Hoe je CV-ketel instellen op 50 graden?

Hoe zet je de temperatuur van je cv-ketel op 50 graden? Meestal is dat eenvoudig gebeurd, maar de methode verschilt wat voor elke cv-ketel. Soms moet je er zelfs een technicus bij roepen.  Op deze pagina geven we stap-voor-stap uitleg over hoe je de temperatuur van je cv-ketel instelt. 

Wil jij weten of jouw woning klaar is voor een warmtepomp, zonder dat je grondig moet verbouwen? Doe dan mee met Zet 'm op 50. Verlaag de temperatuur van je verwarmingsketel naar 50 graden en ontdek of jouw woning voldoende geïsoleerd of uitgerust is voor een warmtepomp. Bovendien bespaar je meteen heel wat op je energiefactuur.

Belangrijk!

 • Met de test van Zet 'm op 50 verlaag je alleen de temperatuur van je verwarmingswater. Verlaag niet de temperatuur van je tapwater ofwel sanitair water! Tapwater is het water dat uit de kraan en douche komt. Dit water moet altijd tot 60 graden of warmer verwarmd worden om legionellabesmetting te voorkomen. Vaak wordt dat duidelijk aangegeven met een icoontje, waarbij het kraantje staat voor warm tapwater. 
 • Je moet een condenserende of HR-ketel hebben om mee te doen met Zet 'm op 50. Een HR-ketel is een cv-ketel met een hoog rendement. Je kan NIET meedoen als je een oudere atmosferische ketel hebt. Zo’n ketel is niet geschikt om te verwarmen op lagere temperatuur. 

Meer weten? Lees onze FAQ. Twijfel je? Dan neem je beter geen risico’s. 

Video: instellen cv-ketel

Milieucentraal.nl - onze partner in deze campagne - heeft een handige instructievideo gemaakt.

Aan de slag

 • Zoek op internet naar ‘[jouw ketel] + temperatuur instellen’ en kijk of je een instructiefilmpje kan vinden. Onderaan deze pagina hebben we enkele instructiefilmpjes verzameld.
 • Pak de handleiding van de ketel erbij en zoek naar: aanvoertemperatuur, instellen, verwarmingstemperatuur. Heb je de handleiding niet meer? Kijk of je hem op internet kunt vinden, bijvoorbeeld op www.handleidingkwijt.com of www.gebruikershandleiding.com.
 • Er zijn heel wat sites - voornamelijk in Nederland - met heel wat handige filmpjes, tips en stappenplannen.
  1. Ga naar www.zetmop60.nl. Daar vind je een instructievideo voor veel courante merken, alsook uitgewerkte stappenplannen
  2. Op de site van MilieuCentraal vind je het stappenplan van volgende CV-Ketels: 
   1. Remeha Avant
   2. Vaillant ecoTEC plus
   3. Intergas Kompact HR
   4. Nefit Topline (Bosch)
 • Lukt het met deze tips niet? Vraag een cv-monteur om je te helpen. 

Wat als je een modulerende ketel hebt? 

Moderne ketels passen de aanvoertemperatuur van het water aan afhankelijk van de warmtevraag (dat heet moduleren). De aanvoertemperatuur wordt afgestemd op het seizoen, de buitentemperatuur, de instelling van de kamerthermostaat en de isolatie van jouw woning. Een modulerende thermostaat zal in samenwerking met een modulerende verwarmingsketel ervoor zorgen dat het huis met de laagst mogelijke temperatuur wordt opgewarmd. Raadpleeg daarom de gebruiksaanwijzing (of de installateur) om te zien of je een modulerende ketel hebt en laat de installateur de maximumtemperatuur instellen. Soms kun je dat zelf niet doen. 

Meer instructiefilmpjes

Vaillant VHR CV ketel

Intergas Kombi Kompakt HRE CV-ketel