.

Wij plannen binnen een 2-tal jaren een grondige renovatie van een deel van ons huis. Meer bepaald de achterbouw waarin keuken op gelijkvloers en slaap/speelkamer + toilet van de kinderen zich bevindt. Deze achterbouw is in deze ecologisch niet verantwoord, want totaal niet geïsoleerd. Dus veel verlies van warmte in de winter en snikheet in warme zomers. Bovendien is de achterbouw smal (+/-3 meter) en heel diep (+/- 8m). Dit is geen leuk volume en door deze vorm zien we quasi niets van het groen in ons stadstuin(tje). Vandaar dat ons idee nu is van deze achterbouw af te breken en volledig nieuw te laten bouwen over de volledige breedte van het huis, maar minder diep.

We vinden het heel belangrijk dat we dit op een ecologisch verantwoorde en duurzame manier laten uitvoeren.

Vandaar onze vraag:

Wat is naar jullie mening de belangrijkste zaken waarmee we rekening moeten houden bij deze verbouwingen en welke zijn echt prioritair, welke kunnen evt. wat uitgesteld worden. Natuurlijk zullen we hiervoor een architect onder de arm nemen die ecologie en duurzaamheid hoog in het vaandel voert, maar het kan geen kwaad om zelf ook goed geïnformeerd te zijn (ik volg het forum al een hele tijd, maar ik moet toegeven dat de uitleg soms mijn petje te boven gaat).

Zelf zie ik volgende zaken als echt belangrijk (zonder te veel in detail te gaan):
- isolatie
- ventilatie (hoe zit dat bij gedeeltelijke renovatie)
- aandacht voor raamprofielen en keuze glas
- evt. voorziening voor zonneboiler (is dit zinvol rekening houdende met bestaande installatie in de kelder)
- gebruik van regenwater (we hebben 2 regenputten die nu niet gebruikt worden!)

Alvast bedankt voor jullie moeite,

Tine

Reacties

Op jou eerste 3 punten kan ik allesinds ix van commentaar geven:Bij een goede isolatie is ventilatie dag van vandaag niet meer weg te denken. Elke morgen raampje half uur open zetten heeft een effect die achter een uurtJE volledig verdwenen is!!!!
Goede isolatie & ventilatie zijn echter allebei even belangrijk voor gezondheid en comfort.

Aandacht voor de ramen en profielen is voornamelijk belangrijk voor schimmel, koudebruggen, onrechtstreeks ook belangrijk voor gezondheid & comfort.( schimmel )

HALF WERK IS NUTTELOOS !!!!

Over die zonneboiler kan ik niet veel zegn jammergenoeg

Als je iets nuttig kan doen met die regenputten zou het allesinds voor spaarpot en milieu goed meegenomen zijn.

Je bent allesinds al goed op weg als je je vooropgestelde zaken in orde krijgt.
En het zijn ook de belangrijkste in feite

Als er iemand info heeft over die zonneboiler zeg het want ik ben er ook in geïntresseert!!