18 gezinnen huizen duurzaam samen in cohousing Eikenberg | Ecobouwers.be

U bent hier

18 gezinnen huizen duurzaam samen in cohousing Eikenberg

WV8310/05
Sint-Kruis
  • Cohousing
  • Warmtepomp met diepteboringen
  • Duurzame materialen
Website: 
eikenberg.be
Gecertificeerde Passiefbouw / Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Nul-/plusenergiewoning / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

Wij stellen ons paviljoen open van 10u tot 16u. Lab15 (aannemer) en Ecotechnieken (installateurs technieken) zullen aanwezig zijn. Mogelijk ook is ook EA+ (onze architect) erbij. Wij zijn doorlopend open. Er is een bar en er zal 's middags ook soep te verkrijgen zijn.

Cohousing Eikenberg is een woongemeenschap met 18 units, een gemeenschappelijk paviljoen en een atelier met een fietsherstelplaats aan de rand van Brugge.

Rika Savat: “Onze pijlers zijn ecologie, inclusie (er wonen 3 mensen met een beperking) en betaalbaarheid. Voor dit laatste werken wij samen met Wooncoop en met een sociaal verhuurkantoor.

“Alle nieuwe woningen zijn passief gebouwd. Het paviljoen is een houtskeletbouw. Het staat er sneller, het is perfect geïsoleerd en de binnenafwerking gaat veel vlotter. Om grondstofuitputting te vermijden, hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk materialen uit de eigen regio te gebruiken zoals bakstenen, hout, papiervlokken en houtwol.

“De woningen zijn goed geïsoleerd. Ze zijn wind- en luchtdicht, en dampopen. Goed en luchtdicht isoleren gaat samen met goed ventileren: in een passiefhuis gebeurt dit op een mechanische manier. We gebruiken geen fossiele brandstoffen, maar wel natuurlijke energiebronnen: de zon (via zonnepanelen) en de aarde (via geothermische diepteboringen). We verwarmen en verkoelen dus met warmtepompen.

“We gebruiken zoveel mogelijk gefilterd hemelwater, zowel van de gewone daken als van de groendaken. Niet alleen voor toiletten en douches, maar ook voor de afwas en de vaatwasmachine. De groendaken filteren het water zelf en dragen bij tot meer biodiversiteit."

Ben je benieuwd naar cohousing? Neem dan zeker een kijkje op www.samenhuizen.be!

Algemene kenmerken
Type gebouw: 
Woning voor meerdere gezinnen / cohousing / kangeroewoning
Aantal bewoners: 
33
Aantal appartementen / wooneenheden: 
18
Bouwjaar: 
2020
Oriëntatie woon-/werkgedeelte: 
Zuid
Hernieuwbare energie
Duurzame energie: 
PV - cellen
elektrische mobiliteit
Verwarming
Hoofdverwarming centralisatie: 
centraal
Hoofdverwarming aard: 
warmtepomp
warmtepomp: 
diepteboring
Verdeelsysteem: 
vloerverwarming
Wandopbouw
Dakbekleding: 
extensief groendak
Dakisolatie: 
papiervlokken
Dikte dakisolatie: 
40.00 cm
Isolatie buitengevel: 
houtwol
Opbouw gevel: 
De muren zijn geïsoleerd met houtwol, gemaakt van sparrenhout uit duurzaam beheerde bossen. Houtwol is later ook weer helemaal recycleerbaar volgens het ‘cradle to cradle’ principe. Houtwol heeft een hoge warmte-opslag capaciteit, is damp-open en heeft ook goede geluidsisolerende eigenschappen.
Opbouw vloer: 
De vloeren werden thermisch geïsoleerd met gecontroleerde ultra-lichte EPS-korreltjes. Deze bolletjes zijn gevuld met 98% lucht en slechts 2% polystyreen om de lucht om zijn plaats te houden. EPS is dus in feite "verpakte lucht".

Bouwpartners van deze woning

 

​Aan de slag met je eigen project? Start bij de Ecobouwers Renovatiewijzer.