Fenikshof: schoolgebouw wordt gedeelde woonomgeving met circulaire insteek

Fenikshof is een historische schoolsite te Zwalm waar je in de toekomst op een unieke en duurzame manier kunt wonen en werken.

Fenikshof is gelegen te Nederzwalm en bestaat uit 3 ééngezinswoningen en een kantoorgebouw. Sustain koos samen met stArchitecten om dit historisch waardevol geheel duurzaam te renoveren en het schoolgebouw - dat een tijd lang leeg stond - terug nieuw leven in te blazen. Ze trekken hier opnieuw de kaart van duurzaamheid. Niet enkel door de reconversie van het bestaande schoolgebouw, en het behoud van waardevol erfgoed, maar eveneens de duurzame en innovatieve aanpak is bijzonder. 

Het gebouw staat momenteel te wachten op de start van de uitvoeringsfase, de woningen en het kantoor staan afzonderlijk TE KOOP 'op plan'. Maar de architect is enthousiast om jullie het project nu al ter plaatse te tonen, en het verhaal van de 3 jaar voorbereiding en de ambities van het project uitgebreid toe te lichten. 

OV9636/01
Nederzwalm-Hermelgem
Warmtepomp
Oplaadstation auto
Regenwaterpomp
lage energiewoning, gebouw met bio-ecologische componenten, cohousing/collectieve samenlevingsvorm / in ruwbouw / renovatie
SchoolgebouwSchoolsiteKlassenZolder3D foto3D foto3D foto3D foto3D fotoInrichtingsschemaInrichtingsschemaInrichtingsschemaPlan

Door 'compact' en deels 'gedeeld' te wonen en werken, kan op deze site de ecologische voetafdruk worden geminimaliseerd, ten voordele van een groter privaat collectief groenaandeel. Het hoofdgebouw dat bestaat uit 3 klassen, wordt opgesplitst in 3 aan elkaar gekoppelde eengezinswoningen. Elke woning is rechtstreeks toegankelijk vanuit de tuin, via een groot privé terras, gekoppeld aan de grotere collectieve tuin. Er wordt geparkeerd op eigen terrein, ook fietsenstalling en buitenberging is voorzien. De gemene delen blijven uiterst beperkt tot zaken zoals het dak, de technische ruimte en de tuin met zomereik.

​Als energieconcept wordt er resoluut gekozen voor een gemeenschappelijke warmtepomp in combinatie met vloerverwarming, geen fossiele brandstof meer. De platte daken worden voorzien van gemeenschappelijke zonnepanelen om zoveel als mogelijk eigen groene energie op te wekken en in te zetten voor de gemene verbruikers zoals de warmtepomp, laadpalen, regenwaterpomp, ea. De elektrische infrastructuur zal zo zijn opgezet dat het concept van energiedelen en dus kosten minimaliseren heel eenvoudig geactiveerd kan worden. Een futureproof concept!

Algemene kenmerken

Type gebouw
vrijstaande gezinswoning
kantoor / administratiegebouw
Erfgoed
geklasseerde renovatie

Hernieuwbare energie

Duurzame technieken
PV - zonnepanelen
Warmtepompboiler
Oplaadstation elektrische mobiliteit

Verwarming

Hoofdverwarming centralisatie
centraal
Hoofdverwarming bron
Elektriciteit (warmtepomp)
Type warmtepomp
diepteboring
Verdeelsysteem
Vloerverwarming
Ventilatie systeem
systeem D

Wandopbouw

Type constructie
baksteen metselwerk

Water

Waterbesparende en watervriendelijke ingrepen en technieken
Ondergrondse infiltratie hemelwater via infiltratieput, buis, of bakken
In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
stArchitecten bvbaarchitectOudenaarde