weersafhankelijke regeling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Op cvtuning.nl staat dat een weersafhankelijke regelaar op uw cv niet voordeliger is dan een thermostatische binnenregeling omdat het niet kan uitgeschakeld worden.

klopt dit?

Davy

Reacties

sorry,

maar zoals iemand terecht opmerkt is het daar een echte WAR-boel.

groeten

Davy

Davodin,

Wat velen doen is de verkeerde conclusie's trekken uit WAR.

Je hebt enerzijds WAR op de ketel en WAR als een manier om het binnenklimaat te regelen. Deze 2 staan volkomen los van elkaar. Zo stoken wij WAR op de ketel (keteltemp. afhankelijk van buitentemp.), en dit moet je zeker ook doen!!

Dan hebben wij ook nog de mogelijkheid om de WAR te gebruiken om het binnenklimaat te regelen. Hierbij moet je wel zelf een stooklijn instellen en het is inderdaad zo dat het verbruik iets hoger ligt. Vnl. elektrische energie van de pompen die steeds draaien. Wel kan je kiezen voor 's nachts volledig af te zetten (optimalisering).

Of je gebruikt een mix van WAR + thermostaat. De regeling zal zelf zijn via de thermostaat de temp stijging/daling waarnemen en de stooklijn zelf aanpassen. Tevens kan je op deze manier wel degelijk UIT schakelen indien de gewenste temp. bereikt is.

Het eerste noemt men 100% weersafhankelijk en het tweede weersafhankelijk met ruimtecompensatie.

Mvg
Leo

dit is duidelijk, bedankt.

wij gaan een WAR plaatsen op de ketel voor de keteltemperatuur, de binnentemperatuur wordt geregeld door thermostatische kranen en twee thermostaten, ene in de badkamer en ene in de leefruimte.

groeten

Davy

Geachte mevrouw/heer,

Wat zijn de alternatieven voor een weersafhankelijke regeling can Cenvax type VAG 5000.
Zowel in prijs als kwaliteit.

met vriendelijke groeten,

Jos van Sleeuwen
projectleider Ons Bezit

beste jos

er zijn vele alternatieven
een theben regeling is een goed niet te duur alternatief
tyoe hangt af van de configuratie

groeten

Beste,

Mag ik hier enkele nieuwe vragen lanceren over WAR?

Onze situatie:
- grondige verbouwing, alleenstaand huis, kruipkelder
- muren 20 cm rotswol, 5 cm polystyreen onder grondniveau tot een diepte van 80 cm
- dak 36 cm houtvezelplaat en papiervlokken
- laagenergiewoning ramen
- tegelkachel met pellets (automatische toevoer) of hout
- boiler 600 l opgewarmd door tegelkachel en/of zonneboiler van 8 m2 (2 circuits boven/onder), sanitair water via doorstroom
- woonkamer en keuken worden verwarmd door stralingswarmte van de tegelkachel
- rest van huis door de radiatoren (gevoed vanuit de boiler van 600 l)

We kregen het advies een WAR te plaatsen, niet een WAR om de temperatuur van de ketel te regelen (ik denk dat we in dergelijk geval onvoldoende het sanitair water kunnen verwarmen), maar een WAR die een mengkraan naar de radiatoren stuurt (warmer water naar radiatoren bij kouder weer, minder warm water naar radiatoren bij minder koud weer).

1. Is WAR in ons geval energiebesparend?
2. Brengt WAR extra comfort? (zonder WAR gevaar van oververwarming bij hogere buitentemperatuur?)
3. Op welke zaken moet ik letten bij de keuze van een WAR?

Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie commentaar.

Wim

Mijn idee is om dan de installatie zo aan te passen dat het te kort of half verwarmd sanitair water wordt na verwarmd door de cv ketel, dit zal minder overschoot aan opgewarmd water betekenen dan de cv weersafhankelijk te maken.

Hallo,

 

ik vroeg me af of zo een war op de ketel interessant is bij gebruik van een houtvergasser. In onze situatie gaan we toch elke dag moeten stoken. Hierdoor kunnen we de temperatuur van het cv-water zelf manueel aanpassen, bijvoorbeeld door een programma te kiezen voor -10°/-5°/0° enz....Wordt dit nog gedaan?

neen, dit wordt blijkbaar niet gedaan.

Ik zal dat systeem wel in mijn plaats laten beslissen of het water van de cv warmer of kouder moet zijn naar gelang de buitentemperatuur, lijkt me makkelijk, moet een mens eigenlijk zelf nog iets doen?