Een doorgedreven duurzame en passieve woning, vlakbij het centrum van Sint-Niklaas

Onze huidige woning bevindt zich vlakbij het centrum van Sint-Niklaas. Hierdoor hebben we de luxe om zonder auto te kunnen leven. Omwille van de leeftijd is deze woning echter slecht geïsoleerd en moeilijk duurzaam te verbouwen.

Om onze duurzame droom te realiseren zijn we op zoek gegaan naar een perceel met éénzelfde ideale ligging. Naast deze ideale ligging en het duurzame uitgangspunt, wilden we natuurlijk een open en lichte woning in nauwe relatie met de tuin. Al deze wensen zijn door onze architect, Kristof De Lange in een duurzaam en origineel ontwerp gegoten. We kijken er natuurlijk naar uit om de woning te betrekken en stellen in afwachting hiervan onze woning in opbouw graag aan jullie voor.

De woning is gebouwd volgens de passief huis standaard, waardoor het energieverbruik tot een minimum wordt beperkt. Dit wordt gerealiseerd met zoveel mogelijk ecologische en hergroeibare materialen. Zo is er bewust gekozen voor een houtskelet structuur zodat de isolatie in de wanden en het dak kan worden gerealiseerd met cellulose vlokken. Daarnaast is de vloerisolatie uitgevoerd met stijve platen.

De extra grote regenwaterput garandeert een maximaal hergebruik van regenwater.

Aangezien de woning wordt opgetrokken volgens de passief huis standaard, is er slechts een minimale verwarmingsvraag. Het beperken van de warmtevraag gebeurt door doorgedreven te isoleren, performant schrijnwerk te voorzien, luchtdicht te bouwen en een ventilatie systeem D te voorzien. Voor de verwarming van de woning en voornamelijk het sanitair warm water is een geothermische warmtepomp geplaatst. In de zomer wordt deze tevens gebruikt om de woning passief te koelen. Bijkomend zijn de nodige zonweringen voorzien om oververhitting in de zomer te vermijden.

OV9100/11
Sint-Niklaas
Groendak
Passiefhuis
Geothermische warmtepomp
Gecertificeerde Passiefbouw, Bio-ecologisch gebouw / in ruwbouw / nieuwbouw

Algemene kenmerken

Type gebouw
Rijwoning
Bouwjaar
2021
Bijkomende info in bijlage om te delen

Verwarming

Hoofdverwarming centralisatie
centraal
Hoofdverwarming bron
Elektriciteit (warmtepomp)
Type warmtepomp
diepteboring
Verdeelsysteem
Vloerverwarming
Ventilatie systeem
systeem D

Wandopbouw

Type constructie
houtmassiefbouw of houtskeletbouw met FSC label
Dakbekleding
extensief groendak
Dakisolatie
papiervlokken
Opbouw dak

Dakspanten bestaan uit I-joisten van 60/360, ingeblazen met cellulose.

Isolatie buitengevel
papiervlokken
Dikte muurisolatie
32.00cm
Opbouw gevel

Gipsvezelplaat 12mm Geïsoleerde leidingenspouw 45mm Binnenzijde: OSB III 15mm Stijl- en regelwerk KVH C24, 45x240@625 mm Luchtdicht afwerken wanden en aansluitingen Buitenzijde: Steico Universal 35mm > Gevelbekleiding leien/hout > Ingeblazen met cellulose-isolatie

Gebruik regenwater
tuin/onderhoud
toilet
was

Water

Regenwateropslag
20000.00l
In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
Architectenbureau Kristof De Lange bvbaarchitectSint-Niklaas
Lab 15 cvbabouwbedrijf - aannemer - installateurGent