Zijn pallets praktisch als constructiehout? | Ecobouwers.be

U bent hier

Zijn pallets praktisch als constructiehout?

afbeelding van samgee
23/05/2016 - 23:00

Zijn pallets handig om te gebruiken als constructiehout voor boekenkasten, meubilair, eventueel zelfs een keuken? Ik zat te denken: waarom nieuw hout kopen als je ook hout kunt hergebruiken en dat voor (bijna) niks? Dat is 2 keer gewonnen. Ik heb wel wat bedenkingen: - Hoe weet ik of de pallets behandeld zijn (risico op VOS e.d.)? - Gaat een meubel gemaakt van zulk hout 30 jaar mee? - Hoe moeilijk is het om pallets zonder veel schade uit elkaar te halen?

3 Reacties

afbeelding van Hakke
24/05/2016 - 08:50

Samgee,

Op internet vind je prachtige dingen gemaakt van paletten op een eenvoudige manier maar in de realiteit is het anders. De kwaliteit van "palettenhout" is eigelijk niet geschikt om een meubel van te maken dat 30 jaar moet meegaan. Paletten worden gemaakt van hout dat niet voldoet voor de houtindustrie en is dus eigelijk een soort afval of overschot. Zelf heb ik er al eens 2 plantenbakken (vierkante meter tuin) mee in elkaar getimmerd en het moeilijkste was om ze uit elkaar te halen zonder de planken breken. Het hout is fragiel en de nagels zijn er ingeschoten om nooit meer los te komen. Dus met genoeg geduld en tijd zal je wel iets in elkaar krijgen maar verwacht geen meubel dat 30j meegaat.

afbeelding van samgee
24/05/2016 - 22:54

Ik heb eens een test gedaan met een pallet die ik hier nog gevonden heb. 2 Klinkers opeen onder een van de planken vlak naast de dwarsbalk en dan een zware kassei laten vallen op de dwarsbalk. De nagels schieten er in 1 keer met kop en al door (blijven in dwarsbalk steken) en de plank komt redelijk ongeschonden (gaatjes van de nagels en aan de onderkant wat gesplinterd) los.

Het schijnt dat pallets in Europa niet meer chemisch (wel thermisch) behandeld mogen worden [1] en dat wegwerppallets helemaal niet behandeld worden. Dus voor de gezondheid is er waarschijnlijk geen probleem.

Blijft nog over de kwestie kwaliteit. De pallet die ik nu uit elkaar heb gehaald lijkt me een wegwerpvariant, maar ziet er redelijk uit (niet dat ik zo veel van hout ken). Herbruikbare pallets zouden van duurzamer hout gemaakt worden, maar stelt dat nog iets voor tegen de tijd dat men ze gratis weggeeft?

[1] http://technology.theownerbuildernetwork.co/2014/07/02/pallets-fact-and-...

afbeelding van Rudy Martens
25/05/2016 - 00:16

Het is lovend dat je pallets nuttig wil hergebruiken, maar:

Het probleem blijft dat er nog altijd een groot aantal oude pallets rond gaan behandeld met oude rotzooi van welleer (fluorderivaten, arseenderivaten, enz...), en dat wenst niemand in zijn woning.

Als je prijselijk en gezond hout wenst dan zou ik eerder opteren om in Wallonie of Noord-Frankrijk kleine (meestal familiaal gerunde) houtzagerijen op te zoeken waar je planken en balken kan aankopen.

Een voorbeeld:

Op de weg van Muno (BE) naar Carignan (FR), is er bijvoorbeeld zo'n kleine zagerij. Als partikulier kan je er echter alleen op zaterdag voormiddag terecht. (De zagerij bevind zicht tussen gemeente Pure (FR) en Carignan (FR).)