Warmtepomp met septische put

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik weet niet of dit praktisch haalbaar, maar geef es jullie gedacht. Een mens geeft soms es zotte ideeën.

Stel je es voor een grote septische put, 12.000l of zo. Met bovenaan een luik (sluis) voor compost, met goede sluiting zodat je geen geurhinder hebt. Daarin laat je een spoel lopen, zoals bij een warmwaterpomp. De temperatuur die hieruithaalt zou toch hoger moeten liggen of bij gewone waterpomp. Dus minder energie nodig om je temperatuur te bereiken.
Men zou wel nooit de put mogen volledig leeghalen, en zou in het begin een deel gevuld moeten zijn.

De temperatuur die men uit de grond haalt met warmtepomp is gemiddeld 12°C, bij een septische put heeft men makkelijk 16°C.
Je zou je eigen afval verwerking hebben en minder methaangas in de lucht voor dat gat in de ozonlaag.

tja schiet mij niet dood als je dit idee belachlijk vind.

Reacties

veel te laat, wel voor "toevallige" lezers:

Een septische put werkt beter naarmate de temperatuur hoger ligt. Dit is trouwens een van de voornaamste redenen dat in sommige bodems septische putten slecht functioneren, vooral in de winter: de grondtemperatuur zorgt voor een te grote afkoeling van het effluent.

Derhalve is het moeilijk om warmte te recupereren uit "een septische put", zelfs indien je deze verrijkt met ander organisch afval: de werking ervan valt stil zodra je de temperatuur te veel naar beneden haalt.

Oplossing: een composttoilet! Dan zit je toch op één plekje in huis warm. Grapje!

Eureka!

Sluit een lucht-water warmtepomp aan een AWW, een gemiddelde jaarlijkse T° van 10 a 12 graden. Dan haalt je toestel altijd een COP waarde van minstens 4!