Rijwoning gerenoveerd met ecologische materialen | Ecobouwers.be

U bent hier

Rijwoning gerenoveerd met ecologische materialen

VL3010/08
Kessel-Lo
  • woning in opbouw
  • gebruik van ecologische materialen
  • verwarming zal gebeuren door warmtepomp
Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie / E-peil: 30

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

De keuken met bamboe vloer en keukentabletten.De leefruimte met lemen wandverwarming.De leefruimte op de eerste verdieping is verbonden met de eetruimte via een grote vide.De badkamer met leem en tadelakt.De badkamer met leem en tadelakt.De afgewerkte voorgevel. Na verloop van tijd zal het hout egaal vegrijsd zijn.VoorgevelVochtschade door leegstand en verwaarlozingDe aanbouwen en achtergevel werden afgebrokenOnder er nieuwe betonplaat werd glasschuimgranulaat gebruikt als isolatieDe nieuwe achtergevel in houtskelet.De nieuwe zijgevel in houtskelet.De binnenmuren zijn ook houtsleket.De vide voor afwerking.Wandverwarming in de bureau en leefruimte.Wandverwarming bezet met eerste laag leem.Leembezetting in de gang.Vloerverwarming op het gelijkvloers.Om een vide te schilderen is een grote stelling nodig.De overloop met kurken vloer.In de tuin hebben we een verhoogde planten border rond de regenwaterputten aangelegd.

Ronald en Astrid zijn sterk begaan met klimaat en ecologie en namen dit mee bij de verbouwing van hun huis. Ze stripten een leegstaand gebouw helemaal om hiervan een duurzame, gezellige woonst te maken.

Ronald en Astrid: “We wilden een gezond huis, met natuurlijke materialen die een gezond binnenklimaat ondersteunen. Deze principes hebben niet alleen een invloed gehad op de materiaalkeuze, maar ook op de planopbouw van de woning.

"De voorgevel heeft een atypische lay-out. Omdat we alles met de fiets doen kozen we om een deel van de voorgevel op het gelijkvloers te laten inspringen. Zo hebben we een overdekte inkom waar we een vijftal fietsen kunnen stellen.

“We kozen ook om de hele achtergevel op 12 m diep te bouwen in plaats van een uitbouw op het gelijkvloers tot de gebruikelijke 15 m. Zo neemt de woning niet alleen minder grond in beslag, waardoor er meer plaats is voor tuin en regenwaterinsijpeling, maar is de woning ook compacter, met een positieve invloed op de energie-efficiëntie en warmtevraag.

"De nieuwe delen hebben we opgetrokken in houtskelet. We hebben ons huis volledig geïsoleerd met gerecycleerde materialen. Om het risico op oververhitting te verkleinen, wilden we isoleren onder de betonnen vloerplaat in plaats van erboven zoals gebruikelijk. We kozen hier voor glasschuimgranulaat. Dit is vervaardigd uit gerecycleerd glas en is vergelijkbaar met het bekendere Foamglass. De muren en het dak zijn geïsoleerd met cellulose dat ingeblazen is in de houten structuur. De vloer boven de kelder en de binnenkant van het dak zijn geïsoleerd met houtvezelplaten, gemaakt van houtoverschotten. Ook de houtskelet binnenmuren zijn opgevuld met houtwolsiolatie.

"We kozen voor een lucht-waterwarmtepomp om onze woning te verwarmen. We twijfelden voor een grond-water warmtepomp met horizontaal captatienet te plaatsen omwille van het hogere rendement, maar gezien onze geringe warmtevraag was die meerkost niet verantwoord. Nu hebben we vloerverwarming in de keuken en eetruimte beneden, en wandverwarming in de leem in de leefruimte, bureau/speelruimte en badkamer. In de slaapkamers is dit niet nodig aangezien de temperatuur niet onder 18°C zakt.”

Algemene kenmerken
Type gebouw: 
Rijwoning
Aantal bewoners: 
2
Bouwjaar: 
1935
Renovatiejaar: 
2017
Verwarmde oppervlakte netto (A): 
215.00 m²
Beschermd volume bruto (V): 
788.00
Oriëntatie woon-/werkgedeelte: 
Zuid-West
Energie
Energieprestatie E-peil: 
30
Jaarlijkse warmtevraag: 
35.00kWh/m2/yr
Totaal primair energieverbruik: 
24.00 kWh/m2/yr
Totaal energieverbruik verwarming: 
1400.00
Verbruik elektriciteit: 
2800 kWh/jaar
Hernieuwbare energie
Duurzame energie: 
aankoop groene stroom
douchewaterwarmtewisselaar
domotica
Verwarming
Hoofdverwarming centralisatie: 
centraal
Hoofdverwarming aard: 
warmtepomp
Merk/producent verwarmingssysteem: 
General
Productnaam: 
Waterstage 6kW
warmtepomp: 
lucht-water
Verdeelsysteem: 
vloerverwarming
muurverwarming
Ventilatie systeem: 
systeem D
Ventilatie unit merk: 
Zehnder - J.E. StorckAir
Ventilatie Productnaam: 
ComfoAirD 350
Wandopbouw
Type constructie: 
houtmassiefbouw of houtskeletbouw met FSC label
Dakconstructie: 
hellend dak met houten balken
Dakbekleding: 
pannen (klei, …)
Dakisolatie: 
papiervlokken
houtwol
Dikte dakisolatie: 
30.00 cm
Isolatiewaarde (U) dak: 
0.15 W/m²K
Opbouw dak: 
pannen, panlatten en tengellatten, celit 4D 22mm, cellulose tussen kepers 240mm, dampscherm, houtvezelisolatie 40mm, (leem)pleister 15mm
Constructie buitengevel: 
houtskelet met isolatie intern
Gevelafwerking buiten: 
hout
Isolatie buitengevel: 
papiervlokken
houtwol
Dikte muurisolatie: 
24.40 cm
Isolatiewaarde (U) muren: 
0.16 W/m²K
Luchtdichting buitengevel: 
plaat
Muurafwerking binnen: 
plaatmateriaal
leem
Opbouw gevel: 
Voorgevel: houten gevelbekleding, celit 4D 22mm, cellulose tussen stijlen 184mm, bestaand metselwerk 360mm, (leem)pleister 15mm Achtergevel: houten gevelbekleding, celit 4D 22mm, cellulose tussen stijlen 184mm, OSB 18mm, houtvezelisolatie 40mm, (leem)pleister 15mm
Vloerconstructie: 
betonnen plaat
Vloerisolatie: 
glasgranulaten
Dikte vloerisolatie: 
40.00 cm
Isolatiewaarde (U) vloer: 
0.20 W/m²K
Vloerafwerking: 
hout
Opbouw vloer: 
geotextiel, glasschuimgranulaat 400mm, geotextiel, gewapende betonplaat 150mm, chape 80mm, bamboe vloerbekleding
Schrijnwerk: 
hout met FSC
Isolatiewaarde (U) glas: 
0.80 W/m²K
Gebruik regenwater: 
tuin/onderhoud
toilet
was
Water
Regenwateropslag: 
5400.00 l

 

​Aan de slag met je eigen project? Start bij de Ecobouwers Renovatiewijzer.