Energetische renovatie van een rijwoning in het groenste snoepje

Deze energetische renovatie van een rijwoning in het groenste snoepje van Vlaanderen vroeg om creatieve oplossingen op maat. De bedoeling is dat door de grondige en ecologische isolatie van de schil van de woning het energieverbruik zeer laag zal zijn.

Gezien het isoleren langs buiten niet mogelijk was, zijn de bestaande muren geïsoleerd met houtskeletwanden, ingeblazen met cellulosevlokken en de leidingspouw werd nog bijkomend met rotswol geïsoleerd. De wanden zijn afgewerkt met milieuvriendelijke gipsvezelplaten (Fermacell). Er is de nodige aandacht besteed aan luchtdichtheid ook al vroeg dit soms om creatieve oplossingen. De bijbouw is afgebroken en terug opgebouwd met houtskeletbouw, eveneens ingeblazen met cellulosevlokken. Het hellend dak is vernieuwd en geïsoleerd met houtwol, aangenaam materiaal om mee te werken en akoestisch en thermisch van zeer goede kwaliteit. De nieuwe deuren en ramen zijn uitgerust met super isolerende drievoudige beglazing. De vloer is geïsoleerd met isolerende chape van minimaal 22 cm dik en voorzien van vloerverwarming. Het ventilatiesysteem type D zorgt voor een optimale warmte- en vochtrecuperatie en luchtkwaliteit. 

Tijdens een bezoek aan de woning kunt u de verschillende fasen van de werken bezichtigen via foto's als ook de gebruikte materialen zien, voelen en ervaren. De renovatie zal nog niet vervolledigd zijn op het moment van de openstelling waardoor de opbouw nog gedeeltelijk zichtbaar is. De architect en houtskeletbouwaannemer Intopia zullen aanwezig zijn voor de nodige uitleg en het beantwoorden van vragen. 

LI3690/02
Zutendaal
Ecologische en duurzame materialen
Isolatie aan de binnenzijde
lage energiewoning / bijna afgewerkt / renovatie

Algemene kenmerken

Type gebouw
rijwoning
Bouwjaar
1940
Renovatiejaar
2021

Verwarming

Hoofdverwarming centralisatie
centraal
Verdeelsysteem
Vloerverwarming
Ventilatie systeem
systeem D

Wandopbouw

Type constructie
houtskeletbouw
Dakconstructie
hellend dak met houten balken
Dakisolatie
papiervlokken
houtwol
Dikte dakisolatie
30.00cm
Isolatiewaarde (U) dak
0.12W/m²K
Opbouw dak

Het hellend dak is vernieuwd, geïsoleerd met houtwol, aangebracht in 2 lagen. Wij kozen voor houtwol omdat deze op basis van hout is en op ecologische vlak zowel op vlak van inertie een goede keuzen is. Ook het damscherm aan de binnenzijde van de woning werd weloverwogen gekozen en aangebracht.

Constructie buitengevel
enkele muur met binnenisolatie
houtskelet met isolatie intern
Isolatie buitengevel
papiervlokken
minerale wol
Dikte muurisolatie
18.50cm
Isolatiewaarde (U) muren
0.22W/m²K
Muurafwerking binnen
plaatmateriaal
pleister (kalk, gips, …)
Opbouw gevel

De bijbouw is afgebroken en terug opgebouwd met een nieuwe houtskeletbouwwand, ingeblazen met 24cm cellulosevlokken en 22m houtvezelisolatieplaat. De bestaande muren zijn geïsoleerd door houtskeletwanden van 145 mm met ingeblazen cellulosevlokken en de leidingspouw werd geïsoleerd met rotswol van 40mm, afgewerkt met milieuvriendelijke gipsvezelplaten (Fermacell).

Vloerconstructie
betonnen plaat
Vloerisolatie
andere
Dikte vloerisolatie
22.00cm
Isolatiewaarde (U) vloer
0.18W/m²K
Vloerafwerking
tegels
Opbouw vloer

Wij plaatsten een nieuwe gewapende betonvloer. Hierop plaatsten we 22 a 23 cm isolerende chape. Hierop kwam er ene PE folie en daarop de gewone chape. Hierop zal later de vloer worden geplaatst.

Buitenschrijnwerk
PVC
Raam: producent
Schuco
Isolatiewaarde (U) venster
1.10W/m²K
Gebruik regenwater
tuin/onderhoud
toilet
In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
Intopia bvbabouwbedrijf - aannemer - installateurLUMMEN
Archi-f architecten BVBAarchitectHam