Berekening

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een nieuw huis van Pl/mi 1250 M3 en wil hiervan zeg maar 1000 m3 verwarmen volgens de gangbare normen. Mijn installateur heeft een ketel geadviseerd van ATAG BE, meteen vermogen van 31,9 KW. DIt lijkt krap. Ook heb ik in mijn woonkamer een houten vloer met vloerverwarming (geringe bijverwarming). De afmeting is 53m3 en dit hiervoor zijn 5 radiatoren berekend met een vermogen van 1250 Watt. Gaat dit allemaal goed komen?

Reacties

Eric,

als je correct geïssolleerd hebt (lees als een Laagenergiewoning) dan heb je ongeveer 30 a 40 watt nodig per m2. In jouw geval dus minder dan 2KW voor je woonkamer. Dan lijkt mij het aantal radiatoren meer dan genoeg (ik heb voor open woonkamer/keuken/mezaninne, alle samen ongeveer 100m2, 3KW nodig).
Ik vermoed echter dat je nieuwe huis veel minder goed geïssoleerd is. Jouw verwarmingsinstallateur zal de berekening van het nodige vermogen vermoedelijk maar zeer summier gedaan hebben (zoals de meeste). Maar steeds zullen ze wel voldoende marge nemen. Dus neen, je moet niet bang zijn dat het niet warm wordt. Je zal eerder een radiator te veel hebben. Bang moet je wel zijn omdat je te weinig isolatie hebt en je verwarmingsfacteur hoog zal zijn.
Maar waarom zou het niet goed komen?

Walter

Als ik de standaardberekeningen hanteer gaan die uit van 60 Kw per M3. Dit komt in mijn geval neer op 53 * 2,6 (hoogte) 137 M3. maal 60 = 8220 Watt. Radiatoiren Capacitiet is echter "maar" 6250 watt. En een beetje vloerverwarming natuurlijk. Heb je ook een idee over de ketel? Kan die volstaan voor sit huis met >500m2.

Eric,

Zal wel volstaan.

Verwarmingsinstallateurs "weten" dat de huizen in België rampzalig worden geïsoleerd. Daarom nemen ze een marge van 200%.

Beter teveel, dan te weinig. Installateurs willen geen klanten die hun huis niet warm krijgen....

Om u een idee te geven wat je kan bereiken met goed isoleren én ventileren: Wij hebben de voorbije weken (nu is het al wat warmer) alles warmgehouden + warmwater voorzien met een begrensd vermogen van 3KW.

Neen, geen schrijffout.

mvg

Jeroen Beeckx

Eric,

dat is geen 'standaardberekening' dat is gewoon geen berekening.
'...een beetje vloerverwarming...'. Het is zeer jammer dat dat beetje vloerverwarming niet je hele huis gaat verwarmen.
Maar zoals al gezegd, je verwarmingsinstallateur zal er wel niet naast zitten. Je moet wel al echt een zeer zeer slecht geïssoleerd huis hebben om meer te verstoken dan die standaardberekening (of evenveel).
Is er niks dat je nog kan doen aan de isolatie?

Walter

De verwarming doet er 1 uur over om de woonkamer 1 graad te verhogen. (systeem loopt nu dus). Ik ben bang dat de radiatoren (5 stuks van 1250 watt) onvoldoende zijn om de warmteafgifte te garanderen. De isolatie is top, in de spouw 12 cm, spouwdikte 15 cm, glas alles Dubbel isolatie (HR). Als het huis koud is en de keteltemperatuur is 17% dan duurt het minimaal 4 uur eer de ketel de 80 graden haalt. Is dat normaal? Gr en bedankt Eric

Eric,

heb je al met je installateur gesproken?
Als de rest van je huis (dak en vloer) evengoed geïssoleerd is als de spouw, dan zou je met minder dan helft van dat 'berekende' vermogen moeten toekomen.
Werk je met een buitenvoeler voor de regeling van je verwarming?
Met de huidige temperaturen is er ook geen reden, met de gegevens die jij gegeven hebt, om water te hebben op 80°C. Lager moet ook kunnen.
Als je spreekt over opwarmen? Van welke temperatuur moet je dan vertrekken? Is dat na een paar dagen dat de verwarming af stond?
Het vermogen van je radiatoren en je ketel is volgens mij niet je probleem.

Walter