Rijwoning gerenoveerd met ecologische materialen

Ronald en Astrid zijn sterk begaan met klimaat en ecologie en namen dit mee bij de verbouwing van hun huis. Ze stripten een leegstaand gebouw helemaal om hiervan een duurzame, gezellige woonst te maken.

Ronald en Astrid: “We wilden een gezond huis, met natuurlijke materialen die een gezond binnenklimaat ondersteunen. Deze principes hebben niet alleen een invloed gehad op de materiaalkeuze, maar ook op de planopbouw van de woning.

"De voorgevel heeft een atypische lay-out. Omdat we alles met de fiets doen kozen we om een deel van de voorgevel op het gelijkvloers te laten inspringen. Zo hebben we een overdekte inkom waar we een vijftal fietsen kunnen stellen.

“We kozen ook om de hele achtergevel op 12 m diep te bouwen in plaats van een uitbouw op het gelijkvloers tot de gebruikelijke 15 m. Zo neemt de woning niet alleen minder grond in beslag, waardoor er meer plaats is voor tuin en regenwaterinsijpeling, maar is de woning ook compacter, met een positieve invloed op de energie-efficiëntie en warmtevraag.

"De nieuwe delen hebben we opgetrokken in houtskelet. We hebben ons huis volledig geïsoleerd met gerecycleerde materialen. Om het risico op oververhitting te verkleinen, wilden we isoleren onder de betonnen vloerplaat in plaats van erboven zoals gebruikelijk. We kozen hier voor glasschuimgranulaat. Dit is vervaardigd uit gerecycleerd glas en is vergelijkbaar met het bekendere Foamglass. De muren en het dak zijn geïsoleerd met cellulose dat ingeblazen is in de houten structuur. De vloer boven de kelder en de binnenkant van het dak zijn geïsoleerd met houtvezelplaten, gemaakt van houtoverschotten. Ook de houtskelet binnenmuren zijn opgevuld met houtwolsiolatie.

"We kozen voor een lucht-waterwarmtepomp om onze woning te verwarmen. We twijfelden voor een grond-water warmtepomp met horizontaal captatienet te plaatsen omwille van het hogere rendement, maar gezien onze geringe warmtevraag was die meerkost niet verantwoord. Nu hebben we vloerverwarming in de keuken en eetruimte beneden, en wandverwarming in de leem in de leefruimte, bureau/speelruimte en badkamer. In de slaapkamers is dit niet nodig aangezien de temperatuur niet onder 18°C zakt.”

VL3010/08
Kessel Lo
woning in opbouw
gebruik van ecologische materialen
verwarming zal gebeuren door warmtepomp
lage energiewoning, gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie
De keuken met bemboe vloer en keukentablet.Een grote vide verbindt de eetruimte en leefruimte.De leefruimte bevindt zich op de eerste verdieping.De warmtepomp binnenunit is weggewerkt in een kast in de wasruimte.De badkamer.De douche en bad zone is afgewerkt met tadelakt.De fietsenstalling aan de voorgevel.De achtergevel komt tot 12 m diep over de volledige hoogte.De tuin werd aangelegd met zo veel mogelijk inheemse planten.VoorgevelVochtschade door leegstand en verwaarlozingDe aanbouwen en achtergevel werden afgebrokenOnder er nieuwe betonplaat werd glasschuimgranulaat gebruikt als isolatieDe nieuwe achtergevel in houtskelet.De nieuwe zijgevel in houtskelet.De binnenmuren zijn ook houtsleket.De vide voor afwerking.Wandverwarming in de bureau en leefruimte.Wandverwarming bezet met eerste laag leem.Leembezetting in de gang.Vloerverwarming op het gelijkvloers.Om een vide te schilderen is een grote stelling nodig.
BINNENKIJKEN

Vervallen rijhuis wordt moderne urban jungle

Astrid en Ronald wonen in een leuk rijhuis in Kessel-Lo. Zonder garage, maar met ruime fietsenstalling. Zonder gipspleister en PUR, maar met natuurlijke en gerecycleerde bouwmaterialen en véél planten. Zij kozen voor een grondige verbouwing van een oud, schimmelig huis en dat deden ze voornamelijk zelf: van het uittekenen van de plannen tot het leggen van de vloeren.

Lees hier het artikel verder!

Algemene kenmerken

Type gebouw
rijwoning
Aantal bewoners
3
Bouwjaar
1935
Renovatiejaar
2017
Verwarmde vloeroppervlakte netto (A)
215.00m²
Oriëntatie woon-/werkgedeelte
Zuid-West

Energie

Energieprestatie E-peil
19.00
Verbruik elektriciteit
3100

Hernieuwbare energie

Duurzame technieken
PV - zonnepanelen
Douchewaterwarmtewisselaar
Thuisbatterij zonnestroom
Digitale energiemonitor
Aankoop groene stroom
Merk en type thuisbatterij
GoodWe
Producent & productnaam PV cellen
Longi
Oppervlakte PV cellen
18.00m²
Batterijopslag
Elektrische thuisbatterij
Capaciteit thuisbatterij
5.4 kWh
Vermogen van de PV installatie
3750.00Wp (wattpiek)

Verwarming

Hoofdverwarming centralisatie
centraal
Hoofdverwarming bron
Elektriciteit (warmtepomp)
Productnaam
Waterstage 6kW
Type warmtepomp
lucht-water
Verdeelsysteem
Vloerverwarming
Muurverwarming
Ventilatie systeem
systeem D
Ventilatie productnaam
ComfoAirD 350
Zonwering
screens met slimme sturing

Wandopbouw

Type constructie
houtskeletbouw
Dakconstructie
hellend dak met houten balken
Dakbekleding
pannen (klei, …)
Dakisolatie
papiervlokken
houtwol
Dikte dakisolatie
30.00cm
Isolatiewaarde (U) dak
0.15W/m²K
Opbouw dak

pannen, panlatten en tengellatten, celit 4D 22mm, cellulose tussen kepers 240mm, dampscherm, houtvezelisolatie 40mm, (leem)pleister 15mm

Constructie buitengevel
houtskelet met isolatie intern
Gevelafwerking buiten
hout
Isolatie buitengevel
papiervlokken
houtwol
Dikte muurisolatie
24.40cm
Isolatiewaarde (U) muren
0.16W/m²K
Muurafwerking binnen
plaatmateriaal
leem
Opbouw gevel

Voorgevel: houten gevelbekleding, celit 4D 22mm, cellulose tussen stijlen 184mm, bestaand metselwerk 360mm, (leem)pleister 15mm Achtergevel: houten gevelbekleding, celit 4D 22mm, cellulose tussen stijlen 184mm, OSB 18mm, houtvezelisolatie 40mm, (leem)pleister 15mm

Vloerconstructie
betonnen plaat
Vloerisolatie
glasgranulaten
Dikte vloerisolatie
40.00cm
Isolatiewaarde (U) vloer
0.20W/m²K
Vloerafwerking
hout
Opbouw vloer

geotextiel, glasschuimgranulaat 400mm, geotextiel, gewapende betonplaat 150mm, chape 80mm, bamboe vloerbekleding

Gebruik regenwater
tuin/onderhoud
was

Water

Regenwateropslag
5400.00l