Energetische renovatie van een rijwoning in het groenste snoepje | Ecobouwers.be

U bent hier

Energetische renovatie van een rijwoning in het groenste snoepje

LI3690/02
Zutendaal
 • Ecologische en duurzame materialen
 • Isolatie aan de binnenzijde
Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / bijna afgewerkt / renovatie /

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

Deze energetische renovatie van een rijwoning in het groenste snoepje van Vlaanderen vroeg om creatieve oplossingen op maat. De bedoeling is dat door de grondige en ecologische isolatie van de schil van de woning het energieverbruik zeer laag zal zijn.

Gezien het isoleren langs buiten niet mogelijk was, zijn de bestaande muren geïsoleerd met houtskeletwanden, ingeblazen met cellulosevlokken en de leidingspouw werd nog bijkomend met rotswol geïsoleerd. De wanden zijn afgewerkt met milieuvriendelijke gipsvezelplaten (Fermacell). Er is de nodige aandacht besteed aan luchtdichtheid ook al vroeg dit soms om creatieve oplossingen. De bijbouw is afgebroken en terug opgebouwd met houtskeletbouw, eveneens ingeblazen met cellulosevlokken. Het hellend dak is vernieuwd en geïsoleerd met houtwol, aangenaam materiaal om mee te werken en akoestisch en thermisch van zeer goede kwaliteit. De nieuwe deuren en ramen zijn uitgerust met super isolerende drievoudige beglazing. De vloer is geïsoleerd met isolerende chape van minimaal 22 cm dik en voorzien van vloerverwarming. Het ventilatiesysteem type D zorgt voor een optimale warmte- en vochtrecuperatie en luchtkwaliteit. 

Tijdens een bezoek aan de woning kunt u de verschillende fasen van de werken bezichtigen via foto's als ook de gebruikte materialen zien, voelen en ervaren. De renovatie zal nog niet vervolledigd zijn op het moment van de openstelling waardoor de opbouw nog gedeeltelijk zichtbaar is. De architect en houtskeletbouwaannemer Intopia zullen aanwezig zijn voor de nodige uitleg en het beantwoorden van vragen. 

Algemene kenmerken
Type gebouw: 
Rijwoning
Bouwjaar: 
1940
Renovatiejaar: 
2021
Verwarming
Hoofdverwarming centralisatie: 
centraal
Verdeelsysteem: 
vloerverwarming
Ventilatie systeem: 
systeem D
Wandopbouw
Type constructie: 
houtmassiefbouw of houtskeletbouw met FSC label
Dakconstructie: 
hellend dak met houten balken
Dakisolatie: 
papiervlokken
houtwol
Dikte dakisolatie: 
30.00 cm
Isolatiewaarde (U) dak: 
0.12 W/m²K
Opbouw dak: 
Het hellend dak is vernieuwd, geïsoleerd met houtwol, aangebracht in 2 lagen. Wij kozen voor houtwol omdat deze op basis van hout is en op ecologische vlak zowel op vlak van inertie een goede keuzen is. Ook het damscherm aan de binnenzijde van de woning werd weloverwogen gekozen en aangebracht.
Constructie buitengevel: 
enkele muur met binnenisolatie
houtskelet met isolatie intern
Isolatie buitengevel: 
papiervlokken
minerale wol
Dikte muurisolatie: 
18.50 cm
Isolatiewaarde (U) muren: 
0.22 W/m²K
Luchtdichting buitengevel: 
aanwezig
Muurafwerking binnen: 
plaatmateriaal
pleister (kalk, gips, …)
Opbouw gevel: 
De bijbouw is afgebroken en terug opgebouwd met een nieuwe houtskeletbouwwand, ingeblazen met 24cm cellulosevlokken en 22m houtvezelisolatieplaat. De bestaande muren zijn geïsoleerd door houtskeletwanden van 145 mm met ingeblazen cellulosevlokken en de leidingspouw werd geïsoleerd met rotswol van 40mm, afgewerkt met milieuvriendelijke gipsvezelplaten (Fermacell).
Vloerconstructie: 
betonnen plaat
Vloerisolatie: 
andere
Dikte vloerisolatie: 
22.00 cm
Isolatiewaarde (U) vloer: 
0.18 W/m²K
Vloerafwerking: 
tegels
Opbouw vloer: 
Wij plaatsten een nieuwe gewapende betonvloer. Hierop plaatsten we 22 a 23 cm isolerende chape. Hierop kwam er ene PE folie en daarop de gewone chape. Hierop zal later de vloer worden geplaatst.
Schrijnwerk: 
PVC thermisch onderbroken
Raam: producent: 
Schuco
Isolatiewaarde (U) glas: 
0.60 W/m²K
Isolatiewaarde (U) venster: 
1.10 W/m²K
Gebruik regenwater: 
tuin/onderhoud
toilet
Luchtdichtheidstest vorm: 
uitgevoerd

Bouwpartners van deze woning

 • Beoordeling:
  Een betrouwbare partner die zo'n groot project stuurt en begeleid was voor mij onmisbaar. Zonder Evie had ik dit nooit aangedurfd. Tot in de puntjes zoekt ze steeds uit wat de beste oplossingen kunnen zijn voor de vele onvoorziene verrassingen die we tegenkomen in deze oude woning. Door regelmatige werfbezoeken kunnen problemen tijdig worden ondervangen. Ecologische oplossingen staan steeds voorop. Met de passie en creativiteit van Evie is mijn droom van een ecologische renovatie werkelijkheid geworden.
  Opdracht:
  Evie heeft de plannen getekend, het uitvoeringsdossier opgesteld en ingediend. Ze helpt bij het zoeken van betrouwbare aannemers, het beoordelen van de offertes en de uitgevoerde werken. Ze volgt de werf nauw op door regelmatige werfbezoeken en onderhoudt de noodzakelijke contacten met de aannemers om de werken op elkaar af te stemmen en problemen op te lossen.
 • Intopia bvba (bouwbedrijf - aannemer - installateur)
  Beoordeling:
  De uitdaging van deze renovatie werd door Tim en Christophe van Intopia met de nodige moed aangegaan. Anders dan bij een nieuwbouwproject diende hier immers verschillende oplossingen op maat te worden gezocht en uitgewerkt. De mogelijkheid te werken met begeleide zelfbouwmodules kwam bij dit project zeker van pas. Met de nodige flexibiliteit en het juiste gereedschap werden we begeleid om zelf taken in handen te nemen. Tim en Christophe zijn goed bereikbaar en zorgen vlot voor goede ondersteuning als we het even niet meer weten.
  Opdracht:
  teken- en studiewerk, opmeting en plaatsbeschrijving, bestelling en levering materialen uitgevoerde of begeleide werken: sokkeldichting bijbouw, houtskeletbouw bijbouw, lucht- en winddichtheid, inblazen cellulose wanden en plat dak, afwerking plat dak, houten gevelbekleding achtergevel, akoestische isolatie in leidingspouwen, chapewerken, regenwaterafvoer, plaatsing en afwerking gipsvezelplaten (Fermacell)

 

​Aan de slag met je eigen project? Start bij de Ecobouwers Renovatiewijzer.