Bekijk deze duurzame woningen | Ecobouwers.be

Bekijk deze duurzame woningen

VL3300/04
Tienen
 • Massieve houtbouw in kruislagenhout (CLT)
 • Verwarming/Koeling met warmtepomp
 • PV-installatie met thuisbatterij en volledige backupvoorziening. Directe aansturing warmtepomp, laadpaal en vaatwasser met zonnestroom
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: 5

De woning werd ontworpen en gebouwd volgens de internationale passiefhuisstandaard (nog niet gecertificeerd) en volledig opgetrokken uit massief kruislagenhout (CLT), waarbij bij alle plafonds en enkele wanden het hout zichtbaar bleef. Er wordt maximaal gebruik gemaakt van hernieuwbare energie. Een slim energiemanagement systeem zorgt ervoor dat ter plekke opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk binnen de woning wordt verbruikt, door directe aansturing van onder meer de warmtepomp, de vaatwasser, wasmachine en EV-laadpaal. Daarnaast is de woning uitgerust met een thuisbatterij en een volledige backupvoorziening die ervoor zorgt dat bij stroomuitval de hele woning van elektriciteit wordt voorzien vanuit de batterij en de zonnepanelen. 

Doorlopend te bezichtigen op zondag 14 november tussen 14u en 16u30. De rondleiding wordt voorzien door de aannemer.

Ecobouwers Opendeur 2021

zondag 14/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning17
OV9620/09
Zottegem
 • Geothermische warmtepomp
 • Pv-Panelen
 • ventilatiesysteem C+
 • Bio-ecologisch gebouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: 0

Het gaat hier om een nieuwbouw in houtskeletbouw waarvan wanden en dakstructuur opgevuld zijn met cellulose. De ruwbouw is geplaatst door een aannemer, de technieken en afwerking hebben we zelf geplaatst. Als alle berekeningen rond zijn denken we te eindigen met een E-peil van 0. Er is hier vooral ingezet op technieken zoals geothermie (vloerverwarming), zonnepanelen en ventilatiesysteem C+. Ook is er uiteraard hergebruik van regenwater voor toiletten, wasmachine en buitenkraantje. De woning zelf is ontworpen zodat er volledig op het gelijkvloers geleefd kan worden. Op de verdieping is nog een logeerkamer en atelierruimte voorzien.

Bij de oriëntatie hadden we geluk dat de achtergevel in het noorden ligt zodat we deze gevel konden gebruiken om licht binnen de woning te trekken

Ecobouwers Opendeur 2021

zondag 07/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning11
zondag 07/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning11
donderdag 11/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
donderdag 11/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
VL3120/01
Tremelo
 • Groendak
 • Lucht-water warmtepomp
 • Warmtepompboiler
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

*/
Het betreft een (nog niet volledig afgewerkte) bio-ecologische houtskelet nieuwbouw BEN woning (voorlopig S-peil 26), geïsoleerd met papiervlokken en glaswol. Buitenafwerking met gevelstenen, steenstrips, thermowood Fraké gevelbeplanking en Rockpanel Natural . Een gedeelte van het platte dak wordt een sedum groendak. Verder:

 • Verwarming en koeling via Lucht/Water warmtepomp met buitenunit. Sanitair warm water via warmtepompboiler op binnenlucht.
 • Ventilatie D met galva buizensysteem met geluidsdempers.
 • Regenwaterrecuperatie
 • Zonnepanelen.

​De tuin achter de woning is (en blijft) natuurlijk en ecologisch (met brandnetels en al ;-)).

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 06/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning18
zaterdag 06/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning17
OV9032/06
Wondelgem
 • Cohousing die uitbreiding toelaat
 • Flexibel plan: Prefab houtskelet zonder dragende binnenwanden
 • Warmtepomp en PV-panelen voor groene warmte en energie
 • Gecertificeerde Passiefbouw / Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / in ruwbouw / nieuwbouw /

*/
Woestgoed is een cohousingproject in de Gentse deelgemeente Wondelgem met 5 woningen, 3 appartementen en een gemeenschappelijk paviljoen. De site telt heel wat bomen die zoveel mogelijk behouden bleven en de gemeenschappelijke tuin onmiddellijk een uniek karakter geven. Dankzij de horizontale accenten in de gevels, het terugspringen van de bovenste bouwlaag en het gebruik van twee gevelmaterialen worden de gebouwen in hun beleving op een menselijke schaal gebracht.

Dit project betreft de eerste fase van een groter geheel. Het uiteindelijke doel is een co-housingproject met 14 wooneenheden. Deze context vereist een hoge graad van flexibiliteit. Van de uiteindelijke totale co-housinggroep zijn de noden immers nog maar voor de helft gekend. Er worden momenteel gemeenschappelijke ruimtes gerealiseerd voor een groep van 8 gezinnen, maar deze zijn op eenvoudige manier uitbreidbaar naar ruimtes voor een groep van 14 gezinnen, met zeer ruime mogelijkheden wat betreft precieze invulling van deze uitbreiding.

De woningen worden opgebouwd in houtskelet, het paviljoen en de appartementen in betonskelet met houtskelet schil rondom. Er zijn enkel dragende binnenwanden ter hoogte van de trap- en liftkokers, verder zijn alle grondplannen volledig vrij in te vullen. Op die manier ontstaat een flexibele en op termijn aanpasbare structuur volgens de principes van het circulair bouwen.

De volledige opbouw van de gebouwen volgt het principe van de layers of change (Stewart Brand). Structuur, schil, technieken en binnenwanden zijn telkens afzonderlijke elementen die los van elkaar kunnen vervangen worden naargelang ze hun levensduur bereikt hebben of naargelang de noden van de bewoners veranderen. Al deze elementen worden met uitsluitend mechanische bevestigingsmethodes aangebracht en bestaan uit bio-ecologische materialen. Zo wordt zowel met de biologische als met de technische kringloop van het circulair bouwen rekening gehouden.

Het volledige project is energiezuinig ontworpen uitgaande van BEN-woningen. De mogelijkheid bestaat bovendien om met minimale impact enkele woningen als passiefhuis uit te voeren. Er wordt lokaal hernieuwbare energie opgewekt dankzij de warmtepompen en PV-panelen. Zo ontstaat een project dat volledig los staat van fossiele brandstoffen en vrij is van CO2-uitstoot.

Het behoud van zoveel mogelijk bomen, de integratie van groen in het geheel en het beperken van niet doorlatende verhardingen maakt dat dit project ook op ecologisch vlak heel ambitieus is. Om duurzame verplaatsingen aan te moedigen zijn er drie ruimte fietsenbergingen: overdekte stalling voor gewone fietsen, overdekte stalling voor bakfietsen, afgesloten binnenstalling voor dure sportfietsen. Daarnaast zijn de weinige parkeerplaatsen voorzien van elektrische laadpalen en zal er een deelauto ingezet worden.
 

Ecobouwers Opendeur 2021

donderdag 11/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning18
donderdag 11/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
WV8000/06
Brugge
 • Erfgoedwaarde
 • Lucht-water warmtepomp
 • Ecologische materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / bijna afgewerkt / renovatie / E-peil: 48

*/
Een oud Brugse rijwoning werd omgetoverd tot een zeer energiezuinige woning met respect voor de erfgoedwaarde. In de zolder vind je 35cm centimeter isolatie,, in de gemeenschappelijke muren 9cm en in de buitenmuren 20cm. Er kwamen voorzetramen voor de Brugse Kotjes ramen om  erfgoed en energiezuinigheid met elkaar te verzoenen. De raampjes werden zeer precies afgedicht tegen luchtgaatjes.

Het huis heeft een focus op licht. De tuin is in ere hersteld (groot terras en badkamer allemaal ontdaan van steen tot de tuin weer kon tot leven komen). Er is ook een regenput. De woning wordt verwarmd met een energiezuinige warmtepomp (lucht-water). Huidig e-peil zonder zonnepanelen is 48.

We werkten samen met EA+ architect (Martijn Decoster).. 

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

OV9100/11
Sint-Niklaas
 • Groendak
 • Passiefhuis
 • Geothermische warmtepomp
 • Gecertificeerde Passiefbouw / Bio-ecologisch gebouw / in ruwbouw / nieuwbouw /

Onze huidige woning bevindt zich vlakbij het centrum van Sint-Niklaas. Hierdoor hebben we de luxe om zonder auto te kunnen leven. Omwille van de leeftijd is deze woning echter slecht geïsoleerd en moeilijk duurzaam te verbouwen.

Om onze duurzame droom te realiseren zijn we op zoek gegaan naar een perceel met éénzelfde ideale ligging. Naast deze ideale ligging en het duurzame uitgangspunt, wilden we natuurlijk een open en lichte woning in nauwe relatie met de tuin. Al deze wensen zijn door onze architect, Kristof De Lange in een duurzaam en origineel ontwerp gegoten. We kijken er natuurlijk naar uit om de woning te betrekken en stellen in afwachting hiervan onze woning in opbouw graag aan jullie voor.

De woning is gebouwd volgens de passief huis standaard, waardoor het energieverbruik tot een minimum wordt beperkt. Dit wordt gerealiseerd met zoveel mogelijk ecologische en hergroeibare materialen. Zo is er bewust gekozen voor een houtskelet structuur zodat de isolatie in de wanden en het dak kan worden gerealiseerd met cellulose vlokken. Daarnaast is de vloerisolatie uitgevoerd met stijve platen.

De extra grote regenwaterput garandeert een maximaal hergebruik van regenwater.

Aangezien de woning wordt opgetrokken volgens de passief huis standaard, is er slechts een minimale verwarmingsvraag. Het beperken van de warmtevraag gebeurt door doorgedreven te isoleren, performant schrijnwerk te voorzien, luchtdicht te bouwen en een ventilatie systeem D te voorzien. Voor de verwarming van de woning en voornamelijk het sanitair warm water is een geothermische warmtepomp geplaatst. In de zomer wordt deze tevens gebruikt om de woning passief te koelen. Bijkomend zijn de nodige zonweringen voorzien om oververhitting in de zomer te vermijden.

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 06/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
VL1652/01
Alsemberg
 • Lokale en circulaire materialen
 • Kangeroewoning
 • Geothermische warmtepomp
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / bijna afgewerkt / renovatie /

Onze woning uit 1942 werd volledig ontmanteld. Rond de stevige basisstructuur van de kelder en enkele binnen muren werd een nieuwe woning heropgebouwd. De woning ademt circulariteit uit. Er werden heel wat ecologische materialen gebruikt: geocell, cellulose, hennep, ... leempleister van BC Materials (korte keten recuperatie Brusselse werven), duurzaam hout gevel Accoja, dak-gevel-pannen van Wienerbergen uit inheemse klei, enzoverder. In de woning zelf bevindt zich een gastenverblijf dat later kan dienen als kangoeroewoning.

Er werden ook heel wat duurzame technieken geplaatst: geothermie-warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming, ventilatie,...

Nog uit te voeren: groendaken, rietveld waterzuivering, aanleg oprit in grindgazon (of alternatief),...

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 06/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
zaterdag 06/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning14
OV9031/07
Drongen
 • Bio-ecologische materialen
 • Duurzame technieken
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: 28

*/
Een ecologisch houtskelet woning met speelse vorm en veel licht, gebouwd in overstromingsgevoelig gebied, op (niet zichtbare) palen.

Het geraamd E-peil is 28 zonder fotovoltaïsche zonnepanelen, we verwachten uiteindelijk met PV op E0 uit te komen.

Bij de keuze van de technieken was er veel aandacht om zuinig met energie en water om te springen. Ook wordt de nodige zonwering voorzien om oververhitting te vermijden.

De luchtdichtheid, isolatie, technieken en delen van de afwerking zijn zelfbouw, dus we kunnen toekomistige (zelf)bouwers van veel nuttige informatie voorzien.
 

Ecobouwers Opendeur 2021

zondag 14/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning6
zondag 14/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
AN2800/15
Mechelen
 • geothermische warmtepomp
 • bio-ecologische materialen
 • Houtskeletbouw
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

Een bio-ecologische lage energiewoning met heel wat troeven: houtskeletbouw met cellulose, fundering van glasgranulaat, geothermische warmtepomp, natuurlijke materialen, lemen bepleistering (nog uit te voeren).

Ecobouwers Opendeur 2021

zondag 07/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
donderdag 11/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning16
zaterdag 13/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning19
zaterdag 13/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
gevel
OV9040/13
Sint-Amandsberg
 • Geothermische warmtepomp met verticale boring
 • Warmteafgifte via klimaatpanelen
 • Bio-ecologische materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: 22

*/
Een houtskeletbouw met ecologische materialen, recuperatiebaksteen metselwerk, drievoudige beglazing en vrij grote ramen voor een aangename lichtinval. De woning zal worden verwarmd met een geothermische warmtepomp met verticale boring, waarna de warmte verdeeld wordt over de woning via klimaatpanelen. Klimaatpanelen zijn in dit geval plafond- of wandpanelen bestaande uit fermacell met ingefreesde leidingen die zowel de warmte verdelen in de winter, als de woning in de zomer passief koelen. Het is een vrij onbekende techniek in België. Ventilatie type D zorgt verder voor een gezond binnenklimaat. Buitenlamellen dienen als zonnewering en zijn later aan te sturen met domotica.

Ecobouwers Opendeur 2021

donderdag 11/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning18
WV8480/03
Eernegem
 • Fossielvrije verwarming via lucht-waterwarmtpomp
 • CO-neutraal
 • Ventilatiesysteem D
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Nul-/plusenergiewoning / bijna afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: 5

*/
De samenwerking van bouwheer, architect en aannemers, om uiteindelijk een ZEN appartementsgebouw, (15 units, kleinschalig) uiteraard fossielbrandstof vrij, te bouwen zou moeten resulteren in een aangename leefplaats, CO2 neutraal bij het gebruik. Niettegenstaande we er heel erg mee bezig zijn geweest, zien we nog verbeterpunten op energieniveau voor het volgende project....De bouwheer deelt zijn inzichten graag

Het complex is zeer goed geisoleerd, heeft drievoudige beglazing op het noorden, ventilatiesysteem D en zal verwarmd worden met een lucht-water warmtepomp.

Het project is nog niet afgewerkt, maar heel wat details en technieken zijn al zichtbaar.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

VL3290/02
Schaffen
 • Warmtepomp
 • Regenwaterzuivering en recuperatie
 • Ecologische tuin
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / afgewerkt / renovatie /

*/
13 jaar geleden werd onze oude hoeve omgetoverd tot een lage energiewoning. Opvallend zijn de grote raampartijen. Zij trekken in de winter veel licht en warmte binnen. Zo wordt onze slaapkamer verwarmd via het raam in onze living. Een warmtepomp zorgt ervoor dat we het nooit koud hebben.

Bestaande muren kregen een dik isolatiepakket en werden afgewerkt met Thermowood. Nieuwe muren kregen een klassieke opbouw met rotswol in de spouw; 

De woning gaat op in de natuur. Regenwater wordt opgevangen en gefilterd en onze tuin wordt ecologisch onderhouden. Wij wonen hier graag.

Ecobouwers Opendeur 2021

donderdag 11/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning14
donderdag 11/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning17
zondag 14/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning11
AN2460/01
Kasterlee
 • Bodem/water warmtepomp
 • PV installatie
 • Aandacht voor levenslang wonen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: 6

Een woning voor de toekomst: de warmtepomp zorgt voor fossielvrije verwarming en de PV-panelen voor groene stroom. Dat levert, samen met een doorgedreven aandacht voor isolatie en luchtdichtheid, een aardig E-peil op van 6. Ventilatiesysteem D zorgt voor gezonde lucht. 

Er was ook heel wat aandacht voor levenslang wonen bij het ontwerp van de woning. 

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 06/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
zaterdag 06/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
zondag 07/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning13
zondag 07/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
LI3621/01
Rekem
 • Warmtepomp
 • CLT - houtmassiefbouw
 • Systeem D ventilatie
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

Onze woning in opbouw is een houtmassiefbouw, waardoor het hout nog zichtbaar blijft aan aan de binnenzijde. Achter de muren vind je 16 cm houtwol, die samen met de drievoudige beglazing zorgt voor een goede isolatiewaarde. De woning wordt verwarmd met een warmtepomp en het ventilatiesysteem D zorgt voor een aangenaam binnenklimaat .  

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 13/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
zaterdag 13/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
zondag 14/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning14
zondag 14/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
AN2640/07
Mortsel
 • Houtskeletbouw met doorgedreven aandacht voor isolatie en luchtdichtheid
 • PV installatie
 • Bodem/water warmtepomp met boiler
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: -19

in onze smalle halfopen bebouwing met gekoppelde garage werd er zeer bewust omgegaan met de oriëntatie. Zo trekt de zuidwest gerichte hoek vooraan het zonlicht tot diep in de woning zonder daarbij onze privacy uit het oog te verliezen.De inkomhal werd zeer compact gehouden om de leeffuncties vrij spel te geven in een open plan en hiervoor de volledige breedte van de woning te kunnen benutten.

Het is een nul-energiewoning: een houtskeletbouw met doorgedreven aandacht voor isolatie en luchtdichtheid, aluminium buitenschrijnwerk met drievoudige beglazing en warm-edge afstandhouders, voorzieningen van screens, PV installatie, Bodem/water warmtepomp met boiler en een ventilatiesysteem D.

Ecobouwers Opendeur 2021

zondag 07/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning18
zondag 14/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning9
VL1850/01
Grimbergen
 • Geothermische warmtepomp
 • Zonneboiler en zonnecollectoren
 • d-ventilatie systeem
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / bijna afgewerkt / renovatie / E-peil: 16

Een oude woning uit de jaren 60 kreeg een energiezuinige facelift. Het dak kreeg een dik isolatiepakket, er werd drievoudige beglazing geplaatst en de muren / vloeren werden volledig geïsoleerd. Ook werden heel wat nieuwe technieken geplaatst: zonnecollectoren en een zonneboiler, een geothermische waterpomp, een regenwaterpomp voor toiletten / wasmachine, d-ventilatie systeem en een douche die zowel warmte als water hergebruikt. 

De duurzaamheid van de woning zit hem niet zozeer in de materialen, maar wel in de schil van het huis en de keuze van warmtebron. Voor de gevel en voordeur hebben we gedeeltelijk voor padoek gekozen, omdat dit het tot het duurzaamste hardhout ter wereld behoort. Het accentueert de schouw, die we helaas hebben moeten verwijderen, aangezien dit een koudebrug was. De recuperatie douche van Hamwells, die het water filtert en hergebruikt, mocht eveneens niet ontbreken om zowel het watergebruik als het energie gebruik te minimaliseren. Met de energie van zonnepanelen en de warmte van zowel zonneboiler als warmtepomp kunnen we tussen Februari en November normaalgezien CO2 neutraal wonen. Van een E-peil van 1130 naar 16 in 2 jaar tijd, en dat zonder in comfort in te leveren.

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 06/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
zaterdag 06/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
zondag 07/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
zondag 07/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning16
Achterkant huis
NL4891/01
Rijsbergen
 • Houtskeletbouw
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Nul-/plusenergiewoning / in ruwbouw / nieuwbouw /

Ons mooie huis hebben we in Nederland zelf ontworpen en in Letland laten bouwen rechtstreeks bij de fabriek. 

Ecobouwers Opendeur 2021

donderdag 11/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning6
donderdag 11/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning8
OV9820/20
Merelbeke
 • Architectenwoning
 • Zeer goede luchtdichtheid
 • Geothermische warmtepomp
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Bio-ecologisch gebouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

Als architectenbureau nodigen wij jullie graag uit in onze eigen woning. Tijdens uw bezoek geven wij u een woordje uitleg over verschillende aspecten van de hedendaagse manier van bouwen (materialen, technieken, luchtdichtheid, ...) en hoe deze toegepast zijn in onze woning. Hieronder kan u al een overzicht terugvinden. Voor het volledige verhaal ontvangen wij jullie graag ter plaatse.

Passiefwoning opgetrokken uit kalkzandsteen met 18cm vloerisolatie (EPS), 24cm muurisolatie (glaswol) en 32cm dak isolatie (ingeblazen houtvezel). In het ontwerp is er rekening gehouden met de compactheid van de woning. Er is ook een grote focus gelegd op een dampopen structuur en luchtdichtheid, waardoor we een mooi resultaat hebben van maar 0.23 verversingen per uur. De verwarming/koeling gebeurt met een geothermische warmtepomp. De ramen zijn hoog performante hout/aluminium ramen, waarbij we raffstores hebben als zonnewering. Er is ook een Loxone domotica systeem voorzien om alles in goed banen te leiden. Er is zoveel mogelijk met ecologische en duurzame materialen gewerkt zoals natuurpleister, natuurverf, ... Momenteel zitten we in de afwerkingsfase (schilderwerken, installatie keuken, badkamer, ...)

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 06/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning14
zaterdag 06/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning7
zondag 07/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning14
zondag 07/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning16
zaterdag 13/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning16
zaterdag 13/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning16
zondag 14/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
zondag 14/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning11
VL1500/03
Halle
 • PV-panelen
 • Bio-ecologische materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

We kochten onze grond april 2019. Het zou een halfopen bebouwing worden in een rustige wijk aan de rand van Halle. Veel lichtinval was het startpunt van ons project. In september 2020 zijn de werken gestart. We proberen zo veel mogelijk zelf te doen, maar de ruwbouw werd uitbesteed aan professionals. Ze zetten een bio-ecologische nieuwbouw in houtskelet. Ondertussen is de woning winddicht en zijn we binnen bezig met de technieken. In het najaar plannen we aan de afwerking te beginnen.

Ecobouwers Opendeur 2021

zondag 07/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
zondag 07/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
Ontwerp: BAST architecten
OV9290/03
Overmere
 • Circulair bouwen
 • Bio-ecologische materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / Nul-/plusenergiewoning / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / in ruwbouw / nieuwbouw / E-peil: 0

Vlakbij het Donkmeer in Overmere vind je de toekomstige ecologische vakantiewoning Limonadefabriek Flora. Het limonadefabriekje uit begin 20e eeuw krijgt in 2022 een doorstart als ecologische en duurzame vakantiewoning. Het oude fabriekje werd afgebroken en op dezelfde plaats staat nu een nieuwbouw houtskelet woning met veel aandacht voor zuinig energieverbruik en bio-ecologische bouwmaterialen. Het opzet van deze nieuwbouw is bij elke stap onderzoeken wat de ecologische oplossing kan zijn, en of die betaalbaar is.

De woning is opgebouwd uit bio-ecologische materialen (houtskeletbouw, cellulosevlokken, geen PUR, FSC hout, fermacell, leempleister) en drievoudig glas. Er is zoveel mogelijk gekozen voor een circulaire opbouw, waarbij het niet altijd evident is/was om een oplossing te vinden (en die ook niet altijd vonden). De woning is zo ontworpen dat ze in verschillende opstellingen kan gebruikt worden (multifunctioneel opsplitsbaar). Momenteel vakantiewoning, maar klaar voor woning met B&B of kangoeroewoning of tweewoonst. De woning is nog in opbouw, en zal hopelijk klaar zijn tegen mei 2022.

We wekken zelf energie op met zonnepanelen en verwarmen via vloerverwarming die gekoppeld is op een warmtepomp (diepteboring). Er is een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie en CO2-sensoren. 

De woning wordt zoveel mogelijk ingericht met tweedehands materialen, bio-ecologische matrassen, zo weinig mogelijk plastic, duurzame materialen...

Samen met archtiectenbureau BAST en aannemer INHOUT is deze woning momenteel nog in aanbouw. Zelf hebben we meegeholpen met isolatie (binnenwand, vloer en cellulose), binnenbeplating, buitenafwerking, elektriciteit, luchtdichtheid en dampscherp, electrospouw...

We delen graag onze ervaring met jullie en zijn benieuwd naar jullie vragen.

Ecobouwers Opendeur 2021

zondag 07/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning16
zondag 07/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20