Duurzame renovatie in volledige zelfbouw

Een doorgedreven renovatie met duurzame materialen. De woning is deels nog in opbouw, zo kun je als bezoeker de verschillende fases van een ecologische verbouwing zien. Het is een houtskeletbouw, geïsoleerd met cellulose en hennepblokken en nadien afgewerkt met leem.

Een massakachel zorgt - in combinatie met een zonneboiler - voor warmte in de winter en voor warm water het ganse jaar door. Verder vind je nog in onze woning een composttoilet zodat het waterverbruik tot een minimum beperkt blijft. Zonnepanelen op het dak, een douchewaterwarmtewisselaar en een ventilatiesysteem D zorgen verder voor een lage energierekening. 

Toen we het huis kochten, was het een krot - scheefgezakt, meermaals onder water gelopen, totaal onbewoonbaar. Jelle verbouwde het in twee fases. Het laatste deel deed hij vorig jaar: toen brak hij bijna de helft van ons huis af tot onder de fundering, omdat het in té slechte staat verkeerde. Hij stortte schelpen en bouwde een houtskeletconstructie, geïsoleerd met cellulose en hennepblokken. De massakachel en zonneboiler zijn intussen actief, en we bewonen alle ruimtes sinds eind april 2022 - maar er moet nog veel gebeuren. De afwerking doen we zelf, modulair - afhankelijk van tijd en budget. Zonnepanelen, een regenwaterput en een ventilatiesysteem moeten nog geïnstalleerd worden, maar zelfs zonder ligt ons verbruik al erg laag.

Ons huis is interessant om te bezoeken omdat je er de verschillende bouwfases in kan bekijken, en omdat het een bescheiden gezinswoning is (60m² grondoppervlak - we zijn met 5), die met een beperkt budget verbouwd wordt. Ecologisch bouwen hoeft niet duur of glamoureus te zijn. Het is bij ons vooral gezellig. In de leefruimte staat een grote tafel centraal. Daar wordt uren gegeten, gepraat, geknutseld, gewerkt, gespeeld - met of zonder extern gezelschap.

In onze kleine tuin proberen we zo veel mogelijk eetbaars te laten groeien - bessen en bladgroenten. Recent kochten we een weide, waarop we groenten en fruit willen telen, nog meer composteren, en kippen houden. Uiteindelijk is het de bedoeling om zo zelfvoorzienend mogelijk te leven.

OV9310/03
Meldert
Ecologische materialen
Composttoilet
Massakachel in combinatie met zonneboiler
lage energiewoning, bio-ecologisch gebouw, kalkhennepbouw / afgewerkt / renovatie

Algemene kenmerken

Type gebouw
vrijstaande gezinswoning
Aantal bewoners
5
Renovatiejaar
2022

Hernieuwbare energie

Duurzame technieken
PV - zonnepanelen
Zonneboiler
Douchewaterwarmtewisselaar

Verwarming

Hoofdverwarming centralisatie
centraal
Hoofdverwarming bron
Hout
Verdeelsysteem
Centrale tegelkachel/massaoven
Ventilatie systeem
systeem D

Wandopbouw

Type constructie
houtskeletbouw
hennepbouw
Dakisolatie
papiervlokken
Constructie buitengevel
houtskelet met isolatie intern
Gevelafwerking buiten
leem
Isolatie buitengevel
papiervlokken
kalkhennep
Muurafwerking binnen
leem
In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
Sylvie Buyse ArchitectarchitectBrakel
De Radijs - ecobouwbouwbedrijf - aannemer - installateurMeldert