Speksteenkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo!

Graag wil ik hier eens polsen of er onder jullie gebruikers van speksteenkachels zitten. Wij hebben ons een 3 tal weken geleden een Tulikivi speksteenkachel aangeschaft van om en rond de 1.000 kg.

Sinds verleden week mochten we die voor de eerste maal aanmaken, en brandt hij nu elke dag, meestal 1 uur 's morgens en 1 à 1 1/2 uur 's avonds.

Ik heb enkele vragen, is het inderdaad zo, dat naarmate je gebruik maakt van je kachel, de omgevingstemperatuur nog zal stijgen, doordat alle materialen (muren, meubels enz.) nog dienen opgewarmd te worden? Hoelang duurt dit proces normaal gezien? Sinds het gebruik van onze kachel, dienen we onze CV op aardgas niet meer aan te leggen overdag & 's nachts, we houden een constante temperatuur op de benedenverdieping van ongeveer 20 tot 21.5°c Enkel 's morgens warmen we onze bovenverdieping op en 's avonds ook een beetje tegen het uur dat de kinderen naar bed moeten. Dus, besparen zullen we ongetwijfeld.

Ik las ook ergens, dat er weinig as voortkomt bij de verbranding van het hout. In tegenstelling daarvan moet ik zeggen dat m'n asbakje toch wel redelijk vlug volloopt, kan dit zijn door de kwaliteit van het hout dat we gebruiken (popelier, den, wilg) of ligt de oorzaak elders? De laatste keer dat ik het asbakje ledigde was zondag, deze morgen zag ik dat die terug voor 3/4 vol was, is dit normaal?

Hoeveel tijd moet er eigenlijk verlopen tussen de
stookbeurten?

Wat ik nog wil meegeven, de kachel brandt nog maar pas, namelijk vandaag is dit de 6de dag, dus hij is nog piepjong.

Ik kijk uit naar eventuele reacties van ervaren speksteenkachelstokers!

Groetjes

Nadine

Reacties

Het enige wat ik over de as kan zeggen is dat er verschil is tussen stoken op een rooster,of op steen.
Bij stoken van kachels met een rooster valt er as en resten doorheen in de aslade die niet meer meegenomen worden in de verbranding.Bij stoken op steen echter wordt telkens het restproduct weer mee genomen met de verbranding, zodanig dat er veel minder over blijft van as.
Het is ook afhankelijk van de hoeveelheid en duur die je stookt, maar om de 2 weken de as verwijderen is niet abnormaal.
Tevens ligt het er nog aan of de kachel volgens het principe van dubbele verbranding werkt!Ook hierdoor blijft er minder as over!